Text, timp și teritoriu. Redescifrarea culturii evreiești
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 280 (13x20 cm)
Preţ: 39,95 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Cuvânt înainte de Mihai‑Răzvan Ungureanu
Jeremy Schonfield oferă o nouă perspectivă asupra culturii ebraice, axată pe modul în care au fost percepute textul, timpul și teritoriul în ritualurile și gândirea iudaice de la începuturi până în prezent.
Analizând textele liturgice, cartea de rugăciuni și calendarul sărbătorilor ebraice, autorul arată că, deși memoria colectivă evreiască are un caracter sacru, ea este în același timp conectată cu realitatea trăită.
Dacă „teritoriul“, în absența elementului fizic, se confundă metaforic cu însăși Torah, „timpul“ – și deci „istoria“ – are altă valoare, care se revendică exclusiv de la narațiunea subsumată Pentateuhului.
„Istoria“ evreilor, așa cum o înțelegem astăzi – ca scriere despre trecut sau ca istoriografie –, e mult mai nouă decât interpretarea rabinică a „timpului“ și este exclusiv produsul Iluminismului, cumva sincronă cu istoriografia modernă europeană (adică creștină). Trecutul este o paradigmă a identității și despre aceasta este vorba în rândurile pe care vi le punem astăzi în față.