0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Dezvoltare personală
 3. Cărţi: Autoeducare
 4. Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin
Carte

Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin

Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin. Editura ACT şi Politon
Detalii carte

12 secrete pentru o viaţă mai bună

Autor(i): Ruth Soukup
Editura: ACT şi Politon
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 233 (15x23 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Autoarea cărţii „Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin: 12 secrete pentru o viaţă mai bună“ abordează spectrul cheltuirii şi economisirii banilor, dintr-o perspectivă creştină, oferind exemple de pilde şi citate care vin întru susţinerea principiilor pe care ea le exprimă.

Această carte se bazează pe lecţii dure, învăţate din propriile greşeli ale autoarei. Ea spune: „Pentru că sunt creştină, se bazează, de asemenea pe ce m-a învăţat Biblia despre viaţa bună şi, ca atare, include unele versete biblice. Sper şi mă rog să fii provocat(ă) în timp ce citeşti această carte – provocat(ă) să-ţi reevaluezi priorităţile şi să faci modificările necesare care vor avea ca rezultat nu numai un cont bancar mai mare, ci şi o viaţă mai bună, plină de mulţumire, sens şi bucurie. Nu va fi uşor, schimbarea de durată presupune muncă grea, dar te rog să mă crezi când îţi spun că recompensele merită efortul.“

„Nicio slugă nu poate să slujească la doi stăpâni. Fiindcă sau pe unul va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va ţine şi pe celălalt îl va dispreţui. Nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui Mamona.“ (Luca 16:13)

Supraconsumul şi satisfacerea necontrolată a oricăror dorinţe – fie că este vorba de mâncare, alcool, droguri sau posesiuni – îi vor distruge pe oameni, în cele din urmă. Cheltuitul în exces şi dorinţa de a avea mai mult sunt dependenţe ca oricare altele, care trebuie temperate pentru a putea supravieţui.

Cu ajutorul acestei cărţi vă puteţi dezvolta disciplina de a controla cheltuielile, de a consuma mai puţin, de a vă încadra într-un buget anume sau de a economisi pentru viitor. Nu puteţi avea o viaţă cu adevărat productivă, mulţumită şi plină de bucurie, dacă finanţele voastre sunt un haos. O viaţă bună şi stabilitatea merg mână în mână.

Alte detalii despre cartea „Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin“

Trăiţi bine

„Aceia care vor să se îmbogăţească, dimpotrivă, cad în ispită, în laţ, şi în multe pofte nesăbuite şi vătămătoare care cufundă pe oameni în prăpăd şi pierzare. Căci iubirea de bani e rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după aceasta, au rătăcit de la credinţă şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri“ (Apostolul Pavel)

Propria transformarea a autoarei acestei cărţi din dependentă de cumpărături într-un expert în „economisirea banilor“, nu s-a produs peste noapte. „Nu m-am trezit într-o dimineaţă declarând: Astăzi nu-mi mai pasă de lucrurile din această lume. Astăzi nu mai cumpăr, nu mai tânjesc şi nu mai încerc să-mi umplu viaţa cu lucruri care nu satisfac.“

Ruth Soukup spune că deşi vrea să creadă că această carte vă poate schimba vieţile, realitatea este că adevărata schimbare va veni numai prin rugăciune. În această carte, autoarea vorbeşte despre alegerea mulţumirii, despre cum să vă găsiţi punctul optim, despre cum să vă stabiliţi ţeluri, cum să deveniţi mai disciplinaţi, cum să vă eliberaţi viaţa de dezordine, să vă stabiliţi un buget, să economisiţi mai mulţi bani pentru mâncare, să vă păstraţi casa curată, să învăţaţi să apreciaţi tot ce banii nu pot cumpăra.

Cum consideraţi că vă afectează accentul pe care societatea îl pune pe avere, succes şi posesiuni? Vă regăsiţi deseori tânjind după lucruri mai bune şi mai frumoase? Identificaţi orice schimbări pe care aveţi nevoie să le faceţi în dorinţele şi motivaţiile cele mai profunde ale voastre. Dedicaţi-vă timp, în fiecare zi, să vă rugaţi pentru transformare. Dumnezeu vă va schimba inima.

Uneori, spune autoarea, lumea pare o reclamă imensă, care conspiră să spună că încă nu aveţi ce e necesar pentru fericire şi succes. Ideea că ceea ce aveţi este destul, este promovată foarte rar. Mulţumirea, nu vinde.

Conform acestei cărţi este esenţial să vă clarificaţi ce anume este important în vieţile voastre, altfel este uşor să fiţi purtaţi pe val de orice vă iese în cale. Stabilirea propriilor priorităţi este doar primul pas. Ca fiinţe umane, oricât de mult aţi avea, e uşor să vedeţi ce face, ce este sau ce are altcineva şi să vă doriţi dintr-odată acel ceva pentru voi înşivă.

