0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Biografii
 3. Traian Lalescu
Carte

Traian Lalescu

Traian Lalescu. Editura Curtea Veche
Detalii carte

un nume peste ani

Autor(i): * * *
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2008
Pagini: 192 (14x22 cm)
Preţ: 19,27 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Traian Lalescu este un nume intrat în memoria colectivă a românilor. Chiar dacă mulţi nu-şi amintesc exact ce a făcut, mulţi „ştiu“ că este vorba de o personalitate, de o familie importantă, de o emblemă naţională.

Prin tot ce a făcut, prin valorile morale pe care le-a cultivat, performanţele ştiinţifice la care a ajuns, implicarea pătimaşă în viaţa socială şi politică a vremurilor sale, Traian Lalescu a impus un stil de viaţă, a creat modele pentru cei tineri, a lăsat urme, a iniţiat, a dăruit… a iubit.

Traian Lalescu (24 iulie 1882 - 15 iunie 1929) a fost un academician şi matematician român, profesor universitar la Bucureşti şi Timişoara. A înfiinţat Şcoala Politehnică din Timişoara şi a fost totodată primul său rector. Personalitate proeminentă a şcolii matematice româneşti. Are contribuţii în multiple domenii ale matematicii pure şi aplicate. Traian Lalescu unul din fondatorii teoriei ecuaţiilor integrale. A lăsat numeroase studii în domeniile ecuaţiilor funcţionale, seriilor trigonometrice, fizicii matematice, geometriei, algebrei, istoriei matematicii.

Traian Lalescu a iubit matematica. Spirit renascentist, de mic ar fi putut face probabil la fel de bine o mulţime de lucruri. Desena frumos, cânta la violoncel, traducea din italiană. Dar a ales matematica, descoperindu-şi pasiunea, rezolvând şi trimiţând probleme la Gazeta Matematică. Remarcat rapid datorită creativităţii şi originalităţii soluţiilor propuse, a fost încurajat de cei din breaslă să îşi înceapă studiile sistematice în domeniu.

Cu „un cap care face cât zece moşii“, cum l-a caracterizat Ţiţeica viitorilor lui socri, Traian Lalescu a ajuns, cum era de aşteptat, un nume important în matematică. Traian Lalescu a publicat cel dintâi tratat din lume asupra ecuaţiilor integrale numit „Introducere la teoria ecuaţiilor integrale“ şi o serie de studii în domenii diverse: ecuaţii funcţionale, serii trigonometrice, fizică matematică, geometrie, mecanică, algebră sau istoria matematicii.

A iubit să producă matematică, dar şi să predea, să creeze şcoală. A publicat o serie de lucrări cu caracter didactic, iar înfiinţarea „Şcolii Politehnice“ din Timişoara – devenită azi Universitatea Politehnică din Timişoara, cu peste 16 000 de studenţi şi 2 000 de cadre didactice - este una din cele mai semnificative contribuţii ale sale la dezvoltarea şcolii naţionale de matematică şi a cercetării. Mărturie a recunoaşterii contribuţiei sale la crearea acestei instituţii stă bustul său de la intrarea în universitate semnat de cunoscutul sculptor Medrea. Ca prim rector, Traian Lalescu, a făcut o bună perioadă de timp o navetă istovitoare Bucureşti-Timişoara, a cooptat profesori renumiţi pentru prestigiul instituţiei şi a acordat burse de studiu pentru studenţii deosebiţi.

Traian Lalescu a iubit Banatul. Născut de fapt la Bucureşti, adevăratul loc de obârşie este în conştiinţa sa comuna Cornea de lângă Caransebeş, locul de naştere al tatălui său. În multe contexte de viaţă Traian Lalescu îşi va arăta legătura de suflet cu Banatul. Cu o putere de muncă deosebită, a îmbinat cariera profesională şi ştiinţifică cu cea politică. Ca deputat, raportor general al Guvernului Brătianu, sau ca reprezentant al misiunii diplomatice la Paris a sprijinit deseori cauza regiunii şi a oamenilor ei. Îndrăgostit de locuri şi de oameni, Traian Lalescu a scris şi o monografie a Banatului în limba franceză, monografie din care răzbate un patriotism local autentic.

Traian Lalescu a iubit familia. Citind mă gândesc la tata - cartea semnată de fiul cel mic, cunoscutul poet de mai târziu Traian Lalescu, simţi armonia şi căldura din casa Lalescu, înţelegi dragostea cu care şi-a crescut cei patru copii, disponibilitatea pentru joacă şi grija pentru o educaţie consecventă şi complexă. Traian Lalescu, om cu evident talent pedagogic, îşi incita copiii să creeze reviste, să se joace de-a tribunalul pe teme de actualitate din jurul lor, le îndeplinea orice dorinţă când erau bolnavi şi nu ridica niciodată mâna la ei. Căsătorit în urma unei mari iubiri pentru Ecaterina, o fostă elevă a lui, a suportat foarte greu pierderea ei la o vârstă nedreaptă, la 28 de ani, atunci când fiul lor cel mic avea doar un an. După moartea soţiei, a renunţat imediat la funcţia de rector al Institutului Politehnic din Timişoara, dedicându-se creşterii copiilor.

Cuprinsul cărţii: „Traian Lalescu“

 • Cuvânt înainte
 • Ma gândesc la tata (Traian Tr. Lalescu)
 • O culme a culturii româneşti: Traian Lalescu (Acad. Solomon Marcus)
 • Viaţa şi activitatea lui Gheorghe Lazăr (Traian Lalescu)
 • Convorbiri relativiste (Traian Lalescu)
 • Mecanica sociala a d-lui Spiru Haret (Traian Lalescu)
 • Personalitatea artistica a lui Henri Poincare (Traian Lalescu)
 • Problema etnografică a Banatului (Traian Lalescu)
 • Raportul general asupra proiectului de buget general al veniturilor şi cheltuielilor statului pe anul 1925, prezentat adunării deputaţilor (fragmente facsimile) (Traian Lalescu)
 • Evocări şi citate despre Traian Lalescu
 • Note bio-bibliografice