0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. 0.htm
  3. Compediu de terapie naturală
Carte

Compediu de terapie naturală

Compediu de terapie naturală. Editura Medicală
CumpărDetalii carte

Nutriţie, fitoterapie, cosmetică

Autor(i): Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Acad. dr. farm. Ovidiu Bojor, Dr. Larisa Ionescu-Călineşti
Editura: Medicală
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 814 (17x24 cm)
Preţ: 76,30 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Alimentul, analizat dintr-o perspectivă holistică, reprezintă mult mai mult decât ce pare a fi, pentru unii un prilej de desfătare a simţurilor, pentru alţii o necesitate fiziologică, sau ambele, întreţesute cu simboluri şi tradiţii gastro-culturale.

În realitate, alimentul este principalul purtător de informaţie (factor epigenetic), preluată din mediul înconjurător, care interacţionează cu propria noastră informaţie genetică, condiţie absolut necesară bunei funcţionări a entităţii biologice „om“.

Metabolismul celulelor care alcătuiesc corpul uman, prelucrează în realitate informaţia matricei alimentare, realizând atât integralitatea întregului sistem, dar şi adaptarea acestuia la schimbările mediului înconjurător în care trăieşte. Cu alte cuvinte, „suntem ceea ce mâncăm, şi ceea ce au mâncat părinţii şi strămoşii noştri“, „trăind şi murind în esenţă la nivel celular“. Aceste afirmaţii sunt astăzi bine fundamentate de noua ramură a nutriţiei şi geneticii, nutrigenomica, farmacogenomica.

Genomica nutriţională va juca un rol important în managementul maladiilor cronice complexe, management bazat pe interacţiunea nutrient - gene.

Rezultă că alimentul este un factor esenţial al stării de sănătate sau boală şi că, de calitatea acestuia, depinde direct calitatea vieţii noastre.

Calitatea alimentului are două componente majore definite prin calitatea extrinsecă senzorială şi calitatea intrinsecă nutriţională.

Deşi utilizarea alimentelor ca medicamente în cadrul dietoterapiei a fost o preocupare străveche - Hipocrat îndemna ca: „alimentele să vă fie medicamente, iar medicamentele voastre să vă fie alimente“ - în sec. XX, acestea practic au fost uitate.

Medicina modernă bazată pe descoperirile biologiei moleculare -nutrigenomica, a început să redescopere faptul că alimentele sunt la fel de eficiente în tratarea bolilor, fără efecte secundare şi implicând costuri mult diminuate. Prevenirea bolilor prin alimentaţie şi stil de viaţă este însă soluţia naturală pentru menţinerea unei stări de sănătate optimă şi durabilă şi care nu poate fi obţinută altfel nici chiar utilizând medicamente.

Astăzi, omul modern, la curent cu o multitudine de informaţii din toate domeniile, surprinzător, nu dă aproape nici o importanţă la ceea ce mănâncă. Pe de altă parte, alimentele moderne industrializate, disponibile la orice supermarket, sunt excesiv de rafinate şi dezechilibrate ca profil nutriţional, conţin aditivi alimentari, uneori periculoşi (E-uri), grăsimi artificiale (margarine, hidrogenate - interesterificate) toxice, dar extrem de atrăgătoare ca prezentare şi gust, fără nici o valoare nutritivă (junk-food). Astfel am ajuns să „mâncăm fără să ne hrănim“, datorită modului în care gătim şi producem alimentele cu un impact dezastruos asupra sănătăţii generaţiei actuale, dar şi a celor viitoare.

Partea I din cartea „Compendiu de terapie naturală“ aduce argumente şi face îndemn la schimbarea modului nostru de viaţă şi revenirea la METODELE NATURALE de ALIMENTAŢIE, curmând aventura producerii de alimente nesănătoase care ne distrug sănătatea, dar aduc profit producătorilor.

Având tot o viziune holistică bazată pe ceea ce ne oferă Natura pentru a preveni şi a ne vindeca suferinţele trupeşti şi sufleteşti, am selectat - dintre miile de plante utilizate în acest scop în medicina tradiţională a popoarelor lumii - pe cele mai semnificative.

Selecţia a fost riguroasă şi bazată pe relaţia dintre structura chimică a substanţelor active din plante şi acţiunea biologică, pe experimentele farmacologiei clasice şi în special pe studiile clinice.

Deoarece la ora actuală, în ţara noastră, sunt sute de produse naturale din medicina tradiţională tibetană, chineză, ayurvedică etc, foarte puţini medici practicieni şi farmacişti nu au avut acces în sistemul de învăţământ universitar sau postuniversitar la aceste informaţii, cartea „Compendiu de terapie naturală“ se adresează acestora dar şi publicului larg care este dezorientat în ceea ce priveşte alegerea dintre miile de produse fitofarmaceutice naturale.

În prezent, fitoterapia se confruntă cu Trusturile Industriei Chimico-farmaceutice comerciale care pierd din ce în ce mai mult teren în favoarea produselor naturale. Este vorba de „Codex Alimentarius“ care se preconizează a intra în vigoare la 31 decembrie 2009 în ţările U. E. Prin acest „Codex Alimentarius“ se urmăreşte stoparea comercializării tuturor suplimentelor nutriţionale şi a terapiilor naturale tradiţionale sub sancţiuni legale şi înlocuirea lor cu chimicale atât de dăunătoare sănătăţii. Este un atentat la drepturile fundamentale ale omului: încălcarea libertăţii de a alege între ceea ce este bun sau nociv pentru viaţa lui.