Adevărata mulţumire nu va fi găsită niciodată dacă priviţi afară. Dacă vă luptaţi cu dorinţa de a avea lucrurile pe care le vedeţi în jurul vostru, trebuie să renunţaţi la a vă mai uita. Succesul sau talentul altui om nu îl neagă pe al vostru.

„Avem felurite daruri, după harul ce ni s-a dat.“ (Romani 12:6)

„E uşor să ne aducem grijile şi cererile înaintea lui Dumnezeu. Uneori tratăm rugăciunea ca pe un restaurant fast-food, lătrând comanda ca să intrăm, să ieşim şi să terminăm odată. Ăă, bine, în regulă, Doamne… Aş vrea nişte bunăvoinţă, binecuvântări şi o porţie dublă de răbdare astăzi. O, şi ce-ar fi să dai de la tine şi puţină vindecare?

Ocolirea ispitei de a dori mai mult înseamnă şi ocolirea ispitei de a cumpăra mai mult. Cu ajutorul acestei cărţi puteţi învăţa că o viaţă de reală mulţumire este o viaţă pentru care trebuie să trudiţi şi una pe care trebuie să o alegeţi activ. Acordaţi-vă timp să vă identificaţi priorităţile şi să ştiţi ce contează cu adevărat în viaţă. Unde se află pasiunea voastră? Ce vă place să faceţi cel mai mult?

Punctul optim este acel moment special în care sunteţi capabili să faceţi ce simţiţi cel mai multsunteţi meniţi să faceţi, acel ceva ce iubiţi, acel ceva la care sunteţi grozavi, acel ceva care face ca viaţa să merite să fie trăită.

Există o diferenţă mare între a dori ce nu aveţi doar de dragul de a dori mai mult şi a dori să faceţi altceva pentru că ştiţi că acolo sunteţi meniţi să fiţi. De cele mai multe ori este dificil a găsi echilibrul între a tânji sănătos după ceva mai mult şi a alege pacea, oricare ar fi circumstanţele ei.

Oricare ar fi etapa vieţii în care vă aflaţi, aveţi oportunităţi să învăţaţi mai mult, să vă dezvoltaţi mai mult, să dăruiţi mai mult. Dacă vă găsiţi punctul optim, înseamnă să ascultaţi acea voce firavă din interiorul vostru care spune: Scoate ce e mai bun din ceea ce eşti acum. Învaţă. Creşte. Dezvoltă cine eşti şi ce eşti.

Orice om este binecuvântat cu un set de daruri şi abilităţi speciale. Toate darurile vin de la Dumnezeu, pentru a-L sluji şi a-L slăvi: „Darurile sunt felurite, dar acelaşi Duh. Şi felurite slujiri sunt, dar acelaşi Domn. Şi lucrările sunt felurite, dar este Acelaşi Dumnezeu care lucrează toate în toţi“. (1 Corinteni 12:4-6)

Poate că încă nu ştiţi care este punctul vostru optim. Poate că vă îngrijoraţi că nu sunteţi încă suficient de buni sau de deştepţi sau organizaţi. Ruth Sokup spune că saltul cel mai palpitant pe care îl puteţi face vreodată este să vă aruncaţi în necunoscut şi să urmaţi un vis chiar dacă încă nu ştiţi dacă are să se împlinească.

Autoarea acestei cărţi vă provoacă să vă găsiţi acel punct optim. Petreceţi puţin timp gândindu-vă la visurile şi pasiunile voastre. Petreceţi apoi ceva timp ascultându-vă nemulţumirile. Luaţi în considerare propriile daruri şi talente. Care sunt domeniile voastre de competenţă? Aprindeţi-vă scânteia dinăuntru şi oferiţi-vă permisiunea să încercaţi, să săriţi cu capul înainte, chiar dacă asta înseamnă să riscaţi eşecul.

„Descoperă mai întâi cine eşti, abia apoi îmbracă-te corespunzător.“ (Epictet)

Ruth Soukup spune că este sigură că fiecare om se poate gândi la cel puţin o persoană din viaţa sa care are mult succes, care este extrem de ambiţioasă şi orientată spre atingerea ţelurilor. Este persoana care lansează clişee uzate precum: „Pentru a avea succes nu trebuie decât să îţi stabileşti nişte ţeluri“ sau „propune-ţi să atingi luna de pe cer şi chiar dacă dai greş. Vei ateriza printre stele.“ Acea persoană e aproape ca şi cum ar fi descoperit un ghid secret al vieţii. V-aţi întrebat vreodată ce anume o deosebeşte pe acea persoană de ceilalţi?

Oamenii cei mai fericiţi, cei mai de succes şi cei mai împliniţi, chiar au un ghid secret pentru vieţile lor. Şi-au făcut timp să vizualizeze cum ar arăta vieţile lor dacă nimic nu le-ar sta în cale.

