0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Dezvoltare personală
  3. Cărţi: Evoluţie spirituală
  4. A avea grijă de fiinţă
Carte

A avea grijă de fiinţă

A avea grijă de fiinţă. Editura
Detalii carte

Filon şi terapeuţii din Alexandria

Autor(i): Jean Yves Leloup
Editura: Elena Francisc Publishing
Colecţia: Psyche
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 134 (13x20 cm)
Preţ: 13,48 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„A avea grijă de fiinţă“ este o carte-eseu despre scrierile lui Filon din Alexandria, un contemporan al lui Hristos foarte reprezentativ pentru mişcările spirituale ale acelor timpuri, în care sincretismele cele mai curajoase se dezvoltă alături de sectarismele cele mai virulente. Precursor al lui Origene, el este cunoscut mai ales pentru arta interpretării viselor şi a textelor sfinte, care prevesteşte psihologia abisală a secolului al XX-lea.

În cartea sa Terapeuţii, prezentată şi comentată aici de Jean-Yves Leloup, Filon din Alexandria vorbeşte despre înţelepciunea unei comunităţi spirituale misterioase, puţin cunoscute în zilele noastre, care se caracterizează prin atenţia acordată Fiinţei în toate dimensiunile sale: trup, suflet şi spirit.

Prin această viziune globală asupra Omului, Terapeuţii prefigurează deja psihologiile contemporane, orientate către Întreg, deschise domeniilor corpului şi ale spiritualităţii.

Terapeutul lui Filon din Alexandria este un protector iscusit al Fiinţei complete, având grijă de trup, de imaginile care îi locuiesc în suflet, cât şi de zei şi cuvintele pe care zeii le adresează sufletului său. El este unul dintre primii psihologi de pe această planetă.

Să devii Terapeut înseamnă să îţi schimbi veşmântul cu straie din in, căci asta simbolizează alegerea veşmintelor contemplaţiei, apartenenţa la Marea Natură sau la Dumnezeu. Înseamnă să îţi schimbi felul de a te hrăni căci ei credeau că devenim ceea ce mâncăm: esenţialul nu este atât ceea ce mâncăm cât felul în care mâncăm.

Grija Terapeuţilor faţă de zei înseamnă grija faţă de imaginile prin care îşi reprezintă Absolutul, imaginile multiple ale Fiinţei unice, valorile care orientează şi înalţă viaţa – a avea grijă de ele înseamnă a veghea asupra marilor arhetipuri care sălăşluiesc în noi.

Terapeutul are grijă de dorinţă – atitudinea lui este nici dispreţ, nici idolatrie faţă de lume, iar dorinţa este polarizată spre Sursa însăşi a tot ceea ce trăieşte şi respiră.

În fine, Terapeutul lui Filon este, de asemenea, cel care are grijă de celălalt prin rugăciune – asta înseamnă pentru el a sta conectat la Sursa Realului şi a invoca Numele Fiinţei care Este asupra celuilalt, a-l pune în legătură cu Sursa sa de Viaţă, a-l readuce în câmpul Realului, unde va reuşi, singur, să se vindece.

Ce înseamnă cu adevărat a fi terapeut este o întrebare de mare actualitate şi în zilele noastre.

„A avea grijă de fiinţă“ poate fi o minunată sursă de inspiraţie pentru cei ce îşi imaginează cum ar putea arăta un „ordin“ contemporan al terapeuţilor – terapeuţi ai unei depline împliniri a Fiinţei şi nu doar a sănătăţii aparente.