0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Spiritualitate
 3. Doar rămâi tăcut
Carte

Doar rămâi tăcut

Doar rămâi tăcut. Editura Herald
Autor(i): H.W.L. Poonja
Editura: Herald
Colecţia: Maeștrii spirituali
Anul apariţiei: 2006
Pagini: 235 (16x23 cm)
Preţ: 28,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Cartea „Doar rămâi tăcut“ reunește o serie de convorbiri purtate de C. W. Poonja, un mare maestru contemporan al căii advaita, cu numeroși vizitatori, discipoli și căutători de adevăr din toată lumea. Răspunsurile la întrebările ce i se adresau reflectă rodul unei „realizări de Sine“ la împlinirea căreia poate ajunge fiecare dintre noi fără a porni în căutarea zadarnică a ceea ce deja avem încă de la naștere. Întrebat:

- Ce este libertatea? Poonja răspunde: - „A fi liber înseamnă a-ți cunoaște natura ta fundamentală, propriul Sine. Nimic altceva. Libertatea este cel mai ușor lucru de obținut. Nici măcar nu ai nevoie să gândești“.

- Ce este Sinele? „Acesta este indescriptibil. Nu este intelectual, nici măcar transcendental. Gândește-te la unul, fără conceptul de doi. Apoi renunță și la conceptul de unu. Adesea vorbești despre dăruire, despre abandon. Dăruire către ce? Către acea Sursa prin care vorbești, prin care vezi, prin care respiri, prin care guști și atingi, prin care acest Pământ se învârtește și Soarele strălucește, prin care ai pus chiar această întrebare.“

„Totul se petrece prin acea conștiință în care este inclus și vidul. Acelei Puteri Supreme care transcende transcendentul – propriul tău Sine – trebuie să i te abandonezi. Conștiința despre care vorbești este eternă – nenăscută și nemuritoare? Conștiința este mai presus de conceptul nașterii și al morții, mai presus de orice concept cu privire la eternitate, vacuitate sau spațiu. Cea în care există spațiul, vacuitatea sau eternitatea, în care există totul, este denumită conștiință. Totuși există viață și moarte. Creația și distrugerea se produc neîncetat. Toate aceste manifestări sunt precum bulele și valurile oceanului. Lasă-le să se producă. Oceanul nu le considera separate. Valurile, mareele, vârtejurile – se pot considera separate, dar oceanul nu se simte diferit de ele. Lasă-le să se manifeste și să îmbrace tot felul de forme și nume. Acest corp fizic, într-o bună zi, va deveni hrana viermilor și a furnicilor. Din pământ a venit, în pământ se va reîntoarce. Tu ești Acela care strălucește prin el. Conștiința nu este atinsă de nimic“.

„[…]Un învățător adevărat nu are nici un fel de învățătură, nici un fel de tehnici, metode sau precepte. Pentru a-ți cunoaște Sinele nu ai nevoie de nimic. Ceea ce ești cu adevărat, este întotdeauna. Nimeni nu te poate învăța nimic. Va trebui să realizezi cine ești, aici și acum, chiar în această clipă“.

Poonja se definește pe sine ca „Acela“. Este un sfânt, un Maestru, un Guru (deși spune că nu este nimic din toate acestea). El ne conduce spre final, spre sfârșitul milioanelor de ani de căutări și suferințe. Mesajul său? Iluminarea este aici și acum! Cu toții suntem iluminați, dar nu știm acest lucru.

Încătușarea este doar un concept, spune Poonja. Nu este reală. Ne putem trezi din acest vis, din iluzia vieții și a lumii, chiar în această clipă. Nu este nevoie să amânăm, tot ce este necesar este dorința de eliberare și un moment de tăcere. O singură clipă între două gânduri, între două respirații. Nu este nevoie de meditație sau de practică. Nimic de învățat, nimic de făcut. Nimic de atins, de obținut sau înțeles. Doar tăcere. Nu avem de făcut nimic, doar să ființăm - fără nici un gând, fără nici o dorință, fără nici un atașament și fără nici o așteptare.

Realizarea poate apărea prin căutare în interior. Întrebarea „Cine sunt eu?“ este cheia cu ajutorul căreia poți fi în aici și acum. Întrebarea atacă chiar rădăcina minții. De fapt, depășește mintea complet și ne dezvăluie ceea ce suntem cu adevărat.

