0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Politică
  3. Leviatanul
Carte

Leviatanul

Leviatanul. Editura Herald
Autor(i): Thomas Hobbes
Editura: Herald
Colecţia: Cogito
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 544 (14x21 cm)
Preţ: 59,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Leviatanul“ este considerat de mulți una dintre cele mai influente și mai importante opere din istoria intelectuală și politică a Europei, putând fi comparat cu scrieri ale lui Platon, Aristotel, Machiavelli, Hegel și Marx.

Multe dintre subiectele discutate aici de Hobbes – de la elemente care țin de antropologie, epistemologie și psihologie până la conceptul de suveranitate și cel de reprezentare, teoria generării statelor, structura socială și educația, cauzele dizolvării statului și cauzele războiului civil, relația dintre conștiința privată și cea publică, precum și cea dintre Stat și Biserică – au rămas cât se poate de actuale.

Scris într-o perioadă din istoria Angliei în care structurile politice și cele sociale, precum și metodele științei sufereau schimbări și reinterpretări radicale, „Leviatanul“, prin forța argumentului său și prin provocările aduse posterității, a rezistat încercării vremurilor și a contribuit într-o anumită măsură la dezvoltarea lumii moderne.

Leviatanul demonstrează cu precizie geometrică cum să creezi o lume în care indivizii, eliberați de frica de semenii lor și de osânda veșnică, se pot apleca asupra sarcinii lumești, dar pline de satisfacții, a îmbunătățirii propriei sorți. Așa era omul menit să trăiască, într-o stare de libertate, înainte de inventarea zeilor.

Mark Lilla, „The Stillborn God: Religion, Politics, and the Modern West“

Thomas Hobbes a fost primul sociobiolog, cu două sute de ani înainte de Darwin.

Daniel Dennett, „Darwin’s Dangerous Idea“

În ultimele două decenii, antropologii au strâns date despre viața și moartea din societățile prestatale, în loc să accepte stereotipurile călduroase și pozitive. Ce au descoperit? Pe scurt: Hobbes a avut dreptate, Rousseau s-a înșelat.

Steven Pinker, „The Blank Slate“

„Leviatanul“ lui Hobbes este cea mai mare operă de gândire politică scrisă în limba engleză.

John Rawls, „Lectures on the History of Political Philosophy“

Hobbes este întemeietorul politicii moderne. Prin urmare, înțelegerea științei politice hobbesiene este precondiția de bază pentru orice înțelegere radicală a politicii moderne.

Leo Strauss

„Leviatanul“ este cea mai mare, poate singura, capodoperă de filosofie politică scrisă în limba engleză, iar istoria civilizației noastre nu ne poate oferi decât puține opere cu o cuprindere și o prestanță asemănătoare. În consecință, „Leviatanul“ nu trebuie judecat decât potrivit celor mai înalte standarde și nu trebuie luat în considerare decât în cel mai larg context.

Michael Oakeshott

Meritele lui Hobbes ies mai pregnant în evidență dacă-l privim în contrast cu filosofii politici de dinaintea sa. El este total debarasat de superstiții; nu își derivă argumentele din ceea ce s-a petrecut cu Adam și Eva în vremea Căderii.

Discursul său este clar și logic; etica sa, că o fi bună sau rea, este complet inteligibilă și nu comportă folosirea de concepte dubioase. Pe lângă Machiavelli, care este însă mult mai limitat, el este primul autor cu adevărat modern în perimetrul teoriei politice. Acolo unde greșește, greșește din pricina simplificării excesive, și nu pentru că baza gândirii sale ar fi nerealistă sau fantezistă. Din acest motiv, merită încă și astăzi să fie combătut.

Bertrand Russell, „Istoria filosofiei occidentale“