0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Legumicultură
  4. Cultura legumelor
Carte

Cultura legumelor

Cultura legumelor. Editura
Detalii carte

Autor(i): Prof. univ. Dumitru Indrea, Prof. univ. Alex-Silviu Apahidean, Dănuţ M. Mănuţiu, Maria Apahidean, Rodica Sima
Editura: Ceres
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 628 (17x24 cm)
Preţ: 47,25 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Cultura Legumelor“ este o carte de referinţă în problematica legumiculturii din România şi se adresează atât celor ce vor să asimileze noţiunile de bază sau să-şi întregească cunoştinţele despre cultura legumelor, cât şi celor care activează în legumicultură: cadre didactice, cercetători, ingineri, studenţi de la facultăţile şi colegiile de Horticultură şi Agricultură, fermieri, cultivatori amatori, consultanţi agricoli.

Cartea „Cultura Legumelor“ este o reeditare modernizată şi actualizată a „Tratatului de legumicultură“ editat tot de editura Ceres.

Autorii au urmărit să cuprindă aspectele fundamentale ale tehnologiilor legumicole practicate în câmp, spaţii protejate şi sere, bazându-se pe cele mai noi cunoştinţe teoretice şi realizări practice, pe rezultatele experimentale proprii şi cele ale unor cercetători ştiinţifici din ţara noastră şi din alte ţări, ţinând cont, în acelaşi timp, de realităţile economice privind mai ales forma de proprietate a pământului, mărimea şi tipul exploataţiilor, baza tehnico-materială existentă în prezent.

În cuprinsul cărţii „Cultura Legumelor“ autorii au căutat să dezvolte cunoaşterea legăturilor dintre măsurile şi practicile legumicole cu domeniile adiacente, ca: ecofiziologia plantelor, pedologia, agrochimia, agrotehnica, protecţia plantelor, managementul şi marketingul, pentru o înţelegere cât mai bună a fenomenelor şi o motivaţie cât mai solidă a cultivatorilor în aplicarea acestor măsuri.

Autorii au urmărit să scoată în evidenţă unele tendinţe noi în tehnologia cultivării legumelor şi să actualizeze informaţia privind o serie de aspecte care, prin natura lor, se reînnoiesc foarte repede (sortiment, îngrăşăminte, pesticide etc). Tot odată au fost eliminate din carte produsele indezirabile, din punct de vedere ecologic şi interzise în UE.

