0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Istorie
  3. Invazie Praga 68
Carte

Invazie Praga 68

Invazie Praga 68. Editura Art
CumpărDetalii carte

Autor(i): Josef Koudelka
Editura: Art
Colecţia: Cărţi ilustrate
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 294 (24x32 cm)
Preţ: 69,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Albumul de fotografie „Invazie Praga 68“, de Josef Koudelka.

În timpul celor şapte zile din august 1968, când armatele statelor semnatare ale Pactului de la Varşovia au invadat Cehoslovacia, Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reuşit ulterior să le scoată din ţară.

Fotografiile lui au fost publicate de agenţia Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaţionale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără ca numele autorului să fie menţionat.

În acelaşi an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim“ medalia de aur Robert Capa.

De-abia în 1984, după moartea tatălui său, când ameninţarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, şi-a revăzut arhiva după patruzeci de ani şi a ales, pentru această carte, 249 de fotografii, majoritatea nefiind până acum publicate.

Cartea cuprinde, de asemenea, textele declaraţiilor oficiale, mărturii din perioada respectivă şi un studiu despre evenimentele din august 1968.