0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Știință
  3. Cărți: Economie
  4. Zece mari economiști
Carte

Zece mari economiști

Zece mari economiști. Editura Publica

De la Marx la Keynes

Autor(i): Joseph A. Schumpeter
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecția de economie
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 472 (14x20 cm)
Preţ: 66,47 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Cele 13 eseuri din acest volum, scrise între 1910 și 1950 sunt o adevărată istorie a economiei moderne, scrisă de unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai ei.

Doi dintre autorii despre care scrie Schumpeter i-au fost profesori – Eugen von Böhm‑Bawerk și Friedrich von Wieser – iar ceilalți, maeștri sau colegi de generație, cum e cazul lui J.M. Keynes, cu care nu a fost în relații tocmai bune.

Personaj destul de incomod la vremea lui, un adevărat copil teribil al economiei, Schumpeter a fost încadrat în tabăra „pesimiștilor“, iar celebritatea lui reală a fost de fapt postumă.

„Zece mari economiști“ este o carte care se poate citi pe două coordonate: una în care este analizată traiectoria teoriei economice a fiecărui personaj în parte, secondată, în subtext, de teoria acestui mare întemeietor de școală.

Ca orice demers biografic, „Zece mari economiști“ poate fi citită și ca o autobiogafie ideatică a lui Schumpeter, care discută despre autorii pe care și-i alege și în funcție de distanța care îl desparte de ei, propunând, în cele din urmă, o teorie originală, în care se regăsește amprenta fiecărui autor abordat.

Schumpeter dă viață personajelor sale, ca un istoric pasionat de regii și cavalerii săi și ale cărui texte corespund clișeului „se citesc aproape ca un roman“.

Dar regii și cavalerii economistului austriac sunt nu numai oamenii Marx, Keynes, Taussig sau Pareto, ci înseși ideile lor, ale căror transformări, confruntări și eșecuri sunt urmărite cu o poftă aproape de literat și într-un stil pasionat, uneori de căutător de comori, fericit să poată comunica lumii valoarea lor reală peste timp.

Unul dintre elementele forței lui Schumpeter constă în aceea că el poate să admire fără să fie de acord.

Howard Ellis, Journal of Political Economy

Deseori, cea mai potrivită modalitate de a exprima ceea ce știi despre lume nu este o ecuație, ci o poveste – o poveste cu personaje reale, puse în fața unei dileme… Schumpeter s-a adresat direct experienței pe care o au oamenii în materie de viață economică… Făcând portretul unor economiști, el dă o față umană fenomenului capitalist.

Thomas K. McCraw, în Prophet of Innovation: Joseph Schumpeter and Creative Destruction