0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărţi: Legumicultură
  4. Ceapa, usturoiul şi prazul
Carte

Ceapa, usturoiul şi prazul

Ceapa, usturoiul şi prazul. Editura Andreas
CumpărDetalii carte

Cultivare, recoltare, valorificare

Autor(i): Ioan Stavre
Editura: Andreas
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 160 (13x20 cm)
Preţ: 8,50 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cultivare | Creştere | Recoltare | Valorificare

Ediţie pentru începători şi avansaţi din seria: Fermă.

Începem cu un îndemn: Mâncaţi ceapă, praz şi usturoi!

Aceste legume: ceapa, prazul şi usturoiul fac un trio imbatabil, cu imense beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. Ceapa, usturoiul şi, mai nou, prazul sunt dintr-e cele mai apreciate şi mai folosite legume în orice bucătărie. În plus, dacă oamenii ar cunoaşte nu doar gustul lor delicios în mâncăruri, ci şi efectele lor benefice pentru organism, atunci ar fi mai sănătoşi, spun specialiştii.

„Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, dar şi vitaminele A şi E, fac din usturoi şi ceapă nişte legume importante pentru o alimentaţie sănătoasă. Recomand usturoi şi ceapă în cantităţi moderate şi celor care ţin cure de slăbire, tocmai pentru conţinutul de minerale şi pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. De semenea au şi proprietăţi antimicrobiene“, spune nutriţionistul Luiza Pârvu.

Prazul este cea mai calorică legumă din seria: ceapă, praz şi usturoi. În 100 de grame de legumă sunt 50 de calorii, dar are în schimb capacitatea de a tăia senzaţia de foame. Prazul este foarte bogat în fibre, în potasiu, fier, vitaminele C, PP şi B6, magneziu şi claciu. Este un inamic adevărat impotriva arteriosclerozei, tulburărilor cardiace, afecţiunilor respiratorii, acneei, viermilor intestinali etc.

Din cuprins:

  • CULTIVAREA CEPEI
    • Particularităţi botanice şi biologice ale cepei;
    • Componenta chimico-energetică;
    • Clasificări;
    • Clasificarea cepei după culoare;
    • Pretenţiile cepei în ceea ce priveşte plantele premergătoare;
    • Pretenţiile cepei în ceea ce priveşte factorii de mediu;
    • Solariile şi serele;
    • Cultura cepei verzi (stufat);
    • Cultura de ceapă forţată în sere;
    • Cultura de ceapă asociată;
    • Cultura cepei uscate prin arpagic;
    • Producerea arpagicului;
    • Cultura cepei prin semănat direct (ceaclama);
    • Cultura cepei verzi în câmp;
    • Cultura cepei de apă (prin răsad);
    • Cultivarea cepei în ghiveci;
    • Cultura cepei de Egipt;
    • Cultura cepei de tuns;
    • Cultivarea cepei franţuzeşti;
    • Soiuri de ceapă albă;
    • Soiuri de ceapă galbenă;
    • Soiuri de ceapă roşie;
    • Soiuri de ceapă verde;
    • Combaterea bolilor şi dăunătorilor.
  • CULTIVAREA USTUROIULUI
    • Particularităţi botanice şi biologice ale usturoiului;
    • Componenta chimico-energetică;
    • Pretenţiile usturoiului în ceea ce priveşte factorii de mediu;
    • Pregătirea terenului pentru cultivarea de usturoi;
    • Cultivarea usturoiului uscat de toamnă prin căţei;
    • Cultivarea usturoiului uscat de toamnă prin bulbi;
    • Cultivarea usturoiului de primăvară prin căţei;
    • Cultura usturoiului pentru stufat;
    • Soiuri de usturoi;
    • Combaterea bolilor şi dăunătorilor.
  • CULTIVAREA PRAZULUI
    • Particularităţi botanice şi biologice ale prazului;
    • Componenta chimico-energetică;
    • Pretenţiile prazului în ceea ce priveşte factorii de mediu;
    • Înfiinţarea culturii de praz;
    • Soiuri de praz;
    • Combaterea bolilor şi dăunătorilor