0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Călătorii
  3. Jurnalul expediţiei spre Polul Nord. Vol 2
Carte

Jurnalul expediţiei spre Polul Nord. Vol 2

Jurnalul expediţiei spre Polul Nord. Vol 2. Editura All
CumpărDetalii carte

Autor(i): Fridtjof Nansen
Editura: All
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 520 (13x20 cm)
Preţ: 39,90 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Captivanta poveste a expediţiei lui Fridtjof Nansen către Polul Nord (1893-1896)

Fridtjof Nansen a fost un explorator, om de ştiinţă, diplomat şi umanitarist norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1922.

În 1888, a condus expediţia care a realizat prima traversare a Groenlandei interioare. Cu adevărat faimos a devenit după ce, în timpul expediţiei sale către Polul Nord, a ajuns până la 86°14’ latitudine nordică, un record pentru acea epocă.

În jurnalul de faţă, Fridtjof Nansen face o prezentare detaliată şi captivantă a expediţiei sale către Polul Nord. Observaţiile ştiinţifice se întrepătrund cu notele de jurnal şi sunt completate de fotografii şi desene. Mai mult decât atât, tânărul explorator descrie cele mai profunde trăiri care l-au marcat pe tărâmurile temute ale Nordului îngheţat.

Cel de-al doilea volum descrie palpitanta călătorie de cincisprezece luni cu săniile întreprinsă de Fridtjof Nansen şi de locotenentul Johansen, apoi deriva navei Fram şi revenirea în Norvegia, în august 1896.

În primul volum, Nansen povestise începutul expediţiei şi aventurile navei Fram, care a fost prinsă în gheţurile Nordului, până în toamna anului 1894, când s-au făcut pregătirile pentru călătoria cu săniile spre Polul Nord.

După ce porniseră la drum pe un teren necunoscut, cei doi au ajuns mai aproape de Polul Nord decât orice explorator de până atunci.

Acolo unde înainte se presupunea că se află o manta de gheaţă rezistentă, nemişcată şi masivă, echipa condusă de Nansen a descoperit o întindere de gheaţă în continuă fragmentare şi mişcare.

Se considera că bazinul polar este plin de apă rece, a cărei temperatură nu depăşeşte -1,5°C. Noile măsurători au demonstrat, însă, spre surprinderea tuturor, că dincolo de apa rece există apă mai caldă, care uneori atinge temperaturi de până la +1°C. Pe deasupra, această apă s-a dovedit a fi mai sărată decât se presupunea că ar fi apa din bazinul polar.

Dincolo de descoperirile ştiinţifice, expediţia la Polul Nord i-a învăţat pe exploratori o lecţie de viaţă foarte importantă - cu puţine resurse se pot realiza foarte multe – inspirându-i să îşi aprofundeze cercetările în regiuni care până la acel moment au fost considerate inaccesibile.

Jurnalul este format din 9 capitole. Concluzia cuprinde rezultatele expediţiei polare norvegiene şi tabele cu temperaturile medii lunare şi perioadele continue cu temperaturi sub –40°C. Lucrarea cuprinde şi o anexă de 4 capitole dedicate relatării căpitanului Otto Sverdrup despre deriva navei Fram, începând cu 14 martie 1895.