Bushido - codul samurailor
Editura: Herald
Colecţia: Scrieri inițiatice
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 156 (13x22 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
„Bushido, Codul samurailor“ este o încercare de a dezvălui una din minunatele fețe ale sufletului japonez.
Nu știm de unde a venit acest popor în arhipelagul pe care îl populează în prezent. Să fi venit din insulele sudului ca o ramură a rasei malaeze sau din continentul asiatic ca un membru al marii familii mongole? Antropologia și lingvistică n-au dat până în prezent un răspuns decisiv. Cert este ca strămoșii lui s-au înstăpânit peste cele peste patru mii de insule, din timpuri preistorice; și-au durat cu „dârzenia de bronz“ a caracterului lor o lume în care și-au plantat cireșii, templul și căminul, pe un pământ bântuit de taifunuri, zguduit de cutremure, învăpăiat de vulcani, și au dat lumii, prin urmașii lor, o civilizație ce ne stârnește admirația. Din rândul acestor fii ai soarelui s-au ivit samuraii.
Samuraii reprezintă o clasă sau o castă de războinici întemeiată pe la sfârșitul secolului al XII-lea, în plin feudalism medieval, într-o perioadă de început a shogunatului Kamakura. Selecția samurailor se făcea pe criterii severe în privința calităților fizice și sufletești ale luptătorului. Bushido, codul principiilor morale ale acestor cavaleri, încorpora în concept aceste „table ale legii“ care preexistau în inimile lor. Sursele acestui cod sunt profund religioase: shintoismul și budismul Zen. Disciplinele fizice: scrima (ken-Jiu-tsu), tragerea cu arcul (kiu-Jiu-tsu), judo, Jiu-jitsu, mânuirea evantaiului de fier (tes-sen), aruncare suliței (nagotana), au fost transformate de maeștrii de luptă, adepți ai budismului zen, în discipline ale spiritului menite să dezvolte în discipol voința, puterea de concentrare și stăpânirea de sine. Sabia, sufletul samuraiului, era un lucru spiritual.
Războinicii care dovedeau însușiri superioare erau inițiați în tehnicile ezoterice ale acestor discipline, tehnicile de luptă devenind totodată mijloacele de desăvârșire interioară și căi ce duc la iluminare (satori). Samuraiul ducea o viață simplă și sobră, ascetică, care semăna mult cu cea a călugărilor; unii luptători chiar îmbrăcau rasa de călugar peste armură și își rădeau capul. Învățăturile religioase și preceptele înțelepților chinezi le-au substanțializat sufletul în care împăcarea cu soarta, detașarea de cele lumești, seninătatea în fața morții, dragostea de glie, pietatea filială, devotamentul pentru Daimyo sau Shogun se invederează ca sublimul rod.
Rațiunea de a fi a samuraiului era de a suferi pentru binele altuia și crezul lui se traducea, în ultimă analiza, în supremul gest: acela de a muri pentru altul, a fi credincios celui pe care îl slujești până la moarte, și mai mult, a-l „urma în moarte“ (junshi).
Nu putem să nu simțim în aceasta măreția „sufletului japonez“ (Yamato Damashi), suflet pe care îl pot exprima atât de fericit gingașa floare de cireș și teribila sabie de samurai.
Cuprinsul cărţii: „Bushido - codul samurailor“
- Cuvânt înainte
- Bushido ca sistem moral
- Izvoarele Bushido-ului
- Despre sentimentul dreptății și al corectitudinii
- Despre curaj și vitejie
- Bunătatea și simțul compasiunii
- Politețea
- Despre sinceritate sau dragoste de adevăr
- Onoarea
- Devotamentul
- Educația și pregătirea samuraiului
- Stăpânirea de sine
- Obiceiul sinuciderii și al răzbunării
- Sabia sau sufletul samuraiului
- Educația și situația socială a femeii
- Influența Bushido-ului
- Bushido trăiește încă?
- Viitorul Bushido-ului