0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Filozofie
  3. Critica rațiunii practice
Carte

Critica rațiunii practice

Critica rațiunii practice. Editura Paideia
Autor(i): Immanuel Kant
Editura: Paideia
Colecţia: Cărților de seamă
Anul apariţiei: 2003
Pagini: 162 (17x24 cm)
Preţ: 34,60 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


La trei ani după apariția „Întemeierii metafizicii moravurilor“, Kant publică (în 1788) „Critica rațiunii practice“.

Fără îndoială că doctrina sa morală expusă în „Întemeiere“ a trezit o vie opoziție. Nici teologii, dar nici filosofii nu puteau fi mulțumiți cu rezolvarea dată de Kant acestor probleme. Teologii nu puteau fi mulțumiți din cauză că religia nu poate renunța să dovedească existența lui Dumnezeu și nemurirea sufletului, iar filosofii ar fi dorit, poate, ca filosofia să dovedească inexistența lui Dumnezeu.

Pe lângă acestea, eliminarea completă a sentimentului ca factor determinant al moralității pare a fi injustă și împotriva naturii omenești.

În „Critica rațiunii practice“, Kant năzuiește să împrăștie orice nedumerire și să dea doctrinei sale o formă definitivă, sistematică. El face încercarea de a fundamenta morala în același mod cum asigurase temeliile științei în „Critica rațiunii pure“. Aici este stabilit primatul moralei față de știință, primatul acțiunii (practice) față de cunoaștere (teoretică).

Dovedirea acestei întâietăți a moralei îl preocupă pe Kant în primul rând în „Critica rațiunii practice“. Știința n-are valoare pentru sine, ci numai în măsura în care servește la perfecțiunea morală a omului. Dar să încercăm a schița argumentarea lui Kant din „Critica rațiunii practice.“