0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Istorie
  3. Leul de la Şişeşti
Carte

Leul de la Şişeşti

Leul de la Şişeşti. Editura Şcoala Ardeleană
CumpărDetalii carte

De ce s-a prăbuşit Monarhia Austro-Ungară

Autor(i): Tiron Albani
Editura: Şcoala Ardeleană
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 270 (13x20 cm)
Preţ: 30,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Dr. Vasile Lucaciu nu este o mare figură istorică pentru că a fost „un luptător pentru drepturile românilor“, astfel de luptători, azi trecuţi în uitare sau semi-uitare, fiind cu sutele şi miile în Transilvania imperială, ci pentru că şi-a înţeles cu o exactitate matematică timpul istoric în care a trăit.

Nu a intuit, a înţeles în urma unor observaţii proprii şi analize la rece că Monarhia Austro-Ungară se va prăbuşi într-un timp foarte scurt, în timpul vieţii sale.

Nu a fost singurul român transilvănean care a gândit în felul acesta, însă el a spus-o mai apăsat decât alţii şi a fost dispus să plătească orice preţ pentru crezul său.

Vasile Lucaciu nu a fost nici prevestitor, nici nu a avut darul profeţiei mai mult decât alţi intelectuali transilvăneni. El a fost o minte lucidă, un observator atent al vremurilor sale.

Dacă un Aurel C. Popovici vedea o şansă pentru românii ardeleni în formarea unei Austrii Mari, dr. Vasile Lucaciu nu a pus nicio clipă la îndoială unica variantă câştigătoare, alipirea Transilvaniei la România.

De aici, din acest unic gând, din această obsesie, i-a venit forţa. Avea convingerea fermă că Imperiul se va prăbuşi, iar naţiunile vor urma calea autodeterminării.

Chiar dacă din punct de vedere politic, după Unire, şi-a făcut mulţi adversari, contemporanii nu şi-au pierdut respectul faţă de bătrânul leu de la Şişeşti.