Recent, s-au lansat proteste anti-„Codex Alimentarius“ în mai multe ţări, membre sau nemembre ale UE, proteste la care ne aliniem şi noi.

După cum se va observa în monografiile plantelor medicinale prezentate în partea de Fitoterapie, plantele au reprezentat din cele mai vechi timpuri, nu numai un mod de tămăduire, ci şi de menţinere a frumuseţii şi a tinereţii. Infuziile, decocturile, măştile din plante, aplicarea sucului proaspăt din produse vegetale, fie ele plante erbacee, fructe sau legume, constituie un adevărat arsenal al cosmeticii de cabinet. Pe de altă parte, într-un timp al reîntoarcerii la natură şi natural, industria cosmetică devine din ce în ce mai interesată de proprietăţile produselor vegetale.

Produsele cosmetice moderne sunt materiale complexe, alcătuite din numeroase ingrediente cu funcţii diferite. Pe lângă componentele ce asigură parfumul, care nu constituie obiectul lucrării de faţă, produsele cosmetice conţin ingrediente active - substanţe cu acţiune biologică ce modifică procesele fiziologice la nivelul pielii şi fanerelor - şi ingrediente ce au rolul de a menţine proprietăţile fizice şi chimice ale produsului. Ingredientele sunt clasificate după structura lor chimică, denumirea lor pe etichetele produselor cosmetice fiind conformă cu nomenclatura internaţională, INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Deşi majoritatea ingredientelor naturale sunt multifuncţionale, în cadrul clasificării INCI sunt menţionate un număr limitat de funcţii, de multe ori recunoscându-li-se doar una singură.

Prezentăm în cartea „Compendiu de terapie naturală“ cele mai utilizate surse vegetale de ingrediente cosmetice. La fiecare plantă se vor enumera numai acele acţiuni biologice care sunt utile în cosmetologie şi care au fost dovedite prin studii de laborator sau clinice. Recomandările sunt făcute la fiecare plantă în parte în funcţie de activitatea biologică a compuşilor activi, studiile clinice existente şi de prezenţa ingredientului respectiv în formulările cosmetice brevetate. Se vor specifica: planta sursă de ingrediente, denumirea botanică, denumirea populară în limba română şi engleză, compoziţia chimică sau doar compuşii activi după caz, acele acţiuni biologice care au aplicaţie în cosmetologie, recomandări cosmetice, efecte secundare care pot apărea la aplicarea pe piele, contraindicaţii, funcţia cosmetică conform INCI. Cele mai reprezentative specii sau genuri cu largi aplicaţii în cosmetică vor fi prezentate în monografii.

Cuprinsul cărţii: „Compediu de terapie naturală“

  • Prefaţă
  • Nutriţie (Gh. Mencinicopschi)
    • Calitatea alimentului, profilul nutriţional al alimentului şi fenotipul nutriţional al consumatorului
      • Gustul
    • Nutrigenomica - informaţia matricei alimentare
    • Familia mini-ARN (ARNi, ARNt, micro-ARN)
    • Alimentaţia şi efectele sale metabolice
    • Reglementări ale Uniunii Europene privind etichetarea alimentelor cu recomandări nutriţionale şi de sănătate
      • „Suntem ceea ce mâncăm“
    • Siguranţa alimentară a organismelor modificate genetic
    • Supravegherea organismelor modificate genetic vii, pe piaţa produselor alimentare
    • Stresul oxidativ şi alimentaţia. Statusul pro-inflamator sistemic
    • Rolul grăsimilor în alimentaţia umană
      • Indicaţii de utilizare ale grăsimilor în alimentaţia umană
      • Acrilamida şi sănătatea
      • Autenticitatea şi beneficiile nutritive ale uleiului de măsline
    • Sindromul metabolic (tablou patologic)
      • Obezitatea, maladie a civilizaţiei moderne
    • Fortifierea alimentelor cu micronutrienţi
    • Macro şi microelemente
      • Borul
      • Calciul - macroelement esenţial pentru sănătate
      • Cromul - microelement esenţial pentru sănătate
      • Magneziul
      • Potasiul
    • Alimentaţia - nutriţia şi sănătatea sistemului osos
    • Alimentaţia - nutriţia pentru sănătatea orală şi a dinţilor
    • Terapiile nutriţionale în prevenirea şi tratamentul maladiilor respiratorii
    • Laptele şi efectele diferitelor procedee de tratare termică asupra calităţii
    • Soia: Planta aliment - medicament
    • Algele şi alimentaţia umană
    • Dicţionar de termeni
    • Bibliografie selectivă
    • Index de termeni
  • Fitoterapie - Ovidiu Bojor
    • Importanţa algelor în fitoterapie
    • Importanţa ciupercilor ca noi resurse fitoterapeutice
    • Plante medicinale - monografii
    • Index de denumiri populare româneşti
    • Index de denumiri ştiinţifice şi populare
    • Bibliografie selectivă
  • Cosmetică naturală - Larisa Ionescu-Călineşti
    • Abrevieri
    • Ingrediente cosmetice naturale
    • Produse apicole cu aplicaţii în cosmetica naturală
    • Index de denumiri ştiinţifice - ingrediente cosmetice naturale
    • Bibliografie
  • ANEXA
  • Adrese utile