Dr. ing. IOANA TUDOR este inginer horticol și cercetător științific.
Ea semnează ca autor sau coautor peste 120 de articole, publicate în reviste de specialitate și de popularizare.
Începând cu anul 1966, când activa la I.C.-D.L.F. Vidra, Ioana Tudor a publicat nouă cărți având ca subiecte tehnologii de cultură a ciupercilor, recunoașterea ciupercilor din flora spontană, producerea miceliului, rețete culinare și conserve cu ciuperci.
Alături de cultura ciupercilor Agaricus spp., Ioana Tudor a studiat și a aprofundat cultura ciupercilor Pleurotus spp., rezultatele obținute materializându-se în Teza sa de doctorat, prima în acest domeniu în țara noastră.
Dr. ing. Ioana Tudor Este inițiatorul cursului de calificare pentru meseria de ciupercar, organizat prin Agenția Națională de Consultanță Agricolă (A.N.C.A.) și prin Agenția Municipală de Ocuparea Forței de Muncă București.
În anul 2002, a reușit fondarea Asociației Naționale a Cultivatorului de Ciuperci din România.
Dacă doriți mai multe informații despre Ioana Tudor puteți urma linkurile următoare:
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor, Editura: Universitară Anul apariţiei: 2013 Pagini: 248 (17x24 cm) ISBN:9786065916944
Preţ: 28,90 Lei Disponibilitate: în stoc
Cartea vine în sprijinul solicitărilor privind cultura ciupercilor în sistem individual sau gospodăresc, a celor mai cunoscute specii de ciuperci comestibile și a altora noi cu virtuți medicinale consacrate.
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor, Editura: Universitară Anul apariţiei: 2013 Pagini: 216 (17x24 cm) ISBN:9786065916968
Preţ: 28,90 Lei Disponibilitate: în stoc
Lucrarea este dedicată celei mai cultivate, mai cunoscute și mai consumate specii de ciuperci și anume Agaricus bisporus, champignon sau ciuperca de bălegar, dar în sistem intensiv-industrial.
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor, Editura: Nomina Lex Anul apariţiei: 2010 Pagini: 166 (13x20 cm) ISBN:9786068153087
Preţ: 20,00 Lei Disponibilitate: în 7-14 zile
Trufele sunt ciuperci comestibile cu un gust și o aromă excepționale, bogate în substanțe nutritive, minerale, vitamine și cu steroizi care sunt feromoni sexuali.Trufele sunt numite și diamantele negre ale pământului sau diamantele gastronomiei, perle rare, delicatese de neegalat.
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor, Editura: Nomina Lex Anul apariţiei: 2010 Pagini: 227 (14x20 cm) ISBN:9786068153032
Preţ: 23,00 Lei Disponibilitate: în stoc
Structurată pe capitole „Cultura ciupercilor Pleurotus“ este o monografie a culturii ciupercilor Pleurotus spp. în țara noastră, cu actualizare la zi, ce va răspunde problemelor cultivatorilor cu suprafețe restrânse, în sistem clasic sau celor cu ciupercării intensive.
Autor(i): Dr. ing. Ioana Tudor, Editura: Nomina Lex Colecţia: Afaceri agricole Anul apariţiei: 2010 Pagini: 254 (15x20 cm)
Preţ: 23,00 Lei Disponibilitate: STOC EPUIZAT! Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
Cartea prezintă, pe înțelesul tuturor, tehnologiile de cultivare pentru cinci specii de ciuperci comestibile: Champignon (Agaricus), Ciuperca termofilă, Ciuperca lui Dumnezeu, Pleurotus și Ciuperca parfumată.
Datorită particularităților biologice specifice, albinele furnizează omului importante produse, iar prin acțiunea de polenizare încrucișată a plantelor entomofile asigură însemnate sporuri de producție la multe culturi agricole.
Aceasta e prima carte din țara noastră, cu referire directă la producerea miceliului comercial de ciuperci, dar care conține și descrierea celorlalte etape intermediare până la obținerea acestuia: prelevare de țesut, recoltare de spori, factorii care influențează creșterea miceliului, preparare de medii de cultură sau de laborator, inocularea și transferul miceliului pe mediul de cultură, etc.
Înainte de 1982, aceste ciuperci au putut fi cultivate doar în locații tradiționale, folosind metode vechi. La sfârșitul anilor ’70, F. Gary Leatham a publicat o teză de doctorat bazată pe cercetări privind creșterea acesteia.
Dr. Leatham este cunoscut astăzi ca „Tatăl culturii ciupercii shiitake în Statele Unite ale Americii“, pentru că a ajutat la cultivarea comercială a acesteia.
Punerea ei în valoare s-a făcut la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a început și obținerea de miceliu.