0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Creștinism
  4. Evanghelia Mariei
Carte

Evanghelia Mariei

Evanghelia Mariei. Editura Atman
Cumpăr

Miriam din Magdala

Autor(i): Jean-Yves Leloup
Editura: Atman
Colecţia: Creștinism
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 248 (13x20 cm)
Preţ: 30,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Nenumărate sunt Evangheliile inventariate de către istoricii originilor creștinismului; Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan sunt cele mai cunoscute și rămân în anumite biserici ca singurele „autorizate“ să ne transmită ecourile și interpretările evenimentelor și învățăturilor care ar fi avut loc în Galileea și Iudeea acum mai bine de douăzeci de secole.

Descoperirile mai recente – în 1945 – ale bibliotecii de la Nag-Hammadi din Egiptul de Sus ne permit astăzi să ne lărgim perspectivele și să ne îmbogățim cunoașterea cu anumite aspecte ale creștinismului până acum „ocultate“ sau profanate.

Dincolo de interesul teologic, filosofic, etic pe care-l vom avea de „imaginat“ cugetând asupra acestui text aparținând creștinismului originar, ar trebui să ne reamintim și de interesul său istoric și de informațiile prețioase pe care ni le furnizează despre primele comunități creștine.

Reflecțiile și conflictele lor ne lasă să întrevedem, din nefericire, excluderea femininului și, prin urmare, diferite moduri și practici de cunoaștere care îi inspirau pe acești primi creștini.

Poți să iubești într-o manieră „dumnezeiască“ toate ființele și chiar pe dușmanii tăi, după modelul propus de Yeshua; dar dragostea umană are preferințe, adică afinități, rezonanțe, intimități, care nu sunt posibile cu toată lumea:

„Învățătorul o iubea pe Maria mai mult decât pe toți ceilalți discipoli, uneori chiar o săruta pe gură. Discipolii L-au văzut iubind-o pe Maria astfel și I-au zis: «De ce o iubești mai mult decât pe noi toți?» Iar Învățătorul le-a răspuns: «Cum se face că nu vă iubesc așa de mult precum pe ea?»“

Aceste câteva rânduri i-ar putea încă șoca pe cei care nu cunosc textele fondatoare ale creștinismului. Nu este vorba aici în niciun caz de a intra în vreo polemică.

Unii afirmă că Iisus ar fi trebuit să fie „obligatoriu“ căsătorit din moment ce predica în sinagogi și că, după tradiția evreiască, un om necăsătorit era considerat ca fiind incomplet și neascultător față de poruncile lui Dumnezeu și nu putea predica în sinagogi. Cu atât mai mult, nu putea să fie preot și să intre în locurile cele mai sfinte din Templu.