Dacă nu suntem acest sac de oase, sânge și carne, dacă nu suntem simțurile, mintea, care este doar o grămadă de gânduri, idei și noțiuni - atunci cine sau ce suntem? Ceea ce suntem cu adevărat nu poate fi descris și nici experimentat. Poate fi doar realizat, deoarece totul este dincolo de minte, iar cuvintele nu pot descrie starea aceea. Ceea ce suntem este infinit, în afara timpului. Poate fi denumită conștiință, spațiu, iubire, tăcere sau, mai degrabă, ceea ce este dincolo de tăcere. Noi suntem Unul, noi suntem Dumnezeu, noi suntem Vacuitatea. Vacuitatea totală. Nici un nume, nici o formă. O minunăție totală și un mister nebănuit.

Problemele noastre apar datorită faptului că ne identificăm cu trupul, cu simțurile și cu mintea. Asta creează separație și dualitate - cauza suferinței. „Unde există multitudine, acolo este falsitate“ - spune Poonja.

În căutarea-de-sine nu facem altceva decât să privim la rădăcina „eu-lui“. După aceasta nu mai avem nevoie să-l mai atingem vreodată. Aceasta este eliberarea, eliberarea de minte. Libertatea de a fi cine suntem, pe deplin nelimitați, trăind veșnic împlinirea, pacea, iubirea, bucuria, fericirea și beatitudinea. În această stare pur și simplu te accepți așa cum ești - fără noțiuni, concepte, raționamente și judecăți. Nu există nici un trecut și nici o idee despre cum trebuie sau cum pot fi lucrurile în viitor. Există doar o dăruire, un abandon față de ceea ce este, realității din aici și acum. Aceasta este cunoașterea, acesta este Adevărul - și este foarte simplu. Doar mințile noastre vor să ne facă să credem că este dificil.

Cine ne convinge că este ușor? Maestrul, ființa care deja s-a realizat. Doar ființe foarte rare, cum este Ramana Maharshi, s-au realizat spontan, fără ajutorul unui Maestru viu. Dar chiar și aceia care și-au realizat Sinele în preajma unui Maestru sunt foarte rari. De aceea cel mai mare noroc este să poți trăi lângă un Maestru în carne și oase. El ne oferă această grație din străfundurile fără sfârșit ale Inimii sale.

A-l defini pe Poonja este ca și cum ai vorbi despre Sine: cuvintele pălesc, devin inutile și dispar. Cum să descriu acea iubire necondiționată, acea înțelepciune infinită, acea bunătate, răbdare și dulceață? Cum să vorbesc despre tăcerea sa, o tăcere care comunică atât de puternic? Cum pot spune ceva despre frumusețea magnifică a Sinelui care strălucește prin el?

Poonja are acum optzeci și trei de ani și este probabil cel mai fericit om de pe planetă. Fericirea sa este contagioasă, copleșitoare. Are un simț al umorului foarte spontan, direct și plin de prospețime. Fiecare satsang (discuție pe teme spirituale) este întotdeauna o ocazie în care poți râde cu lacrimi. Poonja nu condamnă niciodată nimic, nu critică și nu judecă pe nimeni. Ego-ul și mintea i s-au dizolvat. Ceea ce este exprimat prin el este claritatea Inimii sale, care este Adevărul. Are puterea de a vedea direct esența, Inima, nu forma și numele celui care se află în fața sa. Fiind un adevărat înțelept, cuvintele și faptele sale uneori surprind și pun în încurcătură, dar fluxul timpului îi va demonstra și justifica grandoarea înțelepciunii sale. Este minunat, neascultător, plin de energie și foarte amuzant, doar fiind el însuși. Convorbirile cu el sunt întotdeauna completate cu muzică și cântecele oferite lui de către interlocutori și de cei care îl iubesc. Sunt clipe de iubire, momente de adevăr. În satsang cu Poonja ne reîntoarcem acasă, în acum-ul care a fost veșnic adevăratul nostru cămin. (Extras din articolul lui Shanti Devi)

Cuprinsul cărţii: „Doar rămâi tăcut“

 • H. W. L. Poonja
 • Cufundarea în eternitate
 • Cine pune întrebările aici
 • Aici și acum în Lucknow
 • Fără întrebări, fără răspunsuri
 • Cine ești tu
 • Saltul în necunoscut
 • Nimic nu a existat vreodată
 • Nici o învățătură, nici un învățător, nici un discipol
 • Summa Iru
 • Glosar