0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Spiritualitate
 3. Doar rămâi tăcut
Carte

Doar rămâi tăcut

Doar rămâi tăcut. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): H.W.L. Poonja
Editura: Herald
Colecţia: Maeştrii spirituali
Anul apariţiei: 2006
Pagini: 235 (16x23 cm)
Preţ: 28,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cartea „Doar rămâi tăcut“ reuneşte o serie de convorbiri purtate de C. W. Poonja, un mare maestru contemporan al căii advaita, cu numeroşi vizitatori, discipoli şi căutători de adevăr din toată lumea. Răspunsurile la întrebările ce i se adresau reflectă rodul unei „realizări de Sine“ la împlinirea căreia poate ajunge fiecare dintre noi fără a porni în căutarea zadarnică a ceea ce deja avem încă de la naştere. Întrebat:

- Ce este libertatea? Poonja răspunde: - „A fi liber înseamnă a-ţi cunoaşte natura ta fundamentală, propriul Sine. Nimic altceva. Libertatea este cel mai uşor lucru de obţinut. Nici măcar nu ai nevoie să gândeşti“.

- Ce este Sinele? „Acesta este indescriptibil. Nu este intelectual, nici măcar transcendental. Gândeşte-te la unul, fără conceptul de doi. Apoi renunţă şi la conceptul de unu. Adesea vorbeşti despre dăruire, despre abandon. Dăruire către ce? Către acea Sursa prin care vorbeşti, prin care vezi, prin care respiri, prin care guşti şi atingi, prin care acest Pământ se învârteşte şi Soarele străluceşte, prin care ai pus chiar această întrebare.“

„Totul se petrece prin acea conştiinţă în care este inclus şi vidul. Acelei Puteri Supreme care transcende transcendentul – propriul tău Sine – trebuie să i te abandonezi. Conştiinţa despre care vorbeşti este eternă – nenăscută şi nemuritoare? Conştiinţa este mai presus de conceptul naşterii şi al morţii, mai presus de orice concept cu privire la eternitate, vacuitate sau spaţiu. Cea în care există spaţiul, vacuitatea sau eternitatea, în care există totul, este denumită conştiinţă. Totuşi există viaţă şi moarte. Creaţia şi distrugerea se produc neîncetat. Toate aceste manifestări sunt precum bulele şi valurile oceanului. Lasă-le să se producă. Oceanul nu le considera separate. Valurile, mareele, vârtejurile – se pot considera separate, dar oceanul nu se simte diferit de ele. Lasă-le să se manifeste şi să îmbrace tot felul de forme şi nume. Acest corp fizic, într-o bună zi, va deveni hrana viermilor şi a furnicilor. Din pământ a venit, în pământ se va reîntoarce. Tu eşti Acela care străluceşte prin el. Conştiinţa nu este atinsă de nimic“.

„[…]Un învăţător adevărat nu are nici un fel de învăţătură, nici un fel de tehnici, metode sau precepte. Pentru a-ţi cunoaşte Sinele nu ai nevoie de nimic. Ceea ce eşti cu adevărat, este întotdeauna. Nimeni nu te poate învăţa nimic. Va trebui să realizezi cine eşti, aici şi acum, chiar în această clipă“.

Poonja se defineşte pe sine ca „Acela“. Este un sfânt, un Maestru, un Guru (deşi spune că nu este nimic din toate acestea). El ne conduce spre final, spre sfârşitul milioanelor de ani de căutări şi suferinţe. Mesajul său? Iluminarea este aici şi acum! Cu toţii suntem iluminaţi, dar nu ştim acest lucru.

Încătuşarea este doar un concept, spune Poonja. Nu este reală. Ne putem trezi din acest vis, din iluzia vieţii şi a lumii, chiar în această clipă. Nu este nevoie să amânăm, tot ce este necesar este dorinţa de eliberare şi un moment de tăcere. O singură clipă între două gânduri, între două respiraţii. Nu este nevoie de meditaţie sau de practică. Nimic de învăţat, nimic de făcut. Nimic de atins, de obţinut sau înţeles. Doar tăcere. Nu avem de făcut nimic, doar să fiinţăm - fără nici un gând, fără nici o dorinţă, fără nici un ataşament şi fără nici o aşteptare.

Realizarea poate apărea prin căutare în interior. Întrebarea „Cine sunt eu?“ este cheia cu ajutorul căreia poţi fi în aici şi acum. Întrebarea atacă chiar rădăcina minţii. De fapt, depăşeşte mintea complet şi ne dezvăluie ceea ce suntem cu adevărat.

