0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Filozofie
  3. Metafizica - Aristotel
Carte

Metafizica - Aristotel

Metafizica - Aristotel. Editura Paideia
Autor(i): Aristotel
Editura: Paideia
Colecţia: Filosofie
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 432 (20x28 cm)
Preţ: 104,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Ediție bilingvă. Text fundamental al istoriei culturii universale.

Traducere nouă, caracterizată prin exactitatea sensurilor filologice și filosofice, aparținând acad. Gh. Vlăduțescu.

În deosebire dar și în identitate, ontologia și metafizica sunt congenere, numai că la greci, istoric cel puțin, până la Platon, în dialogul Parmenides, dominantă era prima, ca apoi poziția să-i revină celeilalte.

Sistematic, însă, nicicând ontologia n-a fost trecută în plan secund, de îndată ce conceptul ei tà ón (ceea-ce-este, „ființa“ altfel spus) era preluat de metafizică în vederea propriei întemeieri în reconstrucție.

Ontologia, reconstruind pentru gândire în-sinele, pe cât conceptul acestuia se rotunjea, pe atât criza krisis, ca separare, alegere era generată de ea însăși.

Astfel, metafizica nu suprima ontologia, ci o integra în sistemul ei, cam în felul în care sintaxa se raportează la morfologie.

Centrata în „ființa“ ontologica, metafizica avea de deslușit mecanismele logice ale trecerii de la gândirea aceleia la gândirea existenței cu păstrarea întocmai a canon-ului.

Prin abdicare, existenta poate fi mai lesne gândita, dar la cota cea mai de jos, cu pierderea ființei întemeietoare. Așa, aceasta nu mai avea cum să fie una ilimitată și indeterminată, incorporală, simplă, intransformabilă. Dar dacă ea însăși ca existență, nu cumva era la rândul ei o copie a altceva, dincolo de ea? Pericolul ruinătoarei regresiuni la nesfârșit era iminent.