0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Miyamoto Musashi

Cărţi de Miyamoto Musashi

Miyamoto Musashi, cel mai vestit samurai al Japoniei, s‑a născut în provincia Harima.

La vârsta de 13 ani s-a angajat în prima sa luptă, avându‑l ca adversar pe Arima Kihei. La 21 de ani, a purtat una dintre cele mai vestite lupte ale sale, ce a avut loc la periferia oraşului Kyoto. Adversarii săi aparţineau familiei Yoshioka şi el s-a luptat succesiv cu trei dintre membrii acesteia, învingându‑i pe toţi.

Timp de două decenii, cariera lui va fi puţin cunoscută. Poate că a hoinărit, de la răsăritul la apusul Japoniei, pentru a se perfecţiona. S-ar părea că, în tot acest răstimp, el ar fi vrut să aplice principiile luptei individuale la confruntarea dintre două armate şi să creeze o filosofie aplicabilă atât la dueluri cât şi la înfruntarea dintre două oşti.

În tot acest răstimp a participat la campanii militare şi s-a duelat cu peste 60 de adversari, ieşind învingător de tot atâtea ori.

Toată viaţa Musashi a rămas celibatar, dar a înfiat un copil. În 1640, pe când avea 57 de ani, a fost chemat de către seniorul Hosokawa Tadatoshi ca maestru de arme.

La 12 mai 1645 şi‑a dăruit săbiile şi şaua, pentru a i se păstra amintirea vie. A murit pe 19 mai, la vârsta de 62 de ani. Aşa cum i-a fost dorinţa, a fost îngropat îmbrăcat în armură.

Opera lui Miyamoto Musashi

Om al vremii sale, spirit complex şi cuprinzător, Musashi a scris: „Când ai atins Calea strategiei nu va mai fi niciun lucru care să‑ţi rămână necunoscut“ şi „Vei vedea Calea în orice“.

Aproape de necrezut, el a fost un artizan priceput şi un artist de mare rafinament; a realizat capodopere în tehnica tuşului pe hârtie, abordând subiecte foarte diverse: flori, păsări, dragoni, copaci uscaţi, zeităţi shintoiste. Era un caligraf foarte subtil, cea mai cunoscută lucrare a sa fiind „Senki“ (Spiritul războiului).

Există de asemenea figurine de mici dimensiuni ce vădesc o bună stăpânire a sculpturii. Musashi a realizat lucrări în metal şi a fondat şcoala de artizani specializaţi în tsubo (gărzi pentru săbii), care îşi însemnă producţiile cu marca „Niten“ (după pseudonimul lui).

Se spune că a scris şi alte poeme şi cântece, care nu au ajuns însă până la noi.

Chiar şi în „Cartea celor cinci cercuri“ Musashi susţine că este necesar ca samuraii să înţeleagă şi alte profesii şi arte.

Cărţile scrise de Musashi se referă în exclusivitate la ceea ce el numea „Calea strategiei“ sau „Calea luptătorului“, şi expun concepţiile sale aşa cum sunt reflectate de „Şcoala celor două ceruri“ (Niten no ichi-ryū). Acestea sunt:

  • Hyodokyo („Oglinda Caii strategiei“);
  • Hyoho Sanjugo Kajo („Strategia în treizeci şi cinci de lecţii“);
  • Hyoho Shiji Kajo („Patruzeci şi două de instrucţiuni referitoare la strategie“);
  • Gorin no shō („Cartea celor cinci cercuri“); lucrarea a fost dăruită discipolului sau Terao Katsunobu;
  • Dokkodō („Calea pe care s‑o urmezi de unul singur“).

Această ultimă lucrare, dedicată discipolului sau Terao Magonojo, a fost scrisă cu o săptămână înaintea morţii lui Musashi. De dimensiuni restrânse, cuprinzând doar douăzeci şi unu de precepte, exprima într‑o formă lapidară viziunea sa ascetică asupra vieţii.


Cărţi de Miyamoto Musashi


Cartea celor cinci cercuri

Cartea celor cinci cercuri. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Go Rin no Sho

Autor(i): Miyamoto Musashi
Editura: Herald
Colecţia: Zen
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 176 (13x20 cm)
Preţ: 27,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

De‑a lungul vremii „Cartea celor cinci cercuri“ s‑a bucurat de o popularitate crescândă, interesul faţă de metodele şi tehnicile expuse în acest tratat venind nu doar din partea celor interesaţi de artele marţiale, ci şi din partea marilor corporaţii, dovedind că principiile expuse aici sunt valabile pentru orice formă de competiţie.