0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Yoga
  3. Amritanubhava
Carte

Amritanubhava

Experiența nemuririi

Autor(i): Jnaneshwar (comentată de Ramesh Balsekar),
Editura: Ram
Anul apariţiei: 2003
Pagini: 254 (13x20 cm)
Preţ: 22,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Titlul cărții - așa cum însuși Jnaneshwar se referă la el în textul originar - este Anubhava-amrita, dar la un anumit moment dat s-a transformat în Amritanubhava (în ambele cazuri având același înțeles - Experiența Nemuririi, probabil datorită faptului că era mai ușor de pronunțat.

Sper ca toți cei care citesc această carte să învețe din ea la fel de mult cât am învățat eu în timp ce am scris-o. Și, desigur, nu trebuie să uităm de promisiunea făcută de Jnaneshwar, care îl asigură pe cititor că, dacă înțelege în întregime mesajul din Amritanubhava, se va contopi în această Experiența Nemuririi. În această privință, dacă am fost cât de cât de ajutor cititorului în pătrunderea mesajului de față, toate meritele le revin atât înțeleptului Jnaneshwar, cât și Sadgurului meu, Nisargadatta Maharaj. Dar în cele din urmă, bineînțeles, rămâne realitatea că există doar cărți, nu autori; doar scrisul, nu scriitori.“

(Ramesh Balsekar)

„Comentariul lui Balsekar l-am găsit plin de viață și extrem de edificator, de o logică impecabilă - deși uneori frazele sale mult prea lungi și cu o mulțime de paranteze mi-au produs confuzie și a trebuit să le recitesc de câteva ori pentru a putea să le pătrund esența.

Vreau să menționez că ultima lectură a Experienței Nemuririi m-a afectat profund. Pot afirma că m-a transformat din interior. De-a lungul vieții mele, care durează de aproape trei sferturi de veac, am urmat diferite discipline filozofice și am studiat scripturi din credințe diferite. În tinerețe am avut o perioadă de atracție irezistibilă față de ezoterism: astrologie, viață după moarte, călătorii astrale, trezirea energiei Kundalini și câte și mai câte. Acum toate aceste căutări trecute îmi par niște copilării, fantezii onirice. Am simțit că toată cunoașterea pe care am acumulat-o atât de laborios din diferite surse era fragmentată, haotică și iluzorie. Aceasta îmi condiționase mintea și îmi orbise inteligența. Erudiția pentru care mulți mă respectau nu a făcut decât să-mi întărească egoul și chiar să-mi inducă acea atitudine de «mai sfânt decât tine». Acum însă am înțeles clar că înțelepciunea adevărată nu apare în urma cunoașterii filozofice împrumutate. De fapt, de la celălalt nu poți învăța nimic, deoarece realizarea este un proces de auto-descoperire, este chiar antiteza față de toate valorile create de minte. Acum am realizat că nu există evoluție spirituală prin intermediul practicilor disciplinare; nu există nici o metodă de meditație care să poată opri procesul gândirii și care să anihileze ideea de meditator. Am înțeles că nu se poate atinge starea non-duală atemporală printr-o minte divizată și am realizat că toate credințele mele vechi prin care mă amăgeam că urmează să descindă asupra mea o forță superioară misterioasă care să mă elibereze nu erau decât ficțiuni mentale, niște mituri pe care le perpetuam singur. Conștiința care suntem cu toții poate fi cunoscută numai prin introspecție, printr-o privire atentă și limpede în interior. Această înțelegere este tot ce avem nevoie: orice altceva înseamnă a alerga după un miraj.

Nu știu dacă această nouă realizare va fi permanentă, sau dacă voi reveni la vechile mele obișnuințe și clișee, dar sper din toată inima ca, dacă nu toți, măcar unii dintre cititori - mult mai receptivi și mai deschiși decât mine - să beneficieze pentru eternitate de adevărurile descrise aici. Din acest motiv, cititorule, îmi permit să te sfătuiesc să te concentrezi mai mult asupra studiului comentariilor lui Balsekar, decât asupra versurilor lui Jnaneshwar. Comentariul este remarcabil, în sensul că în el cei doi sfinți și înțelepți -Jnaneshwar și Nisargadatta Maharaj - vorbesc prin Balsekar și își pun amprenta asupra întregului conținut. Probabil tocmai datorită acestei poveri sacre pe care o are Balsekar, de a-și duce pe umeri înaintașii, stilul său de a scrie devine puțin greoi și el este nevoit să apeleze la destul de multe paranteze care, pentru o perioadă, îi pot distrage cititorului atenția de la subiectul principal. în atari condiții, o a doua lecturare a cărții - cu o atenție intensă și pură - îi va dezvălui cititorului o viziune clară despre candoarea copleșitoare și logica mai mult decât convingătoare a lui Ramesh Balsekar.

Se zice că așa cum este omul, la fel și stilul său de a scrie. În cazul lui Balsekar este mai mult decât adevărat. Și spun aceasta pentru că-l cunosc pe acest om minunat. De multe ori este foarte amabil și își întreține interlocutorii cu un zâmbet dezarmant; dar alteori este sfidător, refractar și foarte distant - mai îndepărtat decât un astru aflat la mii de ani lumină! La fel ca și stilul său de a scrie, Balsekar este o persoană destul de dificilă, însă între noi continuă această stranie relație, care fluctuează în permanență. Însă el este ceea ce este și îl admir sincer exact așa cum este, deoarece nu se ascunde niciodată, nu pretinde a fi altfel de cum este.

Întotdeauna sigur pe el, Balsekar foarte rar depune eforturi pentru a deveni plăcut, ori chiar pentru a arăta supunere ori docilitate, atunci când afirmațiile îi sunt puse la îndoială sau contrazise - deoarece prin logica sa fără de cusur poate, și chiar reușește, să dovedească întotdeauna validitatea afirmațiilor pe care le rostește. Fiind un scriitor cu autoritate și un gânditor profund sunt sigur că viitorul îi va rezerva succesul ca autor. Iar cartea de față este un indiciu clar în acest sens.“(Sudhakar S. Dikshit, Primul editor)

Cuprinsul cărţii: „Amritanubhava“

  • Prefață
  • Introducere
  • Jnaneshwar: un astru pe cerul spiritual
  • Despre amritanubhava
  • Cinci versete introductive
  • Identitatea Shiva-Shakti
  • Omagiu adus Gurului
  • Cele Patru Forme ale Vorbirii
  • Nimicul și Plinătatea
  • Sat-Cit-Ananda
  • Transcenderea Cuvântului
  • Anularea Ignoranței
  • Anularea Cunoașterii
  • Starea Sinelui-Realizat
  • Încheiere
  • ANEXĂ: Conceptul de Mukti (Eliberarea Spirituală)