0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Politică
  3. Uitaţi în inima României
Carte

Uitaţi în inima României

Uitaţi în inima României. Editura
CumpărDetalii carte

Aspecte actuale ale convieţuirii româno-maghiare în judeţele Covasna şi Harghita

Autor(i): Dan Tănasă
Editura: Eurocarpatica
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 500 (17x24 cm)
Preţ: 50,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Cartea domnului Dan Tănasă, „Uitaţi în inima României“, demonstrează realitatea discriminării românilor din judeţele Covasna şi Harghita, cu următoarele caracteristici: este un fenomen de masă, instituţionalizat, cu fapte de discriminare efectuate în mare parte de membrii U.D.M.R. în calitatea lor de primari, preşedinţi de consilii, directori de şcoli şi instituţii de cultură sau ale administraţiei centrale.

Discriminarea românilor pe criterii etnice, din cele două judeţe, este sistematică.

Acad. Dinu C. Giurescu

Lucrarea lui Dan Tănasă este un strigăt al imperativului regăsirii de sine a dimensiunii profunde a spaţiului civic românesc; identitatea naţională, reacţie la practica umilinţei de a român în România.

Da, la început de secol XXI, în România, a-ţi arma identitatea este un lux pentru români (nu pentru alţii). Şi da, nearmarea identităţii nu este o opţiune, ci vine la pachet cu prezervarea unor drepturi fundamentale, inclusiv a drepturilor omului.

În acelaşi timp, lucrare domnului Dan Tănasă este şi un ghid de practică cetăţenească în condiţiile în care instituţiile statului au abandonat societatea. Este un ghid de acţiune, model de gândire şi asumare a apartenenţei la o ţară care nu respinge nicio comunitate, dimpotrivă.

Din acest punct de vedere, putem spune liniştiţi că lucrarea - în sensul de muncă civică, este tot atât de bună pentru maghiari, cât şi pentru români. Pentru că suntem aici la răscruce de vânturi, împreună.

Dar pentru asta, elitele trebuie să respecte drepturile elementare ale individului. Şi cel mai important este cel la identitate.

Prof. univ. dr. Radu Baltasiu