Nucul, alunul, migdalul
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2007
Pagini: 270 (13x20 cm)
Preţ: 15,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
„Nucul, alunul și migdalul“, acestă trinitate vegetală, a fost alături de om de-a lungul evoluției sale biologice, asigurând, prin fructele, lor un element vital: proteina.
Acum se știe că doar soia depășește conținutul în substanțe proteice al celor trei plante pomicole.
Apreciem că marele public, iubitorii de pomi, vor găsi și alte date interesante, pentru a le îndrăgi și a contribui la extinderea lor.
Cartea „Nucul, alunul și migdalul“ sintetizează cunoștințele acumulate de distinși cercetători din stațiunile experimentale pomicole și de la catedrele de învățământ superior, specialiști în domeniul nuciculturii din România, cărora le mulțumim și pe această cale pentru pasiunea dedicată nucului, alunului și migdalului.
Cuprinsul cărţii: „Nucul, alunul, migdalul“
- Introducere
- Nucul
- Importanța culturii nucului și valoarea alimentară a nucilor
- Incursiune în trecutul îndepărtat al nucului
- Biodiversitatea genetică. Speciile genului Juglans
- Particularități biologice ale nucului. Creșterea și rodirea
- Cerințele nucului față de factorii de mediu
- Date privind cultura nucului pe plan mondial
- Situația culturii nucului în România
- Realizări privind sortimentul de nuc în România
- Dificultăți întâmpinate în extinderea culturii nucului
- Tendințe și orientări privind modernizarea culturii nucului
- Aspecte privind înmulțirea nucului
- Tehnologia culturii nucului în livadă
- Protecția pomilor și a mediului
- Combaterea integrată a dăunătorilor și patogenilor nucului
- Probleme ale recoltării, păstrării și valorificării nucilor
- Bibliografie selectivă
- Alunul
- Răspândirea în cultură. Prezent și perspective
- Biodiversitate genetică. Principalele specii
- Particularitățile biologice ale alunului
- Cerințele alunului față de factorii de mediu
- Soiurile - factor de progres în cultura alunului
- Programe de ameliorare în perspectivă a soiurilor
- Tehnologia obținerii materialului săditor
- Îngrijirea plantelor în livadă
- Protecția plantelor și a mediului
- Recoltarea, păstrarea și valorificarea alunelor
- Bibliografie selectivă
- Migdalul
- Importanța culturii migdalului
- Originea și aria de răspândire
- Biodiversitatea genetică. Taxonomia
- Particularitățile biologice ale migdalului
- Cerințele migdalului față de factorii de mediu
- Sortimentul actual și perspectivele îmbunătățirii lui pe cale genetică
- Tehnologia culturii migdalului
- Protecția pomilor și a mediului. Combatera integrată a dăunătorilor și patogenilor migdalului
- Recoltarea, păstrarea și valorificarea migdalelor
- Bibliografie selectivă