0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Călătorii
  3. Aventura arctică
Carte

Aventura arctică

Aventura arctică. Editura Art
CumpărDetalii carte

Autor(i): Peter Freuchen
Editura: Art
Colecţia: Ocheanul întors
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 568 (13x20 cm)
Preţ: 33,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În 1910, Freuchen şi celebrul său prieten Knud Rasmussen deschid postul comercial de la Thule, în nordul extrem al insulei, unde temperaturile coboară până la minus 50 de grade şi soarele răsare doar între aprilie şi august. Trăieşte aproape cincisprezece ani printre inuiţi şi se căsătoreşte cu Naravana, o nativă cu care are doi copii.

Explorează întreaga întindere arctică a Groenlandei, ajunge în locuri unde nu călcase încă picior de om, traversează cu sanie trasă de câini calote imposibile, vânează balene, foci şi urşi polari, suferă de degerături, orbire şi foamete cruntă, doarme pe gheţari, îşi amputează singur degetele cangrenate de la piciorul stâng fără anestezie după ce e prins într-o furtună.

Excelent povestitor, animat de dorinţa de a înţelege şi nu de a judeca, Freuchen ne descrie situaţii extreme de viaţă cu care se confruntă inuiţii în lupta lor de a supravieţui unui mediu atât de ostil şi obiceiuri greu de acceptat pentru „omul alb“, cum ar fi, de pildă, „schimbul de neveste“.

Scrisă cu respect şi tandreţe, curiozitate etnografică şi umor, „Aventura arctică“ este deopotrivă un formidabil jurnal de explorator şi un minunat document antropologic despre viaţa şi cultura acestor incredibili oameni ai Nordului.