Cuprinsul cărţii: „Cultura legumelor“

  • LEGUMELE ŞI LEGUMICULTURA
    • Definiţii şi caracteristici generale
    • Importanţa socială şi economică a legumiculturii
      • Importanţa legumelor în alimentaţie
      • Consumul de legume
      • Importanţa economică a legumiculturii
  • PRODUCŢIA DE LEGUME ÎN ROMÂNIA ŞI ÎN ALTE ŢĂRI
    • Evoluţia şi situaţia legumiculturii
      • Scurt istoric al culturii de legume
      • Evoluţia şi situaţia producţiei în perioada contemporană
      • Comerţul internaţional de legume
      • Istoricul legumiculturii pe teritoriul României
      • Evoluţia, situaţia actuală şi perspectivele legumiculturii în România
  • PARTICULARITĂŢILE BIOLOGICE ŞI ECOLOGICE ALE SPECIILOR LEGUMICOLE
    • Diversitatea şi clasificarea plantelor legumicole
      • Originea şi evoluţia plantelor legumicole
      • Clasificarea botanică a legumelor
      • Cultivarul - factor esenţial de producţie
      • Clasificarea agroeconomică a culturilor de legume
    • Particularităţile creşterii şi dezvoltării plantelor legumicole, în ciclu ontogenetic
      • Etapele şi fazele de vegetaţie
      • Sămânţa şi germinaţia
      • Creşterea vegetativă
      • Înflorirea şi fructificarea
      • Faza de bătrâneţe
      • Intervenţii de interes agroproductiv şi procesele de creştere şi fructificare
      • Tratamentele cu substanţe stimulatoare
    • Clima şi solul în relaţie cu specificul culturii legumelor
      • Agroecosistemul legumicol
      • Radiaţia solară
      • Temperatura
      • Compoziţia şi mişcările aerului
      • Apa din sol şi atmosferă
      • Nutriţia plantelor legumicole
      • Solul în cultura legumelor
    • Zonele ecologice şi bazinele de cultură a legumelor
  • BAZELE TEHNICE ŞI ECONOMICE ALE CULTURII LEGUMELOR
    • Sistemele de cultură
    • Construcţii, amenajări şi mijloace tehnice de lucru în legumicultura
      • Serele
      • Solariile
      • Adăposturile temporare şi acoperirea directă
      • Răsadniţele
      • Baza energetică şi sistema de maşini
    • Specificul exploataţiilor legumicole
      • Evoluţia şi tendinţele dezvoltării exploataţiilor
      • Tipurile, dimensiunile, profilul şi specializarea exploataţiilor legumicole
      • Îmbinarea legumiculturii cu alte sectoare de producţie
      • Investiţiile şi forţa de muncă în exploataţiile legumicole
    • Valorificarea producţiei şi eficienţa economică a culturilor de legume
  • FOLOSIREA RAŢIONALĂ ŞI PREGĂTIREA TERENULUI LA CULTURILE DE LEGUME
    • Alegerea şi amenajarea terenului
    • Asolamentul, rotaţia, culturile succesive şi asociate de legume
      • Asolamentul şi rotaţia culturilor
      • Culturile succesive şi asociate de legume
    • Lucrările solului în legumicultură
      • Lucrările solului în sistemul convenţional
      • Orientări noi în sistemele de lucrare a solului
    • Fertilizarea culturilor de legume
      • Importanţa fertilizării raţionale a culturilor de legume
      • Sistemul de fertilizare al culturilor
      • Fertilizarea suplimentară sau fazială a culturilor de legume
      • Particularităţile fertilizării culturilor de legume în sere şi solarii
  • ÎNFIINŢAREA CULTURILOR DE LEGUME
    • Specificul înmulţirii speciilor legumicole
    • Sămânţa şi pregătirea pentru semănat
    • Semănatul legumelor în câmp
    • Producerea şi plantarea răsadurilor de legume
      • Organizarea producerii răsadurilor de legume
      • Amplasarea răsadniţelor şi complexelor de producere a răsadurilor
      • Pământurile folosite în legumicultură
      • Metode de producere a răsadurilor
      • Pregătirea şi instalarea răsadniţelor
      • Pregătirea spaţiilor, a patului germinativ şi semănatul pentru producerea răsadurilor
      • Repicatul răsadurilor în substrat, în cuburi şi ghivece
      • Vârsta şi calitatea răsadurilor
      • Lucrările de îngrijire a răsadurilor
      • Plantarea răsadurilor
  • CONTROLUL MEDIULUI DE CULTURĂ ÎN SPAŢII ACOPERITE
    • Lumina
    • Temperatura
    • Compoziţia aerului
    • Apa şi umiditatea solului
    • Sisteme de cultură fără sol
  • LUCRĂRI DE ÎNTREŢINERE A CULTURILOR DE LEGUME
    • Îmbunătăţirea regimului termic, combaterea brumelor şi îngheţurilor
    • Combaterea buruienilor în culturile de legume
    • Controlul regimului hidric. Irigarea culturilor
    • Alte lucrări de întreţinere specifice unor culturi de legume
    • Apărarea culturilor de legume de atacul bolilor şi dăunătorilor
  • RECOLTAREA, CONDIŢIONAREA ŞI VALORIFICAREA PRODUCŢIEI
    • Recoltarea legumelor
    • Calitatea şi condiţionarea legumelor
    • Ambalarea şi transportul legumelor
    • Valorificarea legumelor
  • PĂSTRAREA LEGUMELOR ÎN STARE PROASPĂTĂ
    • Condiţiile păstrării în stare proaspătă
    • Metode de păstrare
  • LEGUMELE RĂDĂCINOASE
    • Morcovul
    • Pătrunjelul
    • Păstârnacul
    • Ţelina de rădăcină
    • Ridichile
    • Sfecla roşie
    • Scorţonera
    • Barba caprei
  • LEGUMELE DIN GRUPA VERZEI
    • Varza albă
    • Varza roşie
    • Varza creaţă
    • Varza de Bruxelles
    • Varza de frunze
    • Varza chinezească
    • Conopida
    • Broccoli
    • Gulia
  • LEGUMELE BULBIFERE
    • Ceapa
    • Usturoiul
    • Usturoiul de Egipt
    • Prazul
    • Ceapa eşalotă
    • Ceapa de iarnă
    • Ceapa de Egipt
    • Ceapa de tuns
  • LEGUMELE VERDEŢURI
    • Salata de grădină
    • Spanacul
    • Loboda
    • Cicoarea de grădină
    • Cicoarea de forţat
    • Radicio
    • Fetica
    • Mangoldul
    • Feniculul de Florenţa
    • Cresonul de grădină
  • LEGUMELE CULTIVATE PENTRU PĂSTĂI ŞI BOABE VERZI
    • Mazărea de grădină
    • Fasolea de grădină
    • Bamele
    • Bobul de grădină
    • Porumbul zaharat
  • LEGUMELE SOLANACEE
    • Tomatele
    • Ardeiul
    • Pătlăgelele vinete
    • Cartoful timpuriu
  • LEGUMELE CUCURBITACEE
    • Castravetele
    • Pepenele galben
    • Pepenele verde
    • Dovlecelul comun
    • Dovleacul comestibil
  • LEGUMELE CONDIMENTARE
    • Mărarul
    • Cimbrul
    • Busuiocul
    • Asmăţuiul
    • Tarhonul
    • Leuşteanul
  • LEGUMELE PERENE
    • Sparanghelul
    • Reventul
    • Hreanul
    • Anghinarea
    • Măcrişul
    • Ştevia
  • CIUPERCILE DE CULTURĂ
    • Ciuperca albă
    • Ciupercile Pleurotus
  • BIBLIOGRAFIE