Gândire rapidă, gândire lentă
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 752 (14x20 cm)
Preţ: 99,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie inovatoare prin ascunzișurile minții și ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emoțional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ și mai logic.
Kahneman prezintă capacitățile extraordinare – și, deopotrivă, erorile și biasurile – gândirii rapide și dezvăluie influența omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gândurilor și comportamentelor noastre.
Impactul aversiunii față de pierdere și al excesivei încrederi de sine asupra strategiilor corporatiste, dificultățile previziunii a ceea ce ne va face fericiți în viitor, efectul profund al biasurilor cognitive asupra mai tuturor activităților noastre, de la jocul la bursa de valori până la planificarea vacanței următoare – fiecare dintre acestea se pot înțelege numai cunoscând modul în care cele două sisteme ne modelează judecățile evaluative și deciziile noastre.
Cartea ne oferă explicații practice și lămuritoare ale modului în care se iau deciziile atât în afaceri, cât și în viața de zi cu zi – arătându-ne cum putem utiliza diferite tehnici pentru a ne feri de stângăciile mintale care adeseori ne vâră în bucluc. „Gândire rapidă, gândire lentă“ vă va schimba modul în care gândiți despre gândire.
Daniel Kahneman se numără printre cei mai influenți psihologi din istorie și cu siguranță este cel mai important psiholog în viață. Are darul de a scoate la iveală trăsături remarcabile ale minții omenești, multe dintre ele devenind între timp texte clasice de manual și părți ale științei convenționale. Opera lui a remodelat psihologia socială, știința cognitivă, studiul rațiunii și al fericirii și economia comportamentală, domeniu la a cărui lansare a contribuit împreună cu colaboratorul său Amos Tversky. Apariția acestei lucrări este un eveniment major.
Aceasta este o carte de referință în gândirea socială, de același calibru cu „Avuția națiunilor“ de Adam Smith și „Interpretarea viselor“ de Sigmund Freud.
Kahneman ne oferă o perspectivă complexă asupra posibilelor sinergii între dualismul mental individual (mecanismele de luare a deciziilor) și aplicabilitatea acestora în perfecționarea organizării sociale și a actului de guvernare.