0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. Leul de la Șișești
Carte

Leul de la Șișești

Leul de la Șișești. Editura Școala Ardeleană
Cumpăr

De ce s-a prăbușit Monarhia Austro-Ungară

Autor(i): Tiron Albani
Editura: Școala Ardeleană
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 270 (13x20 cm)
Preţ: 30,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Dr. Vasile Lucaciu nu este o mare figură istorică pentru că a fost „un luptător pentru drepturile românilor“, astfel de luptători, azi trecuți în uitare sau semi-uitare, fiind cu sutele și miile în Transilvania imperială, ci pentru că și-a înțeles cu o exactitate matematică timpul istoric în care a trăit.

Nu a intuit, a înțeles în urma unor observații proprii și analize la rece că Monarhia Austro-Ungară se va prăbuși într-un timp foarte scurt, în timpul vieții sale.

Nu a fost singurul român transilvănean care a gândit în felul acesta, însă el a spus-o mai apăsat decât alții și a fost dispus să plătească orice preț pentru crezul său.

Vasile Lucaciu nu a fost nici prevestitor, nici nu a avut darul profeției mai mult decât alți intelectuali transilvăneni. El a fost o minte lucidă, un observator atent al vremurilor sale.

Dacă un Aurel C. Popovici vedea o șansă pentru românii ardeleni în formarea unei Austrii Mari, dr. Vasile Lucaciu nu a pus nicio clipă la îndoială unica variantă câștigătoare, alipirea Transilvaniei la România.

De aici, din acest unic gând, din această obsesie, i-a venit forța. Avea convingerea fermă că Imperiul se va prăbuși, iar națiunile vor urma calea autodeterminării.

Chiar dacă din punct de vedere politic, după Unire, și-a făcut mulți adversari, contemporanii nu și-au pierdut respectul față de bătrânul leu de la Șișești.