Bazele naturale ale alimentației
Autor(i): Rudolf Steiner
Editura: Univers Enciclopedic
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 176 (13x20 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Editura: Univers Enciclopedic
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 176 (13x20 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Conferințele despre alimentație ale lui Rudolf Steiner destinate publicului larg se află în relație nemijlocită cu concepția științei spirituale despre istoria culturii și educarea spirituală a omului.
Volumul cuprinde instrucțiuni dietetice privind cerințele alimentației și reprezintă un veritabil ghid pentru un mod de viață sănătos.
Ni se deschid perspective spre o viitoare nouă dietă, spre metode de îmbunătățire a fertilității solului și a calității vieții.
Cuprinsul cărţii: „Bazele naturale ale alimentației“
- Problemele alimentației în lumina științei spirituale – Berlin, 17 decembrie 1908
- Raportul alimentației pe bază de plante și pe bază animală cu sistemul nervos și formarea sângelui
- Alimentația pe bază de lapte, organizația eterică și astrală.
- Acțiuni vindecătoare prin alimentația pe bază de lapte la vârste mai înaintate
- Influența alcoolului
- Procese de descompunere
- Acțiunea asupra Eului și a sângelui.
- Știința spirituală ca ideal pentru omul viitorului
- Lumina Soarelui, lumina astrală, lumina spirituală.
- Problemele alimentației și metode de vindecare – Berlin, 22 octombrie 1906
- Reforma fundamentală asupra tuturor domeniilor vieții dinăuntru spre afară
- Antropozofie și știință
- Paracelsus:Arsenic și holeră
- Hahnemann, fondatorul homeopatie
- Despre acțiunea otrăvitoare și acțiuni naturale: acțiunile metalelor
- Digestia și activitatea de gândire
- Despre efectele cafelei
- Efectele ceaiului
- Despre activitatea inimii și a sângelui
- Activitatea de respirație
- Viața de sentiment și viața senzorială
- Produse noi, care sunt create din spiritul naturi
- Statusul exterior și mersul devenirii interioare al organizării
- Despre consumul de zahăr în Anglia și în Rusia
- Mâncăruri pe bază de orez
- Procesele albuminei și reprezentările în procesul de gândire
- Pitagora
- Alimentația vegetariană și activitatea creierului
- Capacitatea de reproducere și capacitatea de a vedea în viitor
- Stăpânirea strictă a vieții interioare
- Armonie cu devenirea naturii
- Goethe
- Procesul de alimentație – Dornach, 16 septembrie 1922
- Ptialina, pepsina, simțul gustului, alimentația pe bază de lapte, tripsina
- Simțul ficatului
- Rinichii, bila, limfa, sângele
- Amidonul, albumina, grăsimile, sărurile
- Formarea zahărului
- Formarea alcoolului în digestie
- Degenerarea ficatului și a inimi
- Glicerina și acizii grași
- Paracelsns
- Despre migrene
- Greutatea creierului și sărurile
- Omul și animalul
- Procesele sării și procesul gândirii
- Procesele fosforului și procesele voinței
- Spiritual-sufletescul în activitatea sa vie de țesere
- Dezvoltarea adevăratei științe
- Problemele privind alimentația. Acțiunea cartofilor, sfeclei și ridichilor – Dornach, 18 iulie 1923
- Imaginea plantei: rădăcină-săruri; frunze-uleiuri
- Inversiunea om-plantă
- Cartoful ca bulb de lăstărire
- Alimentația cu cartofi ca garnitură
- Morcovul
- Stimularea gândiri
- Ridichea
- Stimularea viselor
- Secreția substanțelor
- Materia Pământului – forță contrară: stimularea din eter.
- „Construcția din ceea ce este în afara Pământului“
- Mediul pătruns de lumină
- Sentimentul Eului
- Acțiunea albuminelor, grăsimilor, hidraților de carbon și a sărurilor – Dornach, 22 septembrie 1923
- Raportul lumii spirituale cu alimentația
- Albumină-grăsimi-hidrocarburi-săruri
- Lipsa de săruri și debilitatea mentală
- Spiritul creator în materie
- Starea spiritualizată a substanței
- Hidrocarburile și conformația umană
- Slăbiciuni ale conformației omului
- Acțiunea hidrocarburilor asupra vorbiri
- Cauza răgușelii
- Despre nebunia foamei
- Tuberculoza
- Albumina ca substanță a vieții
- Substanțele și forțele hranei
- Alimentația pe bază de cartofi – digestia din partea anterioară a capului
- Intelectualismul materialist
- Dezvoltarea gândirii interioare
- Omul - creație a Soarelui, Lunii, stelelor
- Materialismul epocii contemporane
- Componentele omului: corp fizic, corp eteric, corp astral,
- Eu
- Alimentația cu secară și grâu și influența corectă a spiritual-sufletescului
- Hidrocefalia, evoluția fizicului
- Formarea dinților, maturitatea sexuală.
