0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. Călătorie în România
Carte

Călătorie în România

Călătorie în România. Editura Humanitas
Autor(i): Sacheverell Sitwell
Editura: Humanitas
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 248 (13x20 cm)
Preţ: 26,01 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


În 1937, scriitorul britanic Sacheverell Sitwell a fost invitat de familia de vechi boieri Callimachi să ne viziteze țara. Rod al unui aranjament privat, călătoria unui cetățean britanic atât de cultivat și de pătrunzător s-a dovedit mai fructuoasă decât orice acțiune de propagandă culturală pusă la cale de vreun minister de resort.

Peste nici un an, Sitwell a publicat la Londra volumul Roumanian Journey, splendid tipărit și legat, îmbogățit cu fotografii în alb-negru de o frumusețe extraordinară, pe care ediția de față le recuperează în bună parte.

Cartea lui Sacheverell Sitwell este un document complex și emoționant despre România interbelică, așa cum apare ea unui călător străin, și nu cum suntem prea adesea tentați să o supraidealizăm dintr-o perspectivă prea românocentristă.

Este o Românie aflată, la acea vreme, la cea mai mare întindere teritorială și, în consecință, la cea mai diversă înfățișare culturală și etnografică, un regat prosper și tolerant, deopotrivă modern și tradițional, în care toți locuitorii săi trăiesc în liniște și pace.

Și totuși interesul documentar al acestei cărți aproape că este pus în umbră de emoția sfâșietoare de a descoperi, prin ochii unui călător străin, un paradis pierdut pentru totdeauna.