0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Filozofie
  3. Metafizica - Aristotel
Carte

Metafizica - Aristotel

Metafizica - Aristotel. Editura Paideia
CumpărDetalii carte

Autor(i): Aristotel
Editura: Paideia
Colecţia: Filosofie
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 432 (20x28 cm)
Preţ: 104,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Ediţie bilingvă. Text fundamental al istoriei culturii universale.

Traducere nouă, caracterizată prin exactitatea sensurilor filologice şi filosofice, aparţinând acad. Gh. Vlăduţescu.

În deosebire dar şi în identitate, ontologia şi metafizica sunt congenere, numai că la greci, istoric cel puţin, până la Platon, în dialogul Parmenides, dominantă era prima, ca apoi poziţia să-i revină celeilalte.

Sistematic, însă, nicicând ontologia n-a fost trecută în plan secund, de îndată ce conceptul ei tà ón (ceea-ce-este, „fiinţa“ altfel spus) era preluat de metafizică în vederea propriei întemeieri în reconstrucţie.

Ontologia, reconstruind pentru gândire în-sinele, pe cât conceptul acestuia se rotunjea, pe atât criza krisis, ca separare, alegere era generată de ea însăşi.

Astfel, metafizica nu suprima ontologia, ci o integra în sistemul ei, cam în felul în care sintaxa se raportează la morfologie.

Centrata în „fiinţa“ ontologica, metafizica avea de desluşit mecanismele logice ale trecerii de la gândirea aceleia la gândirea existenţei cu păstrarea întocmai a canon-ului.

Prin abdicare, existenta poate fi mai lesne gândita, dar la cota cea mai de jos, cu pierderea fiinţei întemeietoare. Aşa, aceasta nu mai avea cum să fie una ilimitată şi indeterminată, incorporală, simplă, intransformabilă. Dar dacă ea însăşi ca existenţă, nu cumva era la rândul ei o copie a altceva, dincolo de ea? Pericolul ruinătoarei regresiuni la nesfârşit era iminent.