0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Psihologie
  3. Psihologia poporului român
Carte

Psihologia poporului român

Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală

Autor(i): Daniel David
Editura: Polirom
Colecţia: Psihologie aplicată
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 400 (16x24 cm)
Preţ: 79,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

O carte care sintetizează cea mai amplă cercetare de psihologia poporului român din ultimul veac, cercetare derulată între anii 2005 și 2015, și oferă un profil psihologic al românilor ce contrazice nu de puține ori bine-cunoscutele clișee care circulă despre acesta.

Lucrarea oferă o bază de date și o sinteză a literaturii de specialitate la zi, din care fiecare poate selecta doar partea ce îl interesează, în scopuri practice și/sau de cercetare.

Dincolo de inventarierea acestor clișee și în special a autostereotipurilor relevante pentru percepția de sine a românilor, autorul analizează și cauzele lor și, mai important, realizează un profil psihologic bazat pe trăsăturile reale ale romanilor și alte două profiluri: potențialul nostru sau ce am putea fi și modelele care ne ghidează sau ce am vrea să fim.

Modelul cultural ideal al românilor, «cum vrem să fim», este identificabil în proiecția noastră psihologică, «cum credem că suntem». Vestea bună este că, deși românii se cred așa cum nu sunt, totuși se cred așa cum ar putea să fie! Așadar, aș spune că proiecția noastră nu reprezintă o iluzie pozitivă, ci un optimism realist.

De aceea, în cazul românilor există șanse foarte mari de dezvoltare și evoluție în direcția unui model psihocultural ideal, șanse care pot crește prin acțiuni psihoculturale înțelepte și hotărâte.

Cetățenii romani din diverse zone ale țării au un fundament psihocultural comun mai important decât elementele ce îi diferențiază, fundament pe care putem construi un viitor comun, în care aceste elemente diferențiatoare să-și găsească însă locul și să contribuie la o unitate în diversitate.

Utilizarea rezultatelor monografiei în logica unui patriotism modern trebuie să ducă la promovarea și utilizarea punctelor tari și la recunoașterea și corectarea constructivă a punctelor mai puțin tari, evitându-se astfel atât extremele patriotarde, cât și cele defăimătoare, la fel de necredibile și cu aceleași consecințe negative asupra respectului și a statutului internațional al romanilor și asupra progresului lor.

Dacă ar fi să rezum esența monografiei, aș menționa ca virtuți ale romanilor potențialul intelectual (de inteligentă și creativitate) și competitivitatea, iar ca atribute psihologice de îmbunătățit încrederea scăzută în oameni, care duce la o lipsă de cooperare pentru acțiuni colective în beneficiul comun, și tendința de distorsionare a realității prin exagerarea atât a pozitivului (prin emoționalitatea ridicată), cât și a negativului (prin scepticism sau cinism).

Dacă am redobândi încrederea în oameni și am reduce exagerările în evaluările pe care le facem, atunci am realiza acțiuni colective în beneficiul tuturor, în cadrul cărora ne-am putea valorifica la maximum potențialul foarte bun pe care îl avem ca popor.

Daniel David

Astfel de cercetări despre caracterul național și relația acestuia cu atribute psihologice de bază sunt fundamentale pentru psihologia interculturală modernă.

Dr. Antonio Terracciano, Florida State University, autor al articolului „National Character Does Not Reflect Mean Personality Trait Levels în 49 Cultures“, Science, 2005

Urmând modelele academice internaționale, așa cum a afirmat în monografie, autorul prezintă corecții/errate la lucrare pe blogul personal, precum și în ediția electronică a lucrării.