Cartea de povești a unui economist
Eseuri despre consecințele noilor ipoteze în teoria economică
Autor(i): George A. AkerlofEditura: Publica
Colecţia: Co-lecția de economie
Anul apariţiei: 2009
Pagini: 256 (14x20 cm)
Preţ: 56,83 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.
Teoria economică tradițională s-a sprijinit pe un set tacit și clasic de ipoteze de lucru care au modelat felul în care scriu economiștii și felul cum justifică ei modelele economice.
Pe de altă parte, aceste ipoteze au dobândit caracter autonom, punându-și amprenta și asupra felului în care economiștii gândesc despre lume.
Treptat, teoriile au fost puse pe primul loc și, în loc să fie tratate ca termen de comparație pentru lumea reală, s-a ajuns la reducerea lumii la teorie și la judecarea ei în scheme.
Eseurile din „Cartea de povești a unui economist“ sunt cu totul noi, prin formă și conținut, pentru că încalcă tabuurile discursului și teoriei economice și vin cu ipoteze noi de lucru.
Toate cele opt eseuri incluse în acest volum, opt probe de putere de convingere și viziune, sunt o piatră pusă la temelia unei noi discipline, numite de Akerlof „psiho-socio-antropo-economie“.
Publicată în 1984, „Cartea de povești a unui economist“ cuprinde și celebrul studiu „Piața de țepe“, dar și studii despre contractul de muncă înțeles ca schimb de cadouri, despre șomaj, despre economia castelor sau despre așa-numitele filtre de loialitate.
O colecție de articole de la unul din cei mai inovatori și originali economiști ai timpului nostru, o carte de economie pe care n-o poți lăsa din mână. Multe lucruri noi din economia de azi au fost făcute posibile sau inspirate de Akerlof.
Aceste eseuri arată cât de multe lucruri bune rezultă din combinarea analizei economice cu deschiderea către faptele elementare ale vieții sociale. Mulți predică acest ideal. George Akerlof este unul dintre puținii care îl trăiesc cu adevărat, cu rezultate de-a dreptul fascinante.
Cuprinsul cărţii: „Cartea de povești a unui economist“
- Dincolo de povestea cu țepele de Crenguța Nicolae
- Mulțumiri
- Introducere
- Piața de „țepe“: incertitudinea calității și mecanismul pieței
- Economia de castă, economia luptei pentru existență și alte povești triste
- Economia „etichetării“ așa cum este aplicată impozitului optim pe venit, programelor de asistență socială și planificării personalului
- O teorie a convențiilor sociale, șomajul putând fi una dintre consecințe
- Locurile de muncă: similitudini cu amplasamentele pentru baraje
- Consecințele economice ale disonanței cognitive
- Contractele de muncă, un schimb parțial de cadouri
- Filtrele de loialitate