„Nu e suficient să ai o viziune în minte despre cum ţi-ai dori să poată fi viaţa ta. Nu e suficient să ai o imagine vagă sau un vis nedesluşit, cu ochii deschişi, despre ce ţi-ar plăcea să realizezi într-o zi. Trebuie chiar să-ţi faci timp – fie că e vorba de cinci minute sau de cinci ore – să le aşterni pe hârtie. Dacă îţi faci timp să aşterni pe hârtie viziunea ta asupra viitorului, nu doar că eşti forţat să te autoevaluezi şi să decizi ce e mai important, ci eşti motivat şi să dai curs acelor visuri. Dacă le aşterni pe hârtie, le faci reale. Şi, odată ce sunt reale, nu le poţi ignora.“

Iată câteva ponturi practice de dezvoltare personală, pe care Ruth Soukup le oferă pentru stabilirea eficace şi concretă a ţelurilor:

 • Clarificaţi-vă obiectivul;
 • Fixaţi-vă un termen limită;
 • Fragmentaţi ţelurile mari;
 • Urmăriţi-vă progresul;
 • Creaţi răspundere;
 • Sărbătoriţi-vă succesul.
Mai puţine lucruri înseamnă mai multă bucurie.„Sunt atâtea momente în care cumpăr lucruri pentru că sunt plictisită sau nefericită, doar ca să umplu golul.“Lucrurile nu sunt rele sau periculoase, însă într-o lume în care se exprimă mereu ideea că ceea ce aveţi nu este suficient de bun, iubirea de lucruri vă poate consuma atât de uşor. Goana după toate aceste lucruri (mai multe jucării, haine mai drăguţe, maşină mai mare şi mai frumoasă, calculator mai nou etc.) vă face să uitaţi tot ce contează de fapt.

Cheltuiţi mai puţin

„Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu-i avem, pentru a impresiona oameni pe care nu-i simpatizăm“. (Dave Ramsey)

Pentru unii oameni, acea tendinţă de a cheltui în exces se extinde până la un teritoriu şi mai periculos – acela al unei dependenţe serioase de cumpărături sau o tulburare de cumpărat compulsivă. Pe lângă faptul de a cheltui în mod regulat peste buget, semnele unei probleme serioase includ a cumpăra în mod compulsiv mult mai mult decât s-a intenţionat; o tendinţă cronică de a cumpăra de dragul cumpărăturilor; ascunderea cumpărăturilor de soţ/soţie sau partener/ă.

Mitul cumpărăturilor ca hobby, a devenit atât de răspândit încât, în special femeile, aproape că se simt vinovate dacă nu le place cu adevărat să meargă la cumpărături.

O altă provocare pe care autoarea acestei cărţi v-o propune, este aceea de a vă îngheţa cheltuielile. Angajaţi-vă la o lună de zero cheltuieli în afara nevoilor vitale. Fără haine noi, gadget-uri, renovări, proiecte de artizanat şi în special fără mese la restaurant.

„Un om e bogat prin mulţimea lucrurilor de care se poate lipsi.“ (Henry David Thoreau)

A învăţa să vă faceţi un buget şi să economisiţi, să luaţi decizii financiare înţelepte şi să trăiţi după posibilităţi sunt aptitudini critice şi foarte necesare. Pentru cei care se luptă zilnic cu acea pornire de a cheltui, procesul de economisire trebuie să fie mult mai mult decât a trece banii în coloanele potrivite pe o foaie de calcul.

Pacea financiară poate fi definită ca „o stare de armonie reciprocă în privinţa banilor; eliberarea de gândurile sau emoţiile opresive legate de cheltuială; mulţumirea cuiva cu ce are.“

În timp ce pacea financiară începe cu rugăciune şi o schimbare a atitudinii voastre, libertatea financiară începe prin crearea – şi respectarea – unui buget realist. Stabilirea şi respectarea unui buget pot părea copleşitoare la început, dar o perspectivă mult mai înspăimântătoare este să nu existe o imagine clară asupra situaţiei financiare.

„Femeile înţelepte zidesc casa, iar cele nebune o dărâmă cu mâna lor.“ (Pildele lui Solomon 14:1)

„După darul pe care l-a primit fiecare, slujiţi unii altora, ca nişte buni iconomi ai harului celui de multe feluri al lui Dumnezeu.“ (1 Petru 4:10)

Ruth Soukup: „Când te-ai gândit ultima dată la felul în care îi slujeşti pe alţii din comunitatea ta. Biserica ta, de la şcoala copilului tău, din cartierul tău sau chiar din propria familie? Când a fost ultima dată când ai făcut voluntariat, mai ales când asta înseamnă să-ţi asumi o sarcină neapreciată sau unde primeşti puţină recunoaştere sau deloc pentru eforturile tale? Uneori, cea mai mare barieră a noastră pentru a sluji e că pur şi simplu nu ştim ce să facem.“

Autoarea acestei cărţi vă oferă câteva idei practice pentru căi de a vă dărui timpul şi talentele.

