0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Creștinism
  4. Sărbătorile sfinților
Carte

Sărbătorile sfinților

Istoricitatea, semnificația și importanța lor liturgică, religioasă și etnografică

Autor(i): Vasile Miron
Editura: Universitară
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 534 (17x24 cm)
Preţ: 75,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Lucrarea noastră vrea să scoată în relief faptul că sfințenia nu este un act imposibil de realizat, pentru că este idealul suprem al vieții noastre creștinești și, prin urmare, poate fi atins de oricine în trepte sau grade diferite, după măsura darului primit și pe măsura strădaniilor fiecăruia, susținute și întărite de harul Duhului Sfânt. Reînnoirea lumii în duh creștin nu e cu putință decât prin ridicarea tuturor la nivelul vieții în harul Duhului Sfânt”.

Prin fereastra acestei lucrări, credinciosul de rând are acces la unul dintre cele mai frumoase și mai fascinante izvoare ale vieții și spiritualității creștine ortodoxe și, totodată, la minunatul tezaur folcloric și etnografic al poporului român, pentru că „folclorul este oglinda în care se răsfrânge sufletul poporului sub toate manifestările lui“.

Cartea se adresează publicului larg, clericilor, credincioșilor de toate vârstele și, în special, tinerilor aflați la răscrucea de veacuri (de mileniu) și de mentalități, asaltați permanent de duhul secularismului, de concepții eronate și confuze și de manifestări spirituale false, care au tendința de a transforma datinile și credințele religioase strămoșești în produse de piață, golite de semnificațiile autentice ale trăirii vieții creștinești. Viețuind în lumina sărbătorii, ne păstram identitatea noastră creștin ortodoxă.

Scopul cărții este acela de a convinge pe orice creștin că sărbătorile sfinților și tradițiile religioase legate de aceste sărbători trebuie să le trăim cu toată ființa noastră, pentru că ele fac parte organică din structura vieții noastre sufletești.

Dacă aceste sărbători cuprind în ele valori morale și religioase atât de importante și rosturi duhovnicești atât de nobile, suntem datori să le cinstim și să le respectăm cu toată evlavia și buna cuviință creștinească, prăznuindu-le în așa fel, încât să rodească în ogorul sufletelor noastre, să ne transforme viața și ființa noastră, ca să devenim adevărați trăitori creștini în iubirea aproapelui și rugători pentru mântuirea lumii, așa cum au fost sfinții.

Dacă atunci când viețuiau pe Pământ ei erau în strânsă apropiere de oameni, mângâindu-i, alinându-le durerile și vindecându-le neputințele și bolile trupești și sufletești, cu atât mai mult pot îndeplini acest lucru acum, când sălășluiesc în corturile slavei cerești și cunosc și simt prin Duhul Sfânt suferințele, ostenelile și frământările noastre zilnice.

Când ne înălțăm inimile către ei, sfinții aud rugăciunile noastre și primesc de la Dumnezeu puterea de a ne ajuta. Așa cum spunea un mare duhovnic contemporan, „sfinții apară creștinătatea și toată creația lui Dumnezeu. Oricărui sfânt ne-am ruga – nu există punte sau pod între noi și sfinți, ci există numai aripi prin care să comunicăm fără vamă“.

Așadar, „având împrejurul nostru atâta nor de mărturii“ (Evrei 12, 1), „să mulțumim fraților, Prea Bunului Dumnezeu și Tatălui ceresc, care ne-a dat astfel de luminători și călăuzitori, ocrotitori și păzitori; apărători și doctori, părinți și ajutători, calzi protectori, pe care chemându-i cu credință în necazuri și supărări, la vreme de războaie și primejdii, îi vom afla totdeauna mijlocitori, rugători către Dumnezeu, acoperitori, apărători și, după Dumnezeu, salvatori ai sufletului și trupurilor noastre“.