Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor

Autor: Linda Lantieri
Editura: Curtea Veche
Tehnici de a cultiva puterea lăuntrică a copiilor
Autor(i): Linda LantieriEditura: Curtea Veche
Colecţia: Familia (Curtea Veche)
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 200 (13x20 cm)
ISBN:9786065886650
Preţ: 40,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Linda Lantieri și Daniel Goleman le oferă părinților și pedagogilor strategii eficiente de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor.
Astfel, un QR-code vă va ajuta să accesați exerciții de meditație și de relaxare, special concepute pentru copii, pe care cei doi autori le-au reunit într-un ghid care contribuie la formarea abilităților de concentrare a atenției, de empatie, de socializare și de control al impulsurilor.
Valorificând cele mai recente descoperiri din domeniul cercetărilor asupra funcționării creierului și din psihopedagogie, Linda Lantieri a creat un program educațional vizând învățarea socio-emoțională, care, aplicat în numeroase școli, s-a dovedit extrem de eficient în a-i ajuta pe copii să se relaxeze, să își exprime adecvat emoțiile, să își descopere interesele și să depășească anumite dificultăți, în unele cazuri, chiar traume.
Autoarea demonstrează că pe lista disciplinelor școlare esențiale trebuie adăugată una care să aibă ca scop dezvoltarea rezilienței interioare a copiilor – învățarea socio-emoțională.
Această carte poate structura o asemenea disciplină, deoarece prezintă strategii care țin cont de specificul dezvoltării neurologice, fizice și psihologice a copiilor.
Alte beneficii ale aplicării exercițiilor din acest ghid sunt: creșterea stimei de sine, îmbunătățirea conștiinței de sine și a abilităților de comunicare interpersonală și creșterea performanței școlare.
Linda Lantieri desfășoară o muncă de pionierat pentru integrarea învățării sociale și emoționale în școlile din lume.
Ca pedagog expert în rezolvarea conflictelor și în intervenția în situații de criză, ea promovează programe educaționale care îi ajută pe copii să devină mai rezilienți, pentru a depăși cu succes șocurile sau traumele prin care trec.
În acest scop, ea a conceput mai multe proiecte pentru elevi care vizează, pe lângă îmbunătățirea atenției și a memoriei, reducerea stresului și învățarea tehnicilor de relaxare, formarea abilităților inteligenței emoționale precum empatia, conștientizarea de sine, controlul impulsurilor și îmbunătățirea competențelor interrelaționale.
Această carte este rezultatul experienței ei dobândite în timpul aplicării acestor programe educaționale în școli.
În anii în care am lucrat împreună cu Linda, învățarea socială și emoțională s-a răspândit în zeci de mii de școli din întreaga lume și continuă să se răspândească.
În parte, la dezvoltarea sa a contribuit cartea mea din 1995, „Inteligența emoțională“, care susținea că școlile i-ar putea pregăti mai bine pe copii pentru viață, dacă programa școlară ar cuprinde nu numai competențele academice de bază, ci și competențele sociale și emoționale fundamentale.
O mai bună conștientizare de sine, o mai bună abilitate de a gestiona emoțiile perturbatoare, o sensibilitate crescută la ceea ce simt ceilalți și capacitatea de a gestiona adecvat relațiile sunt vitale pe tot parcursul vieții. Dar fundația acestor competențe se clădește în copilărie.
Cuprinsul cărţii: „Dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor“
- Mulțumiri
- Introducere (de D. Goleman)
- Pregătirea interioară
- Etape preliminare pentru a-i învăța pe copii exerciții pentru liniștirea corpului și concentrarea minții
- Exerciții pentru relaxarea corpului și concentrarea minții pentru copii între 5 și 7 ani
- Exerciții pentru relaxarea corpului și concentrarea minții pentru copii între 8 și 11 ani
- Exerciții pentru relaxarea corpului și concentrarea mintii pentru copii de 12 ani și mai mari
- Cum pregătim copiii pentru a ne conduce în secolul XXI
- Lista de materiale
- Bibliografie suplimentară
- Note