0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Ecologie
  3. Ariile protejate și protecția naturii
Carte

Ariile protejate și protecția naturii

Ariile protejate și protecția naturii. Editura Paideia
Autor(i): Marcian Bleahu
Editura: Paideia
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 874 (17x24 cm)
Preţ: 98,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Primul om care s-a preocupat de biodiversitate a fost biblicul Noe, căci el a încărcat câte o pereche din animalele de pe pământ salvându-le de la mortalul potop. Incontestabil, că el a fost primul ecologist al lumii.

De atunci viața pe Pământ, s-a dezvoltat și s-a diversificat după legi proprii impuse de conviețuirea unui număr tot mai mare de specii și indivizi, obligați să trăiască pe suprafețe propice fiziologiei fiecăruia, limitate ca suprafață, deoarece Pământul nu este extensibil.

Lupta pentru existență și modificările condițiilor de mediu (de biotop cum spunem acum) a dus la stabilirea unui echilibrul între numărul de specii și de indivizi, ce ocupă un biotop constituindu-se unități de viață (biocenoze cum le numim astăzi).

Evident, nimic nu a fost imuabil, în cadrul acestor biocenoze având loc în continuu modificări de număr, au dispărut specii, au apărut altele, viața, marele miracol al Creațiunii triumfând totdeauna. Aceasta până la dezvoltarea unei specii beneficiară de un dar unic, cel al rațiunii, cu care a ajuns să domine lumea.

Este Omul înarmat cu mijloacele pe care singur și le-a făurit, el a început să ia din natură tot ce i-a fost necesar, nu doar pentru supraviețuire, ci chiar pentru o super-viețuire, adică o îmbunătățire continuă a condițiilor de viață. Pentru aceasta, el a luat tot mai mult din natură, ceea ce a dus la dezechilibre în cadrul biocenozelor, la dispariția unor specii și chiar la distragerea mediului fizic, al biotopurilor.

Pentru prevenirea unor astfel de distrugeri a apărut preocuparea de conservare a naturii, cum există ea acum. De la acțiuni ale unor grupări de amatori și oameni de știință, ea a devenit o problemă a conducerii statelor, apoi a organismelor internaționale (ONU, UNESCO, UE, CE). Au fost emise legi naționale și supranaționale, au fost create organisme speciale și ocrotirea naturii a devenit o chestiune de primă importanță. Problema cea mai acută a fost de a salva de la dispariție specii de plante și animale rare și periclitate, dispariția lor putând periclita însăși viitorul omenirii. A fost de aceea reluată ideea lui Noe, de a salva biodiversitatea și asigurarea perpetuării viețuitoarelor prin adăpostirea lor în locuri sigure. Acestea sunt astăzi parcurile naționale și rezervațiile naturale.

Evoluția ideii de ocrotire a naturii și modul de constituire a parcurilor și rezervațiilor, fac obiectul cărții de față. Sunt prezentate numeroase exemple, etapele de parcurs pentru constituirea lor, legislația națională aferentă și a Uniunii Europene, la care trebuie să ne aliniem, precum și lista obiectelor naturale, ale ariilor ocrotite și a viețuitoarelor (plante și animale) de la noi, care sunt ocrotite printr-o legislație adecvată.

De asemenea, se dă o descriere sumară a celor 30 de parcuri, de diferite categorii, de la noi din țară precum și a 12 Rezervații naturale importante, necuprinse în parcuri.

Cartea se adresează biologilor, geografilor, studenților, celor ce au activitatea profesională legată de natură (silvicultori, fermieri, cadastriști), și tuturor iubitorilor de natură, turiști și ONG-iști de mediu, precum și celor ce fac legile și parlamentarilor care le dau legitim