Dacă nu suntem acest sac de oase, sânge şi carne, dacă nu suntem simţurile, mintea, care este doar o grămadă de gânduri, idei şi noţiuni - atunci cine sau ce suntem? Ceea ce suntem cu adevărat nu poate fi descris şi nici experimentat. Poate fi doar realizat, deoarece totul este dincolo de minte, iar cuvintele nu pot descrie starea aceea. Ceea ce suntem este infinit, în afara timpului. Poate fi denumită conştiinţă, spaţiu, iubire, tăcere sau, mai degrabă, ceea ce este dincolo de tăcere. Noi suntem Unul, noi suntem Dumnezeu, noi suntem Vacuitatea. Vacuitatea totală. Nici un nume, nici o formă. O minunăţie totală şi un mister nebănuit.

Problemele noastre apar datorită faptului că ne identificăm cu trupul, cu simţurile şi cu mintea. Asta creează separaţie şi dualitate - cauza suferinţei. „Unde există multitudine, acolo este falsitate“ - spune Poonja.

În căutarea-de-sine nu facem altceva decât să privim la rădăcina „eu-lui“. După aceasta nu mai avem nevoie să-l mai atingem vreodată. Aceasta este eliberarea, eliberarea de minte. Libertatea de a fi cine suntem, pe deplin nelimitaţi, trăind veşnic împlinirea, pacea, iubirea, bucuria, fericirea şi beatitudinea. În această stare pur şi simplu te accepţi aşa cum eşti - fără noţiuni, concepte, raţionamente şi judecăţi. Nu există nici un trecut şi nici o idee despre cum trebuie sau cum pot fi lucrurile în viitor. Există doar o dăruire, un abandon faţă de ceea ce este, realităţii din aici şi acum. Aceasta este cunoaşterea, acesta este Adevărul - şi este foarte simplu. Doar minţile noastre vor să ne facă să credem că este dificil.

Cine ne convinge că este uşor? Maestrul, fiinţa care deja s-a realizat. Doar fiinţe foarte rare, cum este Ramana Maharshi, s-au realizat spontan, fără ajutorul unui Maestru viu. Dar chiar şi aceia care şi-au realizat Sinele în preajma unui Maestru sunt foarte rari. De aceea cel mai mare noroc este să poţi trăi lângă un Maestru în carne şi oase. El ne oferă această graţie din străfundurile fără sfârşit ale Inimii sale.

A-l defini pe Poonja este ca şi cum ai vorbi despre Sine: cuvintele pălesc, devin inutile şi dispar. Cum să descriu acea iubire necondiţionată, acea înţelepciune infinită, acea bunătate, răbdare şi dulceaţă? Cum să vorbesc despre tăcerea sa, o tăcere care comunică atât de puternic? Cum pot spune ceva despre frumuseţea magnifică a Sinelui care străluceşte prin el?

Poonja are acum optzeci şi trei de ani şi este probabil cel mai fericit om de pe planetă. Fericirea sa este contagioasă, copleşitoare. Are un simţ al umorului foarte spontan, direct şi plin de prospeţime. Fiecare satsang (discuţie pe teme spirituale) este întotdeauna o ocazie în care poţi râde cu lacrimi. Poonja nu condamnă niciodată nimic, nu critică şi nu judecă pe nimeni. Ego-ul şi mintea i s-au dizolvat. Ceea ce este exprimat prin el este claritatea Inimii sale, care este Adevărul. Are puterea de a vedea direct esenţa, Inima, nu forma şi numele celui care se află în faţa sa. Fiind un adevărat înţelept, cuvintele şi faptele sale uneori surprind şi pun în încurcătură, dar fluxul timpului îi va demonstra şi justifica grandoarea înţelepciunii sale. Este minunat, neascultător, plin de energie şi foarte amuzant, doar fiind el însuşi. Convorbirile cu el sunt întotdeauna completate cu muzică şi cântecele oferite lui de către interlocutori şi de cei care îl iubesc. Sunt clipe de iubire, momente de adevăr. În satsang cu Poonja ne reîntoarcem acasă, în acum-ul care a fost veşnic adevăratul nostru cămin. (Extras din articolul lui Shanti Devi)

Cuprinsul cărţii: „Doar rămâi tăcut“

 • H. W. L. Poonja
 • Cufundarea în eternitate
 • Cine pune întrebările aici
 • Aici şi acum în Lucknow
 • Fără întrebări, fără răspunsuri
 • Cine eşti tu
 • Saltul în necunoscut
 • Nimic nu a existat vreodată
 • Nici o învăţătură, nici un învăţător, nici un discipol
 • Summa Iru
 • Glosar