0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Hinduism
  4. Bhagavad Gita
Carte

Bhagavad Gita

Bhagavad Gita. Editura Herald
Autor(i): Sergiu Al-George (traducător),
Editura: Herald
Colecţia: Princeps
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 240 (13x20 cm)
Preţ: 33,50 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Aceasta este traducerea făcută de Sergiu Al-George a „Bhagavad-Gitei“.

„Bhagavad-Gita“ reprezintă cea mai cuprinzătoare sinteză a spiritualității indiene, în care sunt asimilate teze foarte diferite, cum ar fi transcendentalismul monist upanisadic (preluat ulterior de Vedanta), dualismul Samkya, teismul de tip devoțional și tehnicile spirituale yoga; întregul poem apare ca un amestec antinomic de reprezentări arhaice, uneori naive, și de rafinate soluții în problema opțiunii și a libertății.

„Bhagavad-Gita“ a integrat toate modalitățile de transcendere a actului și ale conștiinței fenomenale; așezând lucid și deliberat formulele ritualiste ale lumii arhaice alături de doctele formule de alienare ale conștiinței, ea a reușit să decanteze astfel esența lor comună și semnificația lor universală, desprinsă de contextul cultural care le-a făcut posibile.

De aceea ar fi greu să admitem că textul marchează numai un moment sincretist; el este mai mult decât atât: un moment de lucidă analiză aspirând la descoperirea funcției comune în pluralitatea experiențelor spirituale indiene.

Dincolo de conținutul său filosofic, poemul este încărcat de o măreție și o fascinație ce țin de esență sa dramatică.

Sergiu Al-George

„Bhagavad-Gita“ sau „Cântecul celui Preafericit“ (ori, dacă preferați, „Cantarea Domnului“) constituie partea centrală a marelui poem epic sanskrit Mahabharata, redactat între secolele V și II i.Hr.

Text de căpătâi al hinduismului, Mahabharata este considerat un compendiu genial al întregii doctrine vedice, fiind structurat în 18 secțiuni.

„Bhagavad-Gita“ narează faptele de glorie ale războiului dintre fiii regelui Pandu și războinicii Kauravas. Pe câmpul de bătaie de la Kurukshetra, prinții Arjuna și Bhagavat sunt pregătiți să-și conducă oștile în bătălie.

Dincolo de poveste, poemul ca atare, structurat în 700 de distihuri, conferă temeiul filosofiei și practicii Hatha Yoga, cea mai răspândită formă a disciplinei yoga în Occident.