0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Ştiinţă
 3. Cărţi: Economie
 4. Cartea de poveşti a unui economist
Carte

Cartea de poveşti a unui economist

Cartea de poveşti a unui economist. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Eseuri despre consecinţele noilor ipoteze în teoria economică

Autor(i): George A. Akerlof
Editura: Publica
Colecţia: Co-lecţia de economie
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 256 (14x20 cm)
Preţ: 56,83 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Teoria economică tradiţională s-a sprijinit pe un set tacit şi clasic de ipoteze de lucru care au modelat felul în care scriu economiştii şi felul cum justifică ei modelele economice.

Pe de altă parte, aceste ipoteze au dobândit caracter autonom, punându-şi amprenta şi asupra felului în care economiştii gândesc despre lume.

Treptat, teoriile au fost puse pe primul loc şi, în loc să fie tratate ca termen de comparaţie pentru lumea reală, s-a ajuns la reducerea lumii la teorie şi la judecarea ei în scheme.

Eseurile din „Cartea de poveşti a unui economist“ sunt cu totul noi, prin formă şi conţinut, pentru că încalcă tabuurile discursului şi teoriei economice şi vin cu ipoteze noi de lucru.

Toate cele opt eseuri incluse în acest volum, opt probe de putere de convingere şi viziune, sunt o piatră pusă la temelia unei noi discipline, numite de Akerlof „psiho-socio-antropo-economie“.

Publicată în 1984, „Cartea de poveşti a unui economist“ cuprinde şi celebrul studiu „Piaţa de ţepe“, dar şi studii despre contractul de muncă înţeles ca schimb de cadouri, despre şomaj, despre economia castelor sau despre aşa-numitele filtre de loialitate.

O colecţie de articole de la unul din cei mai inovatori şi originali economişti ai timpului nostru, o carte de economie pe care n-o poţi lăsa din mână. Multe lucruri noi din economia de azi au fost făcute posibile sau inspirate de Akerlof.

Michael Curme, Business Week / Miami University

Aceste eseuri arată cât de multe lucruri bune rezultă din combinarea analizei economice cu deschiderea către faptele elementare ale vieţii sociale. Mulţi predică acest ideal. George Akerlof este unul dintre puţinii care îl trăiesc cu adevărat, cu rezultate de-a dreptul fascinante.

Robert M. Solow, Massachusetts Institute of Technology

Cuprinsul cărţii: „Cartea de poveşti a unui economist“

 • Dincolo de povestea cu ţepele de Crenguţa Nicolae
 • Mulţumiri
 • Introducere
 • Piaţa de „ţepe“: incertitudinea calităţii şi mecanismul pieţei
 • Economia de castă, economia luptei pentru existenţă şi alte poveşti triste
 • Economia „etichetării“ aşa cum este aplicată impozitului optim pe venit, programelor de asistenţă socială şi planificării personalului
 • O teorie a convenţiilor sociale, şomajul putând fi una dintre consecinţe
 • Locurile de muncă: similitudini cu amplasamentele pentru baraje
 • Consecinţele economice ale disonanţei cognitive
 • Contractele de muncă, un schimb parţial de cadouri
 • Filtrele de loialitate