0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. 24 decembrie 1989 în Studioul IV al TVR
Carte

24 decembrie 1989 în Studioul IV al TVR

Dreptul la replică! Cu televizorul ați mințit poporul!

Autor(i): Teodor Brateș,
Editura: Integral
Colecţia: Martor
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 372 (17x24 cm)
Preţ: 59,99 Lei
Disponibilitate: în stoc

Acad. Florin Constantiniu a emis următoarele considerații despre lucrările domnului Teodor Brateș:

„Pentru mine, ca istoric, cartea aceasta are trei mari însușiri. Prima e aceea că dl Teodor Brateș, deși este doctor în economie, desfășoară o anchetă cu toate mijloacele specifice ale cercetătorului istoric. Și dacă, de pildă, citiți capitolul despre tragedia de la Otopeni, care este atât de controversată și care a făcut obiectul atâtor discuții, o să vedeți că modalitatea de analiză a mărturiilor e aceea a criticii istorice de surse, încât, spuneam adineauri, când am venit aici, dl Teodor Brateș ne-a luat puțin meseria noastră, a istoricilor, prin această înzestrare de profesionist al istoriei.

În al doilea rând, cartea aceasta nu se limitează la mărturia personală a d-lui Brateș, ci convoacă un șir întreg de alte mărturii, fie că este vorba de stenograme, de interviuri, care sunt puse la îndemâna cititorului, pentru a-și forma el însuși o opinie în legătură cu aceste evenimente care sunt atât de controversate. Dl Teodor Brateș nu s-a speriat de obstacolele acestea, ci ne-a adus mărturia domniei-sale, care, confruntată cu celelalte, îi ajută pe cercetători să încerce să pătrundă spre deslușirea adevărului.

În sfârșit, a treia calitate a acestei cărți este faptul că ea nu se limitează la ceea ce scrie în subtitlul ei. Colegul Răzvan Theodorescu a discutat de mai multe ori despre problema tranzacționismului în istoria românilor și a arătat că tranzacționismul, cu părțile lui bune și rele, a jucat un rol foarte important în trecutul nostru. Aș spune că tranzacționismul este tot atât de puternic și în perioada postdecembristă, cu avantaje extraordinare pentru cei care îl practică fără nici un fel de scrupul.

Ei bine, dl Teodor Brateș NU aparține acestei categorii. Și tocmai de aceea, omul acesta, cu asemenea înzestrare intelectuală, care ar fi putut să ocupe cu cinste orice post de înaltă răspundere în ierarhia acestei țări, în conducerea acestei țări, a preferat, atunci când a văzut cum evoluează lucrurile, să se retragă din nou în culise și să mediteze ca un înțelept, ca un Cincinatus revenit la coarnele plugului, să mediteze asupra momentelor acestea atât de importante la care a fost părtaș.

Și cred că, astăzi, bucuria de a fi jucat un rol atât de important în decembrie 1989 îi este umbrită când vede cum e instrumentalizată memoria acestui eveniment. Eu vă mărturisesc, când văd acum această redeschidere penală a dosarelor din decembrie, când văd cine face ancheta și pe cine anchetează, nu pot să nu spun că, într-adevăr, ca la noi la nimeni.

Dar să sperăm că lucrurile acestea sunt trecătoare. Noi, istoricii, păstrăm acest optimism fiindcă știm că nimic nu este veșnic în istorie și aș spune că în optimismul acesta al nostru suntem reconfortați de mărturia și de prezența unor oameni de valoarea d-lui Teodor Brateș.“

Cuprinsul cărţii: „24 decembrie 1989 în Studioul IV al TVR“

  • TVR-L pe „masa de operație“ (diagnostic corect, intervenție rapidă, soluție radicală)
  • Speranța se întreține la „foc mare“
  • De la Arca lui Marconi la vasul de croazieră al lui Belin
  • „De la lume adunate…“
  • Din depozitele memoriei la „haznaua“ publică
  • „Tteoria conspirației“ în varianta dâmbovițeană, mereu modificată și completată
  • Întâlnirea și despărțirea… Lungimilor de undă
  • După 10, 20, 30 de ani, amintirile aproximative și aproximațiile memorialistice
  • Micile „amănunte“ uitate
  • Zidurile au urechi, urechile au ziduri
  • Aproape de „fază“, departe de „țintă“
  • …Din totdeauna pentru totdeauna