0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Viticultură
  4. Cultura viţei de vie
Carte

Cultura viţei de vie

Cultura viţei de vie. Editura
Detalii carte

Lucrările de înfiinţare şi întreţinere a plantaţiilor familiale

Autor(i): Dr. ing. Gheorghe Bernaz
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2007
Pagini: 304 (13x20 cm)
Preţ: 12,53 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Cartea „Cultura viţei de vie“ se adresează tuturor celor care doresc să-şi înfiinţeze o vie familială, dar nu au suficiente cunoştinţe de specialitate. Rostul cărţii este de a-i iniţia în „tainele“ viticulturii, de a-i scoate de sub influenţa păguboasă a vecinului atotştiutor, cu veşnicele sfaturi neavenite, servite „peste gard“. În egală măsură cartea „Cultura viţei de vie“ se adresează locuitorilor de la sate care vor să-şi înfiinţeze un o vie în grădina de lângă casă, vie bazată pe soiuri nobile, ale căror produse sunt de o calitate net superioară celor obţinute din soiurile de hibrizi producători direcţi. Aplicând, cu consecvenţă şi corectitudine măsurile recomandate în carte, orice amator poate ajunge la reuşită deplină în înfiinţarea unei plantaţii de vie, care să satisfacă fie un hobby (cu petrecerea plăcută şi utilă a timpului liber şi crearea unei mici surse de aprovizionare a familiei cu struguri pentru consum în stare proaspătă sau pentru vinului „de casă“), fie asigurarea unui izvor de venituri prin valorificarea surplusului de struguri şi vin.

Progresele apărute de-a lungul anilor au obligat la revizuirea, actualizarea şi completarea cărţii iniţiale („Via Familială“). Soiurile şi clonele au fost aduse la zi, iar la recomandări s-a ţinut cont de noile orientări, apărute în timp. Noutăţi apar şi la protecţia fitosanitară, unde multe produse nu mai există şi au fost înlocuite cu altele. A fost adăugat un capitol cu complet nou dedicat măsurilor ce trebuie aplicate (în complex) pentru redresarea micii vii intrate prematur în declin.

Dezorganizarea sistemului de pepiniere existent înainte de 1989, survenită din mai multe cauze, ca şi preţurile prohibitive ale viţelor altoite, au determinat autorul să recurgă la o soluţie alternativă: înfiinţarea de vii familiale sau material săditor pe rădăcini proprii (nealtoit). Aceste plantaţii vor avea o perioadă limitată de viaţă, 8-12 ani (din cauza atacului de filoxeră), dar ele pot constitui o ieşire din actualul impas.

Reconversia viilor de h. p. d. în plantaţii cu soiuri nobile a fost una dintre condiţiile integrării agriculturii noastre în structurile europene. Pentru a evita cheltuielile enorme necesitate de pregătirea terenului din extravilan în vederea replantării lui şi de achiziţionare a materialului săditor, cartea „Cultura viţei de vie“ oferă viticultorilor soluţii alternative simple şi ieftine (altoirea în verde şi altoirea în uscat pe loc, în despicătură).

Cuprinsul cărţii: „Cultura viţei de vie“

  • Prefaţă
  • Înfiinţarea viei
    • Modalităţile de cultivare a viţei de vie în grădina familială
    • Sortimentul de soiuri
      • Soiuri nobile
        • Soiuri de struguri pentru masă
        • Soiuri de struguri pentru stafide
        • Soiri de struguri pentru vin
      • Soiuri cu rezistenţă sporită la boli
      • Recomandări pentru alegere soiurilor
      • Procurarea viţelor
    • Pregătirea terenului pentru plantare
      • Ameliorarea şi desfundarea
      • Orientarea rândurilor
      • Stabilirea suprafeţei de hrănite
      • Pichetarea
    • Plantarea materialului săditor
      • Plantarea de viţe altoite
      • Plantarea de viţe provenite din butaşi verzi înrădăcinaţi
      • Reconversia plantaţiilor prin altoire în uscat pe loc, în despicătură
  • Îngrijirea viţei tinere
    • Întreţinerea viei în primii doi ani după plantare
      • Întreţinerea viei în primul an
      • Întreţinerea viei în anul al doilea
    • Culturi intercalate de legume
      • Speciile şi soiurile de legume pentru culturi intercalate
      • Scheme şi recomandări pentru înfiinţarea culturilor intercalate
      • Tehnologia culturilor intercalate de legume
    • Instalarea sistemului de susţinere
      • Susţinerea viei pe araci
      • Părţile componente ale spalierului
      • Diferite sisteme de spalier
      • Tehnologia instalării spalierului
    • Tăierile pentru realizarea formei de conducere
      • Lucrările de întreţinere din anul al treilea
      • Tăierile de formare
      • Refacerea „din mers“ a cordoanelor degarnisite
      • Tăierile lungi pentru viile susţinute pe araci
    • Cultura viţei de vie pe spalier înalt cu cuzoroc sau în boltă
      • Detalii tehnice
      • Formarea viţelor şi tehnica tăierii
  • Exploatarea viţei pe rod
    • Lucrările din perioada de repaus
      • Tăierea în uscat
      • Copcitul
      • Palisarea tulpinilor şi cordoanelor, cercuitul coardelor
    • Lucrări speciale indicate pentru viile afectate de accidente climatice
      • Vii afectate de îngheţurile târzii
      • Vii afectate de grindină
    • Lucrările solului
      • Dezmuşuroitul sau dezgropatul buturilor
      • Mobilizarea solului în primăvară
      • Praşilele
      • Afânarea adâncă de toamnă
    • Lucrările aplicate butucilor
      • Dirijarea, sau legarea lăstarilor
      • Plivitul lăstarilor
      • Operaţiile în verde speciale
      • Cârmitul lăstarilor
      • Desfrunzitul
    • Înlocuirea viţelor pierdute
      • Plantarea viţelor în goluri
      • Marcotajul
      • Prelungirea coardelor
      • Altoirea în verde şi prăbuşirea
      • Altoirea în uscat pe loc, în despicătură
    • Fertilizarea solului
      • Îngrăşăminte folosite în vie
      • Fertilizarea cu îngrăşăminte organice
      • Fertilizarea cu îngrăşăminte chimice
      • Aplicarea amendamentelor
    • Combaterea bolilor şi dăunătorilor
      • Combaterea bolilor viţei de vie
      • Combaterea dăunătorilor viţei de vie
      • Combaterea virozelor, micoplasmelor şi bacteriozelor
      • Combaterea integrată a bolilor şi dăunătorilor
      • Prepararea zemurilor bordeleză şi sulfocalcică
    • Udarea
    • Culesul strugurilor
      • Culesul strugurilor pentru masă
      • Culesul strugurilor pentru vin
      • Evaluarea producţiei de struguri
    • Păstrarea strugurilor pentru masă peste iarnă
      • Factorii care influenţează reuşita păstrării
      • Metode de păstrare
      • Tehnica de păstrare
    • Protejarea butucilor peste iarnă
      • Protejarea prin muşuroire
      • Protejarea prin îngropare
    • Refacerea capacităţii de rodire la viile intrate în declin prematur
      • Caracteristicile viilor cu capacitate redusă de rodire
      • Refacerea capacităţii de rodire
  • Calendarul podgoreanului
  • Bibliografie
  • Glosar cu termeni de specialitate