0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Etnologie
  3. Antropologia, o ştiinţă neocolonială
Carte

Antropologia, o ştiinţă neocolonială

Antropologia, o ştiinţă neocolonială. Editura Eikon
CumpărDetalii carte

Autor(i): Petru Ursache
Editura: Eikon
Colecţia: Etno
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 402 (14x21 cm)
Preţ: 38,50 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cât despre textele incluse în volumul de faţă, cititorul a mai avut prilejul să le cunoască din rubrica mea din „Convorbiri literare“, intitulată „Cartea de etnologie“.

Acolo am comentat, în segmentul de timp 2000-2006, lucrările de specialitate, predilect româneşti, cu intenţia de a urmări modul cum este receptată disciplina la noi sub presiunea ultimilor ani de căutare de identitate.

A fost şi un mod de a pune la punct o parte din bibliografia necesară cursului meu de Antropologie (I), pe care l-am ţinut la Facultatea de Litere a Universităţii „Al.I. Cuza“.

N-a fost să fie aşa, pentru că am depins de planurile fluctuante, nesigure şi eliminatorii ale „universitarilor“ şi „ministeriabililor“ noştri, în ton cu „tranziţia“. Aşa că nu a putut fi valorizată decât seria de cronici din „Convorbiri literare“.

Cititorul îşi poate da seama de ce materia volumului de faţă a fost organizată pe capitole de curs universitar.

Din păcate, unele secvenţe n-au fost suficient acoperite; la discipline (Etnojuridica, Etnomuzicologia, Medicina populară, Ştiinţa alimentaţiei), concepte (Familie, Rudenie, Neam, Rasă), tehnici ale extazului şi ocultaţiei (magie, exorcism, sacru, profan) voi reveni.