0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Religie
  3. Cărți: Hinduism
  4. Vaisesika Sutra
Carte

Vaisesika Sutra

Vaisesika Sutra. Editura Herald

Filosofia realistă a Indiei antice

Autor(i): Kanada
Editura: Herald
Colecţia: Cărți fundamentale
Anul apariţiei: 2010
Pagini: 176 (13x22 cm)
Preţ: 24,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Vaisesika Sutra“ reprezintă unul dintre cele mai vechi texte filosofice ale Indiei.

Deși nu se cunoaște nimic sigur cu privire la Kanada, legendarul autor al acestui text de o mare lapidaritate, este cert că Vaisesika ia naștere în mediile brahmane, în mediile preoțimii vedice și, în esență, reflectă interesul membrilor acestei caste în a găsi un răspuns la întrebările legate de finalitatea ultimă a vieții.

Sistemul filosofic al școlii se înserează în contextul ideologic al Indiei antice, probabil pre‑budhiste, și nu încearcă atât să producă o revoluție în acest context, cât, mai degrabă, să elaboreze și să detalieze anumite aspecte ideologice tradiționale, ținând în special de sistemul cosmologic.

În plan etic, soteriologic și religios, școala preia în general o tradiție deja existentă. Ca orice școală filosofică din India, și sistemul Vaisesika are un obiectiv soteriologic și anume eliberarea individului.

Caracteristica școlii este o anumită „moderație“, atât în ceea ce privește analiza cosmologică cât și în privința atitudinii soteriologice.

Vaisesika nu propune o filozofie radicală, o reducție ontologică profundă, care ar depăși cu mult opinia simțului comun și care ar descoperi teorii ontologice radicale, ci, mai degrabă, cosmologia se articulează pe fondul unei metafizici realist‑pluraliste destul de apropiate de ontologia asumată, într‑un mod implicit, de simțul comun.

Numele „Vaisesika“ provine de la termenul „visesa“ - „particularitate“, un termen important pentru sistemul filosofic al școlii, însă rațiunile pentru care școala a ajuns să fie cunoscută sub acest nume sunt greu de precizat.

O posibilă explicație ar fi aceea că, datorită orientărilor sale pluralist‑realiste, școala a trebuit să accentueze destul de mult asupra „particularităților“, asupra „specificului“ (visesa) fiecărei categorii a existenței; de la acest accent pus asupra „specificității“ (Vaisesika) experienței ar putea proveni și denumirea sub care școala a devenit cunoscută.

S‑a emis și ipoteza cum că ar exista o înrudire între atomismul susținut de Vaisesika și denumirea școlii; filosofia acestei școli consideră că fiecare atom reprezintă o individualitate absolută, o particularitate ireductibilă (visesa).

De‑a lungul timpului, în polemicile dintre diversele sisteme filosofice indiene, atomismul a fost considerat drept elementul doctrinar definitoriu al școlii Vaisesika.

De altfel, și numele lui Kanada a fost uneori interpretat ca „cel care se hrănește cu atomi“ (kana‑bhuk), dovadă a statutului definitoriu ce i‑a fost atribuit atomismului în raport cu școala Vaisesika.