0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Arte marțiale
  3. Hagakure - cartea samurailor
Carte

Hagakure - cartea samurailor

Autor(i): Yamamoto Tsunetomo
Editura: Mix
Colecţia: Alternative spirituale
Anul apariţiei: 2007
Pagini: 175 (13x20 cm)
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Hagakure - cartea samurailor“ este un manual unic al unui mod de viață, dar și al unui mod de a muri: o viață trăită potrivit unui ideal, o moarte acceptată liber…

„Este foarte greu să detești injustiția și să cultivi corectitudinea. Mai mult, atitudinea prin care crezi că a fi corect este tot ce poți face și prin care încerci să faci tot ce îți stă în puteri pentru a fi corect conduce de regulă la și mai multe greșeli. Calea înseamnă ceva mai mult decât simpla corectitudine. Este foarte greu să-ți dai seama de acest lucru, dar aceasta este înțelepciunea supremă.

Privite din această perspectivă, lucruri precum corectitudinea par mai degrabă superficiale. Acest lucru nu poate fi înțeles decât de către adept; el nu poate fi transmis prin cuvinte. Există totuși o metodă prin care se poate intra pe Cale chiar dacă aceasta nu este descoperită direct de adept. Această metodă constă în a te consulta cu alții.

Chiar și cei care nu au realizat această Cale pot vedea corect lucrurile în care nu sunt implicați personal. La acest lucru se referă proverbul jucătorilor de go: «Cine privește de pe margini (cu detașare) are opt ochi». Proverbul: «Gândirea celor din jur ne ajută să ne descoperim propriile greșeli» se referă și el la descoperirea acestei Căi prin consultarea cu alte persoane.

Ascultarea vechilor povestiri și citirea cărților scrise de autorii de altădată ne ajută să renunțăm la propria noastră discriminare și să ne racordăm la înțelepciunea strămoșilor noștri.“

(citat din cartea „Hagakure“ de Yamamoto Tsunetomo)

Iată ce a spus un spadasin în anii din urmă ai carierei sale:

„Există mai multe nivele de studiu în viața omului. Pe nivelul cel mai de jos, omul studiază, dar nu învață nimic; intuitiv, el își dă seama cât de nepriceput este, la fel ca și cei din jur. Un asemenea om este lipsit de valoare.

Pe nivelul de mijloc el continuă să fie inutil, dar cel puțin ajunge să își conștientizeze propriile lipsuri, inclusiv lipsurile celor din jur.

Pe nivelul superior, el se mândrește cu capacitățile sale, se bucură de laudele celor din jur și deplânge lipsa de îndemânare a semenilor săi. Un asemenea om este valoros.

Pe nivelul suprem, omul pare că nu știe nimic. Acestea sunt cele patru nivele de cunoaștere.

Mai există și un al cincilea nivel, transcendent, care este mai presus de toate. Cel aflat pe acest nivel este conștient de infinitatea Căii și de faptul că aceasta nu se sfârșește niciodată.

El își cunoaște cu adevărat lipsurile și nu consideră că a reușit în vreun demers pe care l-a făcut vreodată. Nu se mai mândrește cu capacitățile sale, dar se smerește în fața Căii. Se spune că Maestrul Yagyu ar fi spus: «Eu nu cunosc calea de a-i înfrânge pe alții, ci numai calea de a mă înfrânge pe mine».

Avansează zilnic pe Cale, urmărind să devii mai priceput astăzi decât ieri, și mai priceput mâine decât astăzi. Această Cale nu se încheie niciodată.“

(citat din cartea „Hagakure“ de Yamamoto Tsunetomo)

„Este foarte important să-i spui omului exact ce gândești și să-i corectezi greșelile. Această atitudine izvorăște din compasiune și reprezintă cel mai mare serviciu pe care îl poți aduce semenilor tăi.

Această cale este însă extrem de dificilă. Este ușor să descoperi calitățile și defectele unei persoane, și să-i spui ce gândești. Mulți oameni cred că sunt cumsecade dacă le spun celor din jur lucruri pe care alții le consideră neplăcute sau greu de rostit. Dacă nu sunt însă ascultați și respectați, ei consideră că nu mai este nimic de făcut. Această atitudine este însă nedemnă. Este ca și cum ai face pe cineva de rușine, bârfindu-l.

Dacă dorești să-i spui cuiva ce gândești trebuie să vezi mai întâi dacă persoana respectivă are dispoziția de a te asculta. Pentru aceasta, trebuie să începi prin a te apropia de ea, trezindu-i încrederea în tine. Abordează acele subiecte care îi sunt pe plac și caută momentul cel mai potrivit pentru a-i vorbi, astfel încât să fii bine înțeles. Cumpănește bine înainte de a acționa și hotărăște dacă nu cumva ar fi mai bine să îi comunici în scris ce ai de spus, sau înaintea unui moment de despărțire. Laudă-i calitățile și folosește orice mijloace pentru a o încuraja, eventual vorbindu-i despre propriile tale defecte, fără a te referi încă la ale sale, astfel încât să-și dea seama singur care sunt acestea.

Acționează ca și cum i-ai oferi apă unui om însetat, și în acest fel opinia ta îi va corecta greșelile. Această artă este cu adevărat dificilă. Dacă defectul persoanei este o obișnuință veche de mai mulți ani, cu siguranță nu și-l va corecta. Am trăit personal această experiență. Un vasal face dovada unei mari compasiuni atunci când trăiește în prietenie cu camarazii săi, ajutându-i să își corecteze greșelile și să se pună la unison pentru a-i sluji stăpânului lor. Cum te poți aștepta să transformi pe cineva în bine dacă îl faci de rușine?“ (citat din cartea „Hagakure“ de Yamamoto Tsunetomo)

Printre maximele atribuite prințului Naoshige se numără și aceasta: „Marile probleme trebuie tratate cu delicatețe“.

Maestrul Ittei a comentat astfel: „Micile probleme trebuie tratate cu seriozitate“.

Cuprinsul cărţii: „Hagakure - cartea samurailor“

  • Nota editorului
  • Selecțiuni din primul capitol
  • Selecțiuni din capitolul doi
  • Selecțiuni din capitolul trei
  • Selecțiuni din capitolul patru
  • Selecțiuni din capitolul șase
  • Selecțiuni din capitolul șapte
  • Selecțiuni din capitolul opt
  • Selecțiuni din capitolul nouă
  • Selecțiuni din capitolul zece
  • Selecțiuni din capitolul unsprezece
  • Gânduri de noapte
  • Glosar