» »
Carte

Cartoful cultivat pe suprafeţe mici

ca un exerciţiu de agricultură ecologică

Autor(i): Dr. biolog Boris Plămădeală
Editura: Ceres
Anul apariţiei: 2008
Pagini: 110 (14x20 cm)
Preţ: 14,17 Lei
Copertă carte: Cartoful cultivat pe suprafeţe mici

În multe ţări, grădinăritul, cultura ecologică a plantelor pe suprafeţe mici, poate fi şi este o ocupaţie de plăcere, un hoby. Totuşi, există destulă informaţie pentru a face această activitate plăcută şi chiar rentabilă economic.

La noi în ţară aspectul economic este însă mai important urmărind completarea veniturilor, dar cunoştinţele necesare pentru o agricultură ecologică sunt insuficiente.

Dacă în scurtul timp acordat grădinii, respectiv culturii cartofului, ştim ce, cum şi când să facem, vom avea nu numai satisfacţia lucrului bine făcut, ci şi un aliment ce poartă marca familiei noastre, care poate fi chiar un produs ecologic.

În ciuda faptului că aspectul economic este important, plantele din grădinile şi curţile noastre se cultivă, în multe cazuri, în cea mai bună tradiţie strămoşească.

La cartof, de multe ori, tuberculii mici care nu se folosesc la consum sunt păstraţi pentru sămânţă. Se plantează ani în şir sămânţă din producţie proprie pe aceeaşi suprafaţă. Cartoful se cultivă uneori pe soluri grele, bolovănoase, unde nu se pot semăna seminţele mici ale altor plante agricole. Se cultivă în spaţii improprii, la poartă de exemplu, pentru că nu-i mănâncă nici un animal frunzele. Pe la mijlocul perioadei de cultură se „recoltează“ tuberculii mari, deranjând astfel întreaga plantă, sperând că ea o să-şi continue dezvoltarea. După asemenea intervenţii, plantele însă nu-şi mai revin.

Urmare a acestor practici, producţiile de cartof din grădini şi curţi sunt mici, chiar foarte mici.

Dacă pe suprafeţe mari se obţin frecvent producţii de cartof de 20-30 t/ha, plantând 3-3, 5 t/ha de sămânţă, multiplicarea este de 6-10 ori. Acelaşi coeficient de multiplicare trebuie să-1 obţinem şi pe suprafeţe mici. Adică, plantând primăvara un sac sau un coş de cartofi, toamna ar trebui să recoltăm, în medie 7 saci sau coşuri de cartofi.

Ca să obţinem asemenea rezultate trebuie să renunţăm la practici cum sunt cele enunţate mai sus, să apelăm la proceduri moderne, unele din ele fiind mai uşor de aplicat pe suprafeţe mici (încolţirea, mulcirea etc.).

Pentru a cultiva cartof cu rezultate mulţumitoare şi, de ce nu chiar foarte bune, trebuie să ştim ce-şi doreşte această plantă, astfel încât să obţinem răspunsul adecvat. Trebuie să-i cunoaştem caracteristicile, particularităţile, şi să le respectăm dacă dorim să avem succes. Mai ales dacă dorim să cultivăm cartof pe suprafaţă mică în grădină sau în curte.

Cuprinsul cărţii: „Cartoful cultivat pe suprafeţe mici“
  • INTRODUCERE
  • CÂTEVA ELEMENTE DE TEHNOLOGIE
    • Tipul de sol potrivit pentru cartof
    • Rotaţia
    • Îngrăşare, fertilizarea pământului pentru a avea producţii bune de cartof
    • Plantarea. Importanţa calităţii cartofului de sămânţă
    • Încolţirea cartofului de plantat
    • Secţionarea cartofului de plantat
    • Când şi cum plantăm
    • Necesarul de cartof de sămânţă
    • Soiuri de cartof
    • Importanţa bilonului
    • Lucrările de întreţinere şi buruienile
    • Alţi factori care influenţează producţia de cartof
    • Recoltare, păstrare
  • BOLILE CARTOFULUI
    • Reducerea inoculului iniţial
    • Încetinirea evoluţiei bolilor
    • Scurtarea perioadei de expunere la paraziţi
    • BOLI PARAZITARE
      • Boli produse de viruşi
      • Boli produse de ciuperci şi bacterii
      • Boli foliare (mana şi alternarioza)
      • Bolile plantelor tinere (înnegrirea bazei tulpinii, rizoctonioza)
      • Bolile tuberculilor din timpul vegetaţiei (putregaiul umed, raia comună, raia neagră, raia făinoasă)
      • Bolile din timpul păstrării cartofului (putregaiul uscat, cangrena sau fomoza)
    • BOLI NEPARAZITARE, FIZIOLOGIE
      • Defecte exterioare prin modificarea formei şi culorii tuberculilor
      • Defecte din interiorul tuberculilor
  • DĂUNĂTORII CARTOFULUI
    • Gândacul din Colorado
    • Afidele
    • Viermii sârmă
    • Alţi dăunători
    • Controlul bolilor şi dăunătorilor, o problemă importantă pentru cultura ecologică a cartofului
  • ANEXE
  • GLOSAR



Vă mai recomandăm:



Cine a cumpărat cartea „Cartoful cultivat pe suprafeţe mici“ a mai cumpărat şi: