0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Educație
  3. Cuvintele, încotro?
Carte

Cuvintele, încotro?

Cuvintele, încotro?. Editura Polirom
Cumpăr

Lingvistică pentru toate televiziunile

Autor(i): Stelian Dumistrăcel,
Editura: Polirom
Colecţia: Media. Studii și eseuri
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 336 (13x20 cm)
Preţ: 32,95 Lei
Disponibilitate: în stoc

Profesorul Stelian Dumistrăcel este un mare lingvist care și-a asumat, parcă dintotdeauna, rolul de reper moral și profesional, pe care și-l exercită cu umor și bunăvoință, amuzându-se, ca orice erudit, în fața diversității ideilor și a spectacolului lingvistic actual, pe care le privește cu o neobosită curiozitate.

Lingvistica românească – conectată la cea internațională –și-a consolidat prin scrierile și cercetările Domniei Sale tradiția de întemeiere teoretică și de cunoaștere aplicată a tezaurului limbii, în toate formele și registrele sale – vechi, regionale, populare și literare.

Domnul Stelian Dumistrăcel a realizat o excepțională operă de cercetare în dialectologie, fonetică, lexicologie și lexicografie, terminologie, etimologie, romanistică, istoria limbii literare și a ideilor culturale, demonstrând o permanentă deschidere către cele mai noi direcții în stilistică, etnolingvistică, sociolingvistică și pragmatică.

Ne-a dovedit, de atâtea ori, că tradiția retoricii clasice e cea mai solidă cale de interpretare a ludicului în limbaj. A descris fenomenul fascinant al tabuizării și al agresării numelor. A detectat încărcătura culturală a cuvintelor vechi și populare și a reconstituit detectivistic istoria expresiilor adesea obscure. A fixat cu precizie specificul discursului publicistic. A descris funcționarea curentă a intertextualității, prin formula «discursului repetat», în care e cuprinsă o caracteristică fundamentală a limbajului uman.

Rigoarea sa absolută se împletește fericit cu spiritul de finețe, cu relativizarea inteligentă, sub semnul nuanțelor și al permanentei interogații. Așa cum ne-o prezintă Domnia Sa de fiecare dată, cercetarea lingvistică e profundă, severă, migăloasă – dar și ingenioasă, sclipitoare și spectaculoasă.