0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Filozofie
  3. Categorii
Carte

Categorii

Categorii. Editura Paideia
Autor(i): Aristotel
Editura: Paideia
Colecţia: Cărți de referință
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 108 (10x20 cm)
Preţ: 24,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Micul tratat despre „Categorii“ deschide seria cărților de logică („Organon“) și, în genere, catalogul scrierilor aristotelice întocmit de Andleiikos din Rhodos.

Traducerea realizată de Traian Brăileanu a fost revăzută și adnotată de profesorul Gheorghe Vlăduțescu și este însoțită de varianta originală a acestui text.

Când Andronikos din Rhodos așeza în fruntea catalogului scrierilor aristotelice corpus-ul de logică, numit ceva mai târziu „organon“, urma unei sugestii din „Metafizica“, „încercările unora de a discuta despre modalitățile de înțelegere a adevărului acelor propoziții veneau din ignoranță, în ordinea Analiticilor. Or, acestea trebuie știute deja, iar nu învățate o dată cu cercetarea însăși“.

Dar, poate, mai urma și tradiției școlii. Dacă până târziu și încă în medii neoplatonice, este vorba de școala lui Proclas, învățământul începea cu „logica“ aristotelică, nu este deloc exclus ca să se fi continuat tradiția Lyceului.

Prin urmare poziția în catalog a corpus-ului era hotărâtă de valoarea instrumentală a „logicii“. Este însă de discutat asupra scrierilor alăturate. De un criteriu intrinsec nu pare a fi vorba, de îndată ce prima, despre „Categorii“, nu este totuși carte de logică, fie și de logică a conceptului, după cum nici despre interpretare nu este, de această dată, de logică a judecății.

Mai curând, locul celei dintâi, cel puțin, era alături de cele 14 mici tratate strânse, nu întrutotul cu rigoare, de Andronikos sub titlul: ton meta tà physika.