0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Portocaliul este noul negru
Carte

Portocaliul este noul negru

Portocaliul este noul negru. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Un an într-o închisoare de femei

Autor(i): Piper Kerman
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 408 (13x20 cm)
Preţ: 37,57 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Copil fiind, apoi adolescentă şi tânăr adult, m-am bazat puternic pe singurătate, pe conceptul bine-ştiut că fiecare este singur pe această lume.

Fundamentatǎ atât pe încrederea în sine, cât şi pe autoprotecţie, această credinţă oferă o perspectivă duală – învingător sau victimă, responsabilitate totală sau disoluţie totală, delăsător sau capabil să depăşeşti orice limită.

Dusă la extrem, este o idee care acordă credit convingerii că acţiunile unei persoane nu contează prea mult în exterior; trecem prin viaţă în propria noastră bulă, ocazional interacţionăm cu alţii, dar, în definitiv, suntem cu desăvârşire singuri.

Părea că această credinţă avea să mă pregătească pentru timpul petrecut în acest spaţiu, aşa cum spune o expresie uzuală în închisoare: „Intri singur şi ieşi singur“, sfatul general fiind de a rămâne retras şi de a-ţi vedea de treabă. Dar în închisoare am învăţat altceva. Nu aşa am supravieţuit acolo. Am învăţat, la modul serios, că nu sunt singură.

Mi-a plăcut la nebunie această carte. E o poveste plină de umor, patos şi compensare. Ceea ce m-a surprins la acest volum de memorii este afecţiunea, compasiunea şi respectul pe care Piper Kerman îl arată pentru toate femeile pe care le întâlneşte în timpul încarcerării sale.

Elizabeth Gilbert, autoarea cărţii „Mănâncă, roagă-te, iubeşte“

Cartea lui Piper Kerman nu e doar o radiografie a unei puşcării americane (şi, prin extenso, a societăţii americane) ci şi o frumoasă metaforă despre nuanţele în care ar trebui să clasificăm oamenii. Nimeni nu e definitiv bun sau totalmente rău; sunt multe griuri în personalitatea fiecăruia. E o poveste reală despre cum ne urmăresc greşelile şi despre cum învăţăm să ne adaptăm în situaţii extreme. Nu e întâmplător că serialul inspirat din această carte e un fenomen mondial; sunt multe personaje aici care reprezintă tipologii ale prietenilor noştri, oriunde s-ar afla ei în lume, în libertate sau nu. O metaforă despre viaţă scrisă foarte accesibil, foarte tineresc şi foarte dinamic.

Cristina Bazavan, jurnalist