0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Gáspár Miklós Tamás

Cărţi de Gáspár Miklós Tamás

Gáspár Miklós Tamás s-a născut în 1948, la Cluj.

A studiat filozofia şi filologia clasică. A lucrat la început ca redactor la un săptămânal. După câteva conflicte cu Securitatea şi după ce i s-a luat dreptul la semnătură, a lucrat la corectură.

A emigrat în Ungaria şi, după o scurtă perioadă în care a predat la Universitatea din Budapesta, a fost concediat, din motive politice, şi a devenit unul dintre disidenţii cunoscuţi.

După 1989, a fost deputat din partea Partidului Liberal şi, în 1991 şi 1995, director al Institutului de filozofie de pe lângă Academia Ungară.

A predat şi a făcut cercetări la Columbia LSE, St. Anthony`s College, Exeter College (Oxford), école des Hautes études en Sciences Sociales, Institut für die Wissenschaften vom Menschen, Wilson Center, University of Chicago, Wissenschaftskolleg zu Berlin, Dickinson College şi Georgetown University.

Unele dintre lucrările lui au fost traduse în 14 limbi. Una dintre cele 14 limbi este româna. Chiar în Dilema (nr. 402, 403, 404) a fost publicat eseul sau „Despre postfascism“, şocant prin multe afirmaţii, dureros de exact prin altele.

Gáspár Miklós Tamás stabileşte raporturi de identitate între politicile postcomuniste şi politicile de dinaintea instalării dictaturilor (fasciste şi comuniste) care le-au favorizat.

Rezultatele alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din noiembrie 2000 i-au prilejuit o analiză aplicată şi o sinteză pasională cu privire la influenţa şi rolul intelectualilor în democratizarea mentalităţilor româneşti.

Am socotit potrivit să publicăm Scrisoarea lui Gáspár Miklós Tamás însoţită de reacţiile imediate ale colaboratorilor şi prietenilor noştri, pentru a oferi alternativa viziunii din afară spre înăuntru în dialog cu cea dinăuntru spre afară. Sperăm că cititorii noştri îşi vor alege adevărul lor din adevărurile expuse în paginile noastre tematice.

Dacă această polemică cordială ar folosi, de dragul preciziei şi al apărării convingerilor reale, la înlăturarea clişeelor gândirii şi expresiei politic corecte, şi tot am considera că nu ne-am pierdut timpul renunţând la tradiţia scrisorii pierdute de dragul uneia găsite.


Cărţi de Gáspár Miklós Tamás


Intelectualul român faţă cu inacţiunea

Intelectualul român faţă cu inacţiunea. Editura Curtea Veche
CumpărDetalii carte

În jurul unei scrisori de Gáspár Miklós Tamás

Autor(i): Gáspár Miklós Tamás
Editura: Curtea Veche
Colecţia: Istoria timpului prezent
Anul apariţiei: 2002
Pagini: 156 (13x20 cm)
Preţ: 13,49 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Scrisoarea lui G. M. Tamás a fost comentată, cum era şi firesc, de pe poziţii diferite: i s-au adus obiecţii şi contraargumente, s-au exprimat acorduri şi dezacorduri.

Dar dincolo de opiniile fiecărui participant la dezbatere, Scrisoarea are meritul de a fi declanşat o discuţie substanţială, cum puţine au fost în ultimii ani.

Este şi motivul principal pentru care publicăm acest volum: el ar putea oferi ocazia potrivită pentru continuarea dezbaterii.