0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. De pe Valea Motrului
Carte

De pe Valea Motrului

De pe Valea Motrului. Editura Corint
Cumpăr

Povești cu boieri, panduri și mirese codane

Autor(i): Sarmiza Cretzianu
Editura: Corint
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 162 (13x20 cm)
Preţ: 24,90 Lei
Disponibilitate: în stoc

Încă mai există urmași ai familiilor descrise de Sarmiza Cretzianu. Ea a fost prima care a înțeles pericolul dispariției acestei mici «elite nobiliare» locale și a căutat să salveze, în această carte-document, o parte din vechiul suflet oltenesc — mărturii ale unor vremuri tulburi, de zaveră, când turcii făceau legea, profitând de slăbiciunile ultimilor domni fanarioți.

Sunt anii de glorie ai lui Tudor Vladimirescu, apoi de treptată modernizare a societății, la care nici boierimea de pe Valea Motrului nu putea să rămână nepăsătoare.

Să nu uităm că acești boiernași, cu tot «exotismul» lor, au fost cei care, prin acțiunile lor și ale urmașilor, au contribuit la modernizarea statului român.

Alin Saidac

Puțini oameni din zilele noastre cunosc Valea Motrului și mai puțini sunt cei care au auzit de boierii de la Motru și de întâmplările petrecute pe timpul când mănunchiul de evgheniști de pe malurile Motrului era în floare. Rari sunt acei ce-și mai amintesc ale cui erau conacele astăzi părăsite și mai cunosc fapte și povești de pe vremuri.

Chiar urmașii boierilor de Motru, goniți de lipsa de pământ, surghiuniți la orașe, slujbași necunoscuți sau pierde-vară, nu mai știu nimic despre strămoșii lor și despre locurile pe care le-au părăsit.

Ici-colo câte o cucoană bătrână sau o fostă slugă la vreo curte își mai aduce aminte de vremurile de strălucire ale boierilor de Motru.

Sarmiza Cretzianu