0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Legumicultură
  4. Cultura legumelor verdeţuri
Carte

Cultura legumelor verdeţuri

Cultura legumelor verdeţuri. Editura
CumpărDetalii carte

Autor(i): Conf. univ. dr. Elena Maria Drăghici
Editura: Ceres
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 110 (13x20 cm)
Preţ: 12,60 Lei
Disponibilitate: în stoc

Intrarea României în Comunitatea Europeană şi prezenţa pe piaţă, dar şi în producţia românească a unor specii de legume verdeţuri mult diversificate, impune cunoaşterea lor, a efectelor benefice asupra organismului şi bineînţeles a tehnologiilor de cultură a acestor legume.

În cadrul unei alimentaţii cât mai sănătoase şi diversificate legumele verdeţuri, mai ales cele timpurii (urzicile, leurda, ştevia, măcrişul, spanacul şi altele) merită o atenţie deosebită. Verdeţurile având multiple funcţii, de stimulare a apetitului, de a îmbunătăţii gustul mâncărurilor, de aport de vitamine şi minerale etc.

Tocmai de aceea în cartea „Cultura legumelor verdeţuri“, sunt prezentate de specii de legume verdeţuri, unele foarte cunoscute în România (salata, spanacul, ştevia, măcrişul etc), iar altele mai puţin cunoscute (basella, spanacul de Noua Zeelandă, rucola şi altele).

Fiecare specie de legume prezentată este tratată din punct de vedere al importanţei culturii, originii şi ariei de răspândire, particularităţilor botanice şi biologice, pretenţiilor faţă de factorii de mediu, tehnologiei de cultură şi recoltării.

Este necesară o cât mai temeinică cunoaştere a acestor legume deoarece unele utilizate incorect pot avea uneori şi efecte dăunătoare asupra organismului uman (exemplu oxalaţii care pot duce la litiază renală şi biliară) sau altele recoltate în perioade necorespunzătoare pot avea, de asemenea, efecte negative (exemplu untişorul).

Pornind de la experienţa culinară a popoarelor care utilizează de mai multă vreme aceste legume în bucătăria lor tradiţională, din cartea „Cultura legumelor verdeţuri“ nu lipsesc nici reţete cu preparate din aceste legume.

Aceste reţete cu legume ne învaţă cum să transformăm un dezavantaj, legat mai ales de aspectul organoleptic (miros, gust - de exemplu mirosul de sulf de la rucola), într-un avantaj, aceste plante fiind cele care dau savoarea preparatului respectiv.

Cartea „Cultura legumelor verdeţuri“, prin conţinutul său, se adresează, în primul rând, tuturor celor care, după ce au cunoscut diversitatea legumelor verdeţuri, cultivate sau din flora spontană, le-au consumat şi le-au apreciat calităţile culinare dar şi efectele benefice ale acestora asupra organismului. De asemenea, se adresează tuturor celor care nu cunosc anumite specii de legume verdeţuri sau, deşi sunt cunoscute, sunt privite ca buruieni.

Cuprinsul cărţii: „Cultura legumelor verdeţuri“

  • Introducere
  • Basella - Basella rubra L.
  • Cicoarea de grădină creaţă - Cychorium endivia L. subsp. endivia var. crispum
  • Cicoarea scarolă - Cychorium endivia L. subsp. endivia var. latifolium Lam.
  • Cicoarea de vară sau cicoarea de Bruxelles - Cychorium inthybus L. subsp. sativum (DC) Jansen, var. foliosum Hegi
  • Cicoarea sălbatică - Cychorium inthybus L.
  • Cresonul de grădină (hreniţa) - Lepidum sativum L.
  • Cresonul de fântână - Nasturium officinale R. Brown
  • Fetica - Valerianella olitoria Maench
  • Iarba grasă - Portulaca oleraceea L.
  • Leurda - Allium ursinum
  • Limba mielului - Borrago officinalis
  • Loboda de grădină - Atriplex hortense L.
  • Măcrişul - Rumex acetosa L.
  • Păpădia - Taraxacum officinale Wigg.
  • Rucola - Eruca vesicaria sativa - (Mill.) Thell.
  • Ruta (Vinanţul) - Ruta graveolens L.
  • Spanacul de Noua Zeelandă - Tetragonia tetragonoides (Pallas)
  • Salata de căpăţână - Lactuca sativa L.
  • Spanacul comun - Spinacia oleraceae L.
  • Ştevia - Rumex patientia
  • Untişorul - Ranunculus ficaria L.
  • Urzica - Urtica dioica L.
  • Feniculul de Florenţa - Foeniculum vulgare Mill., ssp. dulce (Presl.) Janch.
  • Cardonul - Cynara cardunculus L.
  • Sfecla pentru frunze şi peţioluri (Mangold) - Beta vulgaris L., ssp. vulgaris, convar. vulgaris
  • Ţelina pentru frunze şi peţiol - Apium graveolens L. ssp. dulce (Mill.)
  • Preparate culinare din legume verdeţuri
  • Bibliografie