- Științele naturii și știința socială: „O știință adevărată care înțelege cum acționează spiritul în materie“
- Despre alimentație – Dornach, 23 ianuarie 1924
- Albumina ca aliment
- Arterioscleroza
- Tendința de a face infecții
- Difterie, vărsat de vânt, variolă
- Digestia albuminei și corpul eteric
- Procesele de putrefacție și corpul eteric – mirosul
- Digestia grăsimilor și corpul astral – gustu
- Râncezirea grăsimilor
- Bolile de stomac și intestin
- Cuprul, arsenicul ca remediu
- Hidrocarburile (amidon, dextrină, zahăr)
- Alcoolul
- Fermentarea
- Producerea de căldură, sânge, secreția glandelor, Eul
- Cartoful ca aliment bun „prin conținutul redus de albumină“
- Slăbiciunea de cap prin alimentația prea bogată în cartofi
- Creierul mijlociu, partea din față a creierului
- Materialismul
- Solanacee (umbrele nopții)
- Otrava
- Bolile de ochi
- Sensibilitatea simțului gustativ
- Cadavrul
- Acțiunea vindecătoare a izvoarelor cu sulf
- Hidrogenul sulfurat
- Alimentația și otrăvirea
- Despre raportul dintre substanțele nutritive și om – Dornach, 31 iulie 1924
- Prepararea albuminei de către plante din regnul mineral lipsit de viață, clorofilă - sânge roșu Carbon, diamant, grafit
- Oxigen-dioxid de carbon în ființa plantelor și a omului
- Rădăcinoasele și organizarea capului
- Acid carbonic, acid fosforic, calciu
- Slăbiciune a capului-forță a capului și viermii paraziți în intestine
- Alimentația copiilor
- Cerealele
- Alimentația țăranilor
- Procesul căldurii la gătirea hranei
- Coacerea pâinii, prăjirea
- Așa-numitele „crudități“
- Formarea originară a grăsimii
- Forțele rădăcinii la cereale
- Grăsimile vegetale în verdețuri și salate
- Construirea organelor metabolice prin alimentația cu albumină: alimentația cu fructe
- Formarea grăsimilor în organism din grăsimi vegetale sau animale
- Alimentația vegetariană ca fortificare a organismului
- Pericole
- Despre surplusul de albumină
- Arterioscleroza
- Otrăvirea creierului
- Scala acțiunii alimentelor
- Probleme privind alimentația, fertilizarea solului, fortificarea organismului – Dornach, 2 august 1924
- Parabola demontării ceasului
- Descompunerea substanței albuminice originare
- Prepararea albuminei în interior
- Procesele oxigenului, azotului, hidrogenului, sulfului prin intermediul aerului
- Albumină vegetală sănătoasă: alimentația cu fructe
- Alimentația vegetariană sănătoasă prin „hrănirea corectă a plantelor“
- A face solul viu, îngrășarea corectă a solului
- Albumina vegetală corectă
- „Îngrășămintele minerale“
- Lipsa de albumină a cerealelor
- „Laboratorul mult mai științific din vacă“
- Îngrășământul din balegă de vacă
- Cerealele
- Plămânii și inima
- „Călirea copiilor“
- Pericolul inflamării apendicelui prin vestimentație necorespunzătoare
- Tirania modei
- Tuberculoza și cultura cartofilor
- Despre arterioscleroză
- Instincte la animale
- Dieta la copii
- Libertate în a alege la alimentația copilului
- Despre efectele cafelei și ceaiului
- Despre creșterea plantelor – Dornach, octombrie 1923
- Despre creșterea copacului
- Sucul pământului: sucul lemnului
- Capacitatea sa de a fi viu ca soluție chimică
- Moartea
- Noua viață în sucul frunzei: sucul vieții ca stimulent de viață
- Intre scoarță și lemn: cambiul, guma vegetală
- Forma plantei „modelată“ din acțiunea stelelor
- Efectele metalelor în sol: acțiunea cuprului, acțiunea plumbului
- Sucul celulei ca mucus al vieții, sânge, sucul laptelui
- Formarea creierului
- Laptele femeii și formarea corpului
- Îmbolnăvirea de gripă și paralizia infantilă