Mulcirea culturilor de legume

Mai puțin udat, mai puține buruieni, legume de calitate
Autor(i): Blaise LeclercEditura: MAST
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 96 (13x20 cm)
Preţ: 16,50 Lei
Disponibilitate: în stoc
Mulcirea este unul dintre pilonii grădinăritului bio.
Ea permite:
- Conservarea umidității solului și, astfel, economisirea apei în grădină;
- Protejarea plantelor în fața bolilor și dăunătorilor;
- Atenuarea efectelor soarelui și ploilor violente care agresează suprafața solului;
- Evitarea concurenței buruienilor;
- Hrănirea viețuitoarelor solului, mai ales a râmelor, acești prețioși auxiliari ai solului.
Există numeroase tipuri de mulci: iarbă uscată sau crudă, paie, lemn tocat, scoarță de copac etc. Toate acestea vor fi alese și utilizate în funcție de nevoile fiecăruia.
Când să-l aplicăm, la ce grosime, cât timp rezistă, cum udăm, când îl îndepărtăm?
Tehnica mulcirii se adaptează fiecărei culturi: nu se mulcesc la fel tomatele, trandafirii, salata sau morcovii. Dar, o soluție există pentru fiecare dintre acestea.
Cuprinsul cărţii: „Mulcirea culturilor de legume“
- Introducere
- MOTIVE PENTRU A MULCI
- De ce mulcim?
- Pentru a economisi apa
- Pentru limitarea buruienilor
- Pentru a proteja culturile contra bolilor
- Pentru protecția culturilor împotriva dăunătorilor
- Pentru a proteja suprafața solului
- Pentru hrănirea ființelor trăitoare în sol
- MATERIALE PENTRU MULCIRE
- Materiale: de origini diverse
- Paiele
- Buruieni uscate
- Ierburi proaspete
- Vreji de legume
- Frunze
- Spărturi de lemn
- Mulciul vegetal din comerț
- Folii din plastic
- Foliile biodegradabile
- Alte mulciri
- Compostul din mulci vechi
- FIECARE CULTURĂ CU MULCITUL EI
- Bazele tehnicii
- Mulciri de foarte lungă durată (peste un an)
- Exemplul trandafirului
- Exemplul căpșunului
- Mulcirile de lungă durată (de la șase luni la un an)
- Exemplul tomatelor sau școala de mulcire
- Mulciul de durată medie (de la patru la șase luni)
- Exemplul cartofului 20 cm
- Mulcirile de scurtă durată (o lună până la patru luni)
- Exemplul salatelor de primăvară
- Exemplul mazării gurmande
- Excepții de la mulcire
- ANEXĂ