Aforisme și cugetări despre justiție și nu numai
Editura: Shambala
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 192 (13x20 cm)
Preţ: 24,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Această carte în felul ei unică reprezintă o reflecție profundă asupra dreptății și a gardianului ei social, care este justiția. Ea oglindește totodată relația specială pe care o are autorul cu acest subiect.
Studiul său sistematic ca autodidact și cercetările sale laborioase, care s-au combinat cu unele experiențe spirituale ce au fost aprofundate prin practica Hatha Yoga, Kundalini Yoga, dar și Tantra Yoga, au făcut din Gregorian Bivolaru depozitarul unei cunoașteri aproape enciclopedice, care uneori a depășit cu mult granițele științelor orientale din domeniul sistemului Yoga.
Calea sa în viață, ce a fost presărată cu descoperiri de tot felul și chiar cu unele realizări spirituale extraordinare, s-a întretăiat însă adeseori, într-un mod violent, cu calea cea strâmbă a dreptății omenești și a justiției corupte din România.
Rezultatele nu au fost întotdeauna cele mai fericite pentru el. Experiențele repetate cu care s-a confruntat în închisorile comuniste, precum și experiența sa dramatică inevitabilă cu sistemul de justiție ticăloșit din România comunistă și apoi cu acela din România capitalismului sălbatic au scos la iveală, în locul traumelor pe care toate aceste nedreptăți și injustiții le provoacă în mod obișnuit, doar o mare înțelepciune practică ce s-a concretizat și într-o colecție de aforisme care îl înalță în mod evident, mai ales pe cititorul avizat, cu mult deasupra tumultului vieții cotidiene, chiar dacă toate acestea pleacă din măruntaiele unei vieți.
Scriind aceste aforisme pertinente despre justiție, autorul nu face în fond altceva decât să proiecteze, întocmai precum un sui generis reflector, un fascicul de lumină clară într-un domeniu ce este mai ales acum căzut în desuetudine și obscuritate, într-o societate așa cum este actualmente cea românească.
Multe dintre aceste aforisme reprezintă o veritabilă radiografie, surprinzător de precisă și în același timp subtil nuanțată – așa cum limbajul simbolic – a sistemului judiciar din România.
Cu toate acestea, raportarea și aducerea mai mereu la esență a problemelor face ca multe dintre observațiile oportune ce sunt realizate de autor ca urmare a confruntărilor sale dramatice cu justiția nu numai oarbă, ci și surdă din România să fie niște sugestive invitații la reflecție, inclusiv pentru lucrătorii din orice sistem judiciar din lume.
Concluziile sale edificatoare sunt schițate cu măiestrie, dincolo de micile sau marile probleme ale unor guvernări deja intrate în derivă sau ale unor politicieni aflați, ca să spunem așa, în criză de identitate, astfel că toate acestea se potrivesc și în alte locuri și chiar în alte situații, dar îndeosebi în cazul justiției din România, ce șchioapătă adeseori.
Alături de colecția de aforisme despre justiție, despre justiția la ordin și despre Justiția dumnezeiască imanentă, autorul a considerat potrivit să mai adauge în această lucrare și unele cugetări exemplare despre prostie și despre cei proști, altele despre bine și rău, despre bunătate și răutate, iar în final a inclus câteva aforisme despre adevăr.
Această lucrare reprezintă totodată o mărturie vie și în același timp plină de tâlc atât pentru cei care prin natura preocupărilor lor au, în mod inevitabil, tangență cu gardianul public al adevărului și al dreptății sociale care este justiția, cât și pentru cei care, în conformitate cu rostirea biblică, sunt însetați după Adevărul și Dreptatea lui Dumnezeu.
Cuprinsul cărţii: „Aforisme și cugetări despre justiție și nu numai“
- Cuvânt înainte
- Aforisme și cugetări despre justiție
- Aforisme și cugetări despre justiție și despre justiția la ordin
- Aforisme despre Justiția dumnezeiască imanentă și Legea reciprocității
- Cugetări exemplare despre prostie și despre cei proști
- Aforisme despre bine și rău, despre starea de bunătate și despre starea de răutate
- Aforisme despre adevăr
- Glosar de termeni