0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Legumicultură
  4. Ceapa, usturoiul și prazul
Carte

Ceapa, usturoiul și prazul

Ceapa, usturoiul și prazul. Editura Andreas
Cumpăr

Cultivare, recoltare, valorificare

Autor(i): Ioan Stavre
Editura: Andreas
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 160 (13x20 cm)
Preţ: 8,50 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cultivare | Creștere | Recoltare | Valorificare

Ediție pentru începători și avansați din seria: Fermă.

Începem cu un îndemn: Mâncați ceapă, praz și usturoi!

Aceste legume: ceapa, prazul și usturoiul fac un trio imbatabil, cu imense beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. Ceapa, usturoiul și, mai nou, prazul sunt dintr-e cele mai apreciate și mai folosite legume în orice bucătărie. În plus, dacă oamenii ar cunoaște nu doar gustul lor delicios în mâncăruri, ci și efectele lor benefice pentru organism, atunci ar fi mai sănătoși, spun specialiștii.

„Conținutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, dar și vitaminele A și E, fac din usturoi și ceapă niște legume importante pentru o alimentație sănătoasă. Recomand usturoi și ceapă în cantități moderate și celor care țin cure de slăbire, tocmai pentru conținutul de minerale și pentru combaterea bolilor și dăunătorilor. De semenea au și proprietăți antimicrobiene“, spune nutriționistul Luiza Pârvu.

Prazul este cea mai calorică legumă din seria: ceapă, praz și usturoi. În 100 de grame de legumă sunt 50 de calorii, dar are în schimb capacitatea de a tăia senzația de foame. Prazul este foarte bogat în fibre, în potasiu, fier, vitaminele C, PP și B6, magneziu și claciu. Este un inamic adevărat impotriva arteriosclerozei, tulburărilor cardiace, afecțiunilor respiratorii, acneei, viermilor intestinali etc.

Din cuprins:

  • CULTIVAREA CEPEI
    • Particularități botanice și biologice ale cepei;
    • Componenta chimico-energetică;
    • Clasificări;
    • Clasificarea cepei după culoare;
    • Pretențiile cepei în ceea ce privește plantele premergătoare;
    • Pretențiile cepei în ceea ce privește factorii de mediu;
    • Solariile și serele;
    • Cultura cepei verzi (stufat);
    • Cultura de ceapă forțată în sere;
    • Cultura de ceapă asociată;
    • Cultura cepei uscate prin arpagic;
    • Producerea arpagicului;
    • Cultura cepei prin semănat direct (ceaclama);
    • Cultura cepei verzi în câmp;
    • Cultura cepei de apă (prin răsad);
    • Cultivarea cepei în ghiveci;
    • Cultura cepei de Egipt;
    • Cultura cepei de tuns;
    • Cultivarea cepei franțuzești;
    • Soiuri de ceapă albă;
    • Soiuri de ceapă galbenă;
    • Soiuri de ceapă roșie;
    • Soiuri de ceapă verde;
    • Combaterea bolilor și dăunătorilor.
  • CULTIVAREA USTUROIULUI
    • Particularități botanice și biologice ale usturoiului;
    • Componenta chimico-energetică;
    • Pretențiile usturoiului în ceea ce privește factorii de mediu;
    • Pregătirea terenului pentru cultivarea de usturoi;
    • Cultivarea usturoiului uscat de toamnă prin căței;
    • Cultivarea usturoiului uscat de toamnă prin bulbi;
    • Cultivarea usturoiului de primăvară prin căței;
    • Cultura usturoiului pentru stufat;
    • Soiuri de usturoi;
    • Combaterea bolilor și dăunătorilor.
  • CULTIVAREA PRAZULUI
    • Particularități botanice și biologice ale prazului;
    • Componenta chimico-energetică;
    • Pretențiile prazului în ceea ce privește factorii de mediu;
    • Înființarea culturii de praz;
    • Soiuri de praz;
    • Combaterea bolilor și dăunătorilor