0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Filozofie
  3. Categorii
Carte

Categorii

Categorii. Editura Paideia
CumpărDetalii carte

Autor(i): Aristotel
Editura: Paideia
Colecţia: Cărţi de referinţă
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 108 (10x20 cm)
Preţ: 24,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Micul tratat despre „Categorii“ deschide seria cărţilor de logică („Organon“) şi, în genere, catalogul scrierilor aristotelice întocmit de Andleiikos din Rhodos.

Traducerea realizată de Traian Brăileanu a fost revăzută şi adnotată de profesorul Gheorghe Vlăduţescu şi este însoţită de varianta originală a acestui text.

Când Andronikos din Rhodos aşeza în fruntea catalogului scrierilor aristotelice corpus-ul de logică, numit ceva mai târziu „organon“, urma unei sugestii din „Metafizica“, „încercările unora de a discuta despre modalităţile de înţelegere a adevărului acelor propoziţii veneau din ignoranţă, în ordinea Analiticilor. Or, acestea trebuie ştiute deja, iar nu învăţate o dată cu cercetarea însăşi“.

Dar, poate, mai urma şi tradiţiei şcolii. Dacă până târziu şi încă în medii neoplatonice, este vorba de şcoala lui Proclas, învăţământul începea cu „logica“ aristotelică, nu este deloc exclus ca să se fi continuat tradiţia Lyceului.

Prin urmare poziţia în catalog a corpus-ului era hotărâtă de valoarea instrumentală a „logicii“. Este însă de discutat asupra scrierilor alăturate. De un criteriu intrinsec nu pare a fi vorba, de îndată ce prima, despre „Categorii“, nu este totuşi carte de logică, fie şi de logică a conceptului, după cum nici despre interpretare nu este, de această dată, de logică a judecăţii.

Mai curând, locul celei dintâi, cel puţin, era alături de cele 14 mici tratate strânse, nu întrutotul cu rigoare, de Andronikos sub titlul: ton meta tà physika.