0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Politică
  3. Leviatanul
Carte

Leviatanul

Leviatanul. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Thomas Hobbes
Editura: Herald
Colecţia: Cogito
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 544 (14x21 cm)
Preţ: 54,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Leviatanul“ este considerat de mulţi una dintre cele mai influente şi mai importante opere din istoria intelectuală şi politică a Europei, putând fi comparat cu scrieri ale lui Platon, Aristotel, Machiavelli, Hegel şi Marx.

Multe dintre subiectele discutate aici de Hobbes – de la elemente care ţin de antropologie, epistemologie şi psihologie până la conceptul de suveranitate şi cel de reprezentare, teoria generării statelor, structura socială şi educaţia, cauzele dizolvării statului şi cauzele războiului civil, relaţia dintre conştiinţa privată şi cea publică, precum şi cea dintre Stat şi Biserică – au rămas cât se poate de actuale.

Scris într-o perioadă din istoria Angliei în care structurile politice şi cele sociale, precum şi metodele ştiinţei sufereau schimbări şi reinterpretări radicale, „Leviatanul“, prin forţa argumentului său şi prin provocările aduse posterităţii, a rezistat încercării vremurilor şi a contribuit într-o anumită măsură la dezvoltarea lumii moderne.

Leviatanul demonstrează cu precizie geometrică cum să creezi o lume în care indivizii, eliberaţi de frica de semenii lor şi de osânda veşnică, se pot apleca asupra sarcinii lumeşti, dar pline de satisfacţii, a îmbunătăţirii propriei sorţi. Aşa era omul menit să trăiască, într-o stare de libertate, înainte de inventarea zeilor.

Mark Lilla, „The Stillborn God: Religion, Politics, and the Modern West“

Thomas Hobbes a fost primul sociobiolog, cu două sute de ani înainte de Darwin.

Daniel Dennett, „Darwin`s Dangerous Idea“

În ultimele două decenii, antropologii au strâns date despre viaţa şi moartea din societăţile prestatale, în loc să accepte stereotipurile călduroase şi pozitive. Ce au descoperit? Pe scurt: Hobbes a avut dreptate, Rousseau s-a înşelat.

Steven Pinker, „The Blank Slate“

„Leviatanul“ lui Hobbes este cea mai mare operă de gândire politică scrisă în limba engleză.

John Rawls, „Lectures on the History of Political Philosophy“

Hobbes este întemeietorul politicii moderne. Prin urmare, înţelegerea ştiinţei politice hobbesiene este precondiţia de bază pentru orice înţelegere radicală a politicii moderne.

Leo Strauss

„Leviatanul“ este cea mai mare, poate singura, capodoperă de filosofie politică scrisă în limba engleză, iar istoria civilizaţiei noastre nu ne poate oferi decât puţine opere cu o cuprindere şi o prestanţă asemănătoare. În consecinţă, „Leviatanul“ nu trebuie judecat decât potrivit celor mai înalte standarde şi nu trebuie luat în considerare decât în cel mai larg context.

Michael Oakeshott

Meritele lui Hobbes ies mai pregnant în evidenţă dacă-l privim în contrast cu filosofii politici de dinaintea sa. El este total debarasat de superstiţii; nu îşi derivă argumentele din ceea ce s-a petrecut cu Adam şi Eva în vremea Căderii.

Discursul său este clar şi logic; etica sa, că o fi bună sau rea, este complet inteligibilă şi nu comportă folosirea de concepte dubioase. Pe lângă Machiavelli, care este însă mult mai limitat, el este primul autor cu adevărat modern în perimetrul teoriei politice. Acolo unde greşeşte, greşeşte din pricina simplificării excesive, şi nu pentru că baza gândirii sale ar fi nerealistă sau fantezistă. Din acest motiv, merită încă şi astăzi să fie combătut.

Bertrand Russell, „Istoria filosofiei occidentale“