0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Mark Twain - Capitole din autobiografia mea
Carte

Mark Twain - Capitole din autobiografia mea

Mark Twain - Capitole din autobiografia mea. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Mark Twain
Editura: Herald
Colecţia: Autobiografia
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 400 (13x20 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În volumul său autobiografic, Mark Twain se prezintă cititorului într-o lumină inedită. Într-o proză spumoasă, plină de ironie şi autoironie, scriitorul american povesteşte cu naturaleţe evenimente stânjenitoare, ori neobişnuite, din propria copilărie şi tinereţe, îşi admite neajunsurile şi defectele, zugrăveşte caracterul pitoresc al locuitorilor din zonele rurale americane.

Mark Twain se dezvăluie atât ca om de lume şi prieten, cât şi ca soţ şi tată iubitor, iar pasajele din jurnalul fiicei sale favorite, pe care autorul le include în volumul de faţă, sunt mărturii preţioase şi emoţionante despre viaţa intimă a unui autor american legendar.

În „Capitole din autobiografia mea“ străluceşte mai puţin scriitorul Twain şi se conturează mai mult omul Twain, care nu şi-a pierdut niciodată latura ludică, ba chiar a îmbrăţişat-o, transformând-o în vocaţie.

Pisicile mele se mai aseamănă cu fiinţele umane şi într-un alt fel: când Cenuşa începe să facă paradă cu sentimentele sale prefăcute, celelalte din gaşcă se iau după ea, ca să fie şi ele în rând cu lumea.

La fel fac şi oamenii care se tem să nu rămână în afara grupului; oricare ar fi moda, ei se conformează, fie că le place acea modă, fie că nu, pentru că le lipseşte curajul de a o ignora şi de a-şi croi propriul drum.

Tuturor le-ar plăcea să îmbrace haine largi şi confortabile, colorate şi spectaculoase, şi aşa au şi făcut până acum un secol, când un rege sau un alt măgar cu influenţă a introdus nuanţele sobre, disconfortul şi urâţenia în îmbrăcămintea masculină.

Publicul docil a capitulat în faţa acestui afront; în consecinţă, încă ne aflăm în această odioasă captivitate şi probabil că tot aici vom rămâne pentru mult timp.

În ceea ce priveşte imitaţia slugarnică, omul întrece maimuţa de fiecare dată. Omul de rând este lipsit de opinii independente. Nu e interesat să născocească o părere proprie, prin analiza şi reflecţie, ci e doar nerăbdător să afle ce părere are vecinul său şi să o adopte cu slugărnicie.

Mama a avut destul de multă bătaie de cap cu mine, dar cred că i-a plăcut. Fratele meu, Henry, nu-i făcea nicio problemă. El era mai mic cu doi ani decât mine şi cred că monotonia neîntreruptă a bunătăţii, sincerităţii şi supunerii sale ar fi fost un calvar pentru ea, dacă nu aş fi asigurat eu diversitatea, trăgând spre cealaltă direcţie. Eram un tonic preţios pentru ea.

Am fost întotdeauna un om distrat. M-am născut aşa; de aceea, comiteam constant, aproape fără să-mi dau seama, tot felul de delicte minore care aduceau asupra mea umilinţe. Acestea ar fi trebuit să mă umilească, dar nu o făceau, pentru că nu realizam ce se întâmplă.