0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Cărți: Economie
  4. Cum stabilizăm o economie instabilă
Carte

Cum stabilizăm o economie instabilă

Autor(i): Hyman Philip Minsky
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de economie
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 680 (14x20 cm)
Preţ: 72,25 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În opera sa capitală, Minsky își prezintă propria teorie financiară a investițiilor, una deschizătoare de drumuri, care azi ne uimește prin relevanța ei.

Renumitul economist ne explică de ce economia globală a trecut prin perioade de inflație incapacitantă, de șomaj în creștere și de diminuare accentuată a activității – și de ce economia trece acum printr-o criză a creditării pe care el a prevăzut-o.

„Cum stabilizăm o economie instabilă“ vorbește despre:

  • Înclinația naturală spre instabilitate a economiilor complexe de tip capitalist;
  • Perioadele de avânt și cele de declin, ca rezultate inevitabile ale practicilor de creditare în condiții de risc ridicat;
  • „Finanțarea speculativă“ și efectele sale asupra investițiilor și a prețurilor pentru active;
  • Rolul statului în stimularea consumului pe parcursul perioadelor cu șomaj ridicat;
  • Necesitatea ca Banca Centrală să-și sporească gradul de supraveghere asupra sistemului bancar.
Într-o nouă și oportună prefață, Henry Kaufman, președintele companiei Henry Kaufman & Company Inc., așază ideile premonitorii ale lui Minsky în contextul dat de piețele și instituțiile financiare ale zilei de azi.Doi dintre colegii lui Minsky, respectiv dr. Dimitri B. Papadimitriou, președintele Institutului de Economie Levy de la Bard College, și dr. L. Randall Wray, unul dintre savanții de frunte ai Institutului, vin și ei să explice relevanța actuală a lui Minsky pentru scena economică de azi, într-o nouă introducere.

Un val de interes și de respect pentru ideile lui Hyman Minsky a atins Wall Street-ul, pe măsură ce gânditorii de frunte ai domeniului economic și scriitorii lumii financiare au început să folosească expresia „momentul Minsky“ pentru a descrie economia turbulentă a Americii.

Nici că se poate un moment mai potrivit în care să citim această lucrare clasică de teorie economică aplicată!

Hyman Minsky susține de mult timp că piețele sunt predispuse la criză. Iată că a venit și „momentul“ său.

The Wall Street Journal

Cu douăzeci și cinci de ani în urmă, atunci când majoritatea economiștilor ridicau în slăvi nenumăratele virtuți ale dereglementării și inovării financiare, un nonconformist pe nume Hyman P. Minsky a susținut o viziune mai degrabă negativă asupra Wall Street-ului; în fapt, el a remarcat că bancherii, intermediarii de valori mobiliare și alții din lumea financiară joacă rolul incendiatorilor cu bună știință, punând pe foc întreaga economie.

John Cassidy, The New Yorker

A venit momentul să ne îndreptăm atenția spre o chestiune mai veche: Chiar așa, cât de inerent instabile sunt sistemele economice? Numai că, în loc să primim sfaturi avizate de la economiștii contemporani, suntem nevoiți să ne întoarcem spre unii din marii lor înaintași. Opera lui Hyman Minsky… este extrem de pertinentă.

Jeff Madrick, The New York Times

Nicicând n-a fost mai valoroasă opera lui Hyman Minsky! Ipoteza lui asupra instabilității financiare, cu tot cu unitățile de acoperire a riscului, speculative și piramidale, s-a confirmat până la ultimul punct și ultima virgulă pe piața imobiliară și pe cea a creditelor ipotecare din Statele Unite, de-a lungul ultimului deceniu.

Paul McCulley, Director Executiv la PIMCO