0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Religie
  3. Cărţi: Creştinism
  4. Agrapha
Carte

Agrapha

Agrapha. Editura Polirom
CumpărDetalii carte

Fragmente extracanonice ale Scripturii

Autor(i): Alfred Resch
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 440 (14x22 cm)
Preţ: 43,30 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Termenul Agrapha, folosit deja de Irineu, Clement din Alexandria, Origen, Eusebiu sau Epifanie şi reluat în modernitate de un învăţat german din secolul al XVIII-lea, J.G. Körner, se referă la vorbele atribuite lui Iisus şi care nu se regăsesc în scrierile canonice din Vechiul şi Noul Testament.

Cu înţelesul actual, de scurte fragmente ce se găsesc deopotrivă în scrieri canonice şi extracanonice, termenul a fost consacrat de Alfred Resch, care l-a folosit pentru a da titlul culegerii sale de „vorbe nescrise“ publicate în 1906 (ultima ediţie în 2009) şi pe care o urmează în principal şi această ediţie.

Accentul pus în egală măsură pe sursele canonice, inclusiv manuscrise, indiferent că sunt neo-testamentare, liturgice ori patristice, face ca lucrarea să fie interesantă inclusiv pentru studenţi la teologie şi pentru cler.

Textele „Agrapha“ autentice formează o parte integrantă şi, în ciuda conciziei lor, preţioasă a cercetării evanghelice, o îmbogăţire deloc neglijabilă a înţelegerii scrierilor pauline şi a începuturilor literaturii creştine timpurii – nu doar un semn de întrebare, ci şi o indicare a drumului.

Alfred Resch