Aprecieri critice pentru cartea „Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin“:

„În această carte, vei fi inspirată de autenticitatea şi onestitatea lui Ruth, care ne împărtăşeşte propria călătorie de la o risipă constantă de timp şi bani în goana ei după tot mai mult, până la descoperirea că are deja tot necesarul pentru o viaţă bogată şi împlinită chiar în punctul în care se află. Dacă te lupţi să-ţi simplifici viaţa şi-ţi doreşti să poţi să savurezi prezentul, trebuie să citeşti această carte.“ (Crystal Paine, fondatoarea MoneySavingMom.com)

„Este de ajuns un drum la Target sau o privire aruncată pe revista People ca să mă găsesc faţă în faţă cu propria dorinţă nesăţioasă de mai mult. Mai multă frumuseţe. Mai multe haine de firmă. Mai multe gadgeturi. Mai multă fericire. Dar, aşa cum mărturiseşte Ruth Soukup în stilu-i caracteristic, onest şi realist, «mai mult» nu ne va face nici pe tine şi nici pe mine «împlinite». Dar iată veştile bune: viaţa la care tânjeşti este mult mai aproape de tine decât îţi poţi imagina. Ruth îţi va arăta cum să ajungi acolo.“ (Michele Cushatt, speaker şi autoarea cărţii „Undone“ (Devastată))

„Ruth Soukup a învăţat că mulţumirea nu vine odată cu eticheta de la magazinul Pottery Barn. Orice femeie care se luptă cu dorinţa de a avea mai mult ar trebui să citească această carte înainte să descopere un teanc de chitanţe şi un şir de regrete. Niciodată nu e prea târziu, aşa cum ne împărtăşeşte atât de implicată Ruth, să descoperi că Viaţa bună – ce are mai bun Dumnezeu – este gratis.“ (Glyniss Whitwer, scriitoare şi director executiv de comunicaţii la Proverbs 31 Ministries)

Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin este o carte incredibilă, care te va învăţa cum să cheltuieşti inteligent fără să compromiţi o viaţă măreaţă. Poveştile lui Ruth şi sfaturile practice te vor face să-ţi doreşti să devii o mamă mai bună, o soţie, o soră şi o prietenă mai bună. Crede-mă, vei fi fericită că ai citit această carte.“ (Rachel Cruze, co-autoare, împreună cu Dave Ramsey, a cărţii „Bani isteţi, copii isteţi“)

Cuprinsul cărţii: „Trăieşte bine, cheltuieşte mai puţin“

 • INTRODUCERE
 • Trăieşte bine
 • SECRETUL NR. 1: Viaţa bună nu e ce credem noi
  Pentru o viaţa bine trăită contează mai curând cine suntem, nu ce avem
 • SECRETUL NR. 2: Mulţumirea este o alegere
  Să tânjim după ceea ce nu avem ne ţine la distanţă de viaţa bună
 • SECRETUL NR. 3: Cu toţii avem un punct optim
  Să găsim acel punct în care se intersectează pasiunea şi abilitatea noastră
 • SECRETUL NR. 4: Ţelurile scrise pot să-ţi schimbe viaţa
  O viziune clară pe termen lung şi ţeluri scrise ne permit să ne atingem pe deplin potenţialul
 • SECRETUL NR. 5: Cu toţii avem aceleaşi douăzeci şi patru de ore
  Viaţa bună începe cu disciplină personală şi o bună administrare a timpului
 • SECRETUL NR. 6: Mai puţine lucruri înseamnă mai multă bucurie
  Scade nivelul de stres al familiei tale îndepărtând dezordinea
 • SECRETUL NR. 7: Trebuie să cheltuim mai puţin decât credem
  De ce este importantă administrarea
 • SECRETUL NR. 8: Economisirea este o stare de spirit
  Să învăţăm să trăim pe măsura bugetului afectează fiecare lucru pe care-l facem
 • SECRETUL NR. 9: Cum să reduci la jumătate bonul de casă pentru alimente
  Schimbările simple care vă pot economisi sute de lei la casă
 • SECRETUL NR. 10: O casă curată este o casă fericită
  Cele mai bune motive ca să-ţi păstrezi casa ordonată şi cum să reuşeşti să o ordonezi
 • SECRETUL NR. 11: Cele mai bune lucruri în viaţă sunt gratis
  Lucrurile pe care ni le dorim cel mai mult în viaţă sunt cele pe care nule putem cumpăra
 • SECRETUL NR. 12: Primim mai mult când dăruim mai mult
  Viaţa bună trebuie împărtăşită