Miyamoto Musashi, cel mai vestit samurai al Japoniei, s‑a născut în provincia Harima.
La vârsta de 13 ani s-a angajat în prima sa luptă, avându‑l ca adversar pe Arima Kihei. La 21 de ani, a purtat una dintre cele mai vestite lupte ale sale, ce a avut loc la periferia orașului Kyoto. Adversarii săi aparțineau familiei Yoshioka și el s-a luptat succesiv cu trei dintre membrii acesteia, învingându‑i pe toți.
Timp de două decenii, cariera lui va fi puțin cunoscută. Poate că a hoinărit, de la răsăritul la apusul Japoniei, pentru a se perfecționa. S-ar părea că, în tot acest răstimp, el ar fi vrut să aplice principiile luptei individuale la confruntarea dintre două armate și să creeze o filosofie aplicabilă atât la dueluri cât și la înfruntarea dintre două oști.
În tot acest răstimp a participat la campanii militare și s-a duelat cu peste 60 de adversari, ieșind învingător de tot atâtea ori.
Toată viața Musashi a rămas celibatar, dar a înfiat un copil. În 1640, pe când avea 57 de ani, a fost chemat de către seniorul Hosokawa Tadatoshi ca maestru de arme.
La 12 mai 1645 și‑a dăruit săbiile și șaua, pentru a i se păstra amintirea vie. A murit pe 19 mai, la vârsta de 62 de ani. Așa cum i-a fost dorința, a fost îngropat îmbrăcat în armură.
Opera lui Miyamoto Musashi
Om al vremii sale, spirit complex și cuprinzător, Musashi a scris: „Când ai atins Calea strategiei nu va mai fi niciun lucru care să‑ți rămână necunoscut“ și „Vei vedea Calea în orice“.
Aproape de necrezut, el a fost un artizan priceput și un artist de mare rafinament; a realizat capodopere în tehnica tușului pe hârtie, abordând subiecte foarte diverse: flori, păsări, dragoni, copaci uscați, zeități shintoiste. Era un caligraf foarte subtil, cea mai cunoscută lucrare a sa fiind „Senki“ (Spiritul războiului).
Există de asemenea figurine de mici dimensiuni ce vădesc o bună stăpânire a sculpturii. Musashi a realizat lucrări în metal și a fondat școala de artizani specializați în tsubo (gărzi pentru săbii), care își însemnă producțiile cu marca „Niten“ (după pseudonimul lui).
Se spune că a scris și alte poeme și cântece, care nu au ajuns însă până la noi.
Chiar și în „Cartea celor cinci cercuri“ Musashi susține că este necesar ca samuraii să înțeleagă și alte profesii și arte.
Cărțile scrise de Musashi se referă în exclusivitate la ceea ce el numea „Calea strategiei“ sau „Calea luptătorului“, și expun concepțiile sale așa cum sunt reflectate de „Școala celor două ceruri“ (Niten no ichi-ryū). Acestea sunt:
- Hyodokyo („Oglinda Caii strategiei“);
- Hyoho Sanjugo Kajo („Strategia în treizeci și cinci de lecții“);
- Hyoho Shiji Kajo („Patruzeci și două de instrucțiuni referitoare la strategie“);
- Gorin no shō („Cartea celor cinci cercuri“); lucrarea a fost dăruită discipolului sau Terao Katsunobu;
- Dokkodō („Calea pe care s‑o urmezi de unul singur“).
Această ultimă lucrare, dedicată discipolului sau Terao Magonojo, a fost scrisă cu o săptămână înaintea morții lui Musashi. De dimensiuni restrânse, cuprinzând doar douăzeci și unu de precepte, exprima într‑o formă lapidară viziunea sa ascetică asupra vieții.
Cărţi de Miyamoto Musashi
Go Rin no Sho
Autor(i):
Miyamoto MusashiEditura:
HeraldColecţia:
ZenAnul apariţiei:
2018Pagini:
176 (13x20 cm)
Preţ:
39,00 Lei
Disponibilitate:
STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
De‑a lungul vremii „Cartea celor cinci cercuri“ s‑a bucurat de o popularitate crescândă, interesul față de metodele și tehnicile expuse în acest tratat venind nu doar din partea celor interesați de artele marțiale, ci și din partea marilor corporații, dovedind că principiile expuse aici sunt valabile pentru orice